در سومین روز از تصویب ۱۰بندی سران قوا، یعنی در روز یکشنبه شاهد ثبت «بالاترین خروج پول حقیقی از زمان دامنه نوسان نامتقارن» بودیم چراکه در این روز معاملاتی مجموعا مبلغ ۷۴۷ میلیارد تومان خروج حقیقی از بازار روی داد. همچنین در روز گذشته شاهد خروج ۲۳۲ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از نمادهایی با ارزش بازار کمتر از ۴۰هزار میلیارد تومان و خروج ۵۱۵ میلیارد تومان از نمادهای با ارزش بازار بیش از۴۰هزار میلیارد تومان بودهایم.
مرتضی ابراهیمی
دوشنبه هفته گذشته بود که در اقدامی بیسابقه سران قوا دورهم جمع شدند و۱۰پیشنهاد سازمان بورس برای پایان دادن به سقوط تاریخی بازار سرمایه را مصوب کردند، حال با گذشت ۳ روز معاملاتی، بازارسرمایه نشان داد که حتی این مصوبهها هم درمانبخشِ زخمهای اهالی بازارسرمایه نبوده است و همچنان شاخص کل بورس به سقوط خود ادامه میدهد.
به گزارش جهان اقتصاد، در سومین روز از تصویب ۱۰بندی سران قوا، یعنی در روز یکشنبه شاهد ثبت «بالاترین خروج پول حقیقی از زمان دامنه نوسان نامتقارن» بودیم چراکه در این روز معاملاتی مجموعا مبلغ ۷۴۷ میلیارد تومان خروج حقیقی از بازار روی داد. همچنین در روز گذشته شاهد خروج ۲۳۲ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از نمادهایی با ارزش بازار کمتر از ۴۰هزار میلیارد تومان و خروج ۵۱۵ میلیارد تومان از نمادهای با ارزش بازار بیش از۴۰هزار میلیارد تومان بودهایم.
خروج پول حقیقی موجب شد تا یکی از سنگینترین ریزشها در چندروز گذشته ثبت شود به طوری که شاخص کل بورس با ریزش ۱۵ هزار و ۵۹۰ واحدی معادل ۱.۳۴ درصد در کانال یک میلیون و ۱۵۱ هزار و ۸۷۲ واحدی ریزش کند. کمتر کارشناس بازار سرمایهای پیشبینی میکرد تا شاخص کل بورس تا کانال یک میلیون و ۱۵۰هزار واحدی افت کند. هم اکنون شاخص کل بورس از سقف تاریخی حدود ۴۵ درصد اصلاح کرده است.
هر روز که میگذرد صفهای فروش قدرت بیشتری میگیرند چراکه حقیقیها در فکر خروج از این بازار هستند تا از زیان بیشتر جلوگیری کنند. با قدرت گرفتن صفهای فروش برخی تحلیلگران بازارسرمایه خط حمایت شاخصکل بورس را در کانال یک میلیون و۵۰ هزار واحدی عنوان کردهاند.
حال این سوال برای اهالی بازارسرمایه پیش آمده است که اگر سران قدرت با مصوبههای بیسابقه خود نتوانستند برای بازارسرمایه اقدام موثری انجام دهند، حال چگونه می توان بازار بورس را از سقوط نجات داد؟ کارشناسان بازار سرمایه در پاسخ به این سوال عدهای پیشنهاد خروج از این بازار را مطرح کردهاند و عدهای دیگر سهام داران را دعوت به صبر میکنند.
در کنار بیاعتمادی مردم به مسئولان و بازارسرمایه که موجب تداوم سقوط بازارسرمایه شده است، کاهش نرخ دلار نیز مزید علت شده به طوری که ارزش شرکتهای بنیادی را کاهش داده است زیرا شاخص قیمت ریالی محصولات پتروشیمی نسبت به هفته قبل ۶ درصد کاهش داشته است. قیمت دلار در هفته گذشته ۲۲۸،۷۱۹ ریال بوده و درهفته جاری نرخ دلار بورس کالا ۲۱۹،۹۱۱ ریال اعلام شد، همچنین قیمت دلاری محصولات هم نسبت به آمار قبلی۲ درصد کاهش داشته است.
با شکست خوردن مصوبههای سران قوا، شنیده شده است که سازمان بورس به فکر تغییر بیشتر قوانین است تا شاخص کل را از سقوط نجات دهد درهمین رابطه پیشنهاد دامنه نوسان مثبت و منفی ۴ درصد روی میز شورای عالی بورس قرار گرفته است. ماشالله عظیمی عضو سابق شورای عالی بورس، درباره تصمیمات شورای عالی بورس برای تعیین دامنه جدید اظهار داشت: در آخرین جلسه شورا درباره تعیین دامنه نوسانات بحث و گفتوگو شد. عظیمی اضافه کرد: در جلسات شورا حضور نخواهم داشت و به عنوان قدیمیترین عضو، با شورا خداحافظی کردم چرا که شرایط موجود خسته کننده است. بدین ترتیب باید گفت این بازار نه تنها سهامداران بلکه مدیران عالیرتبه خود را خسته کرده است.