نگاه مثبت کارشناسان به ترکیب اقتصادی دولت دوازدهم

شناسه خبر: 92476
مرتضی ابراهیمی -

دولت روحانی توانست پس از یک دوره ، برای بار دوم نیز اعتماد مردم را به دست آورد . دولت یازدهم با کنترل تورم افسار گسیخته و ایجاد ثبات ، بخشی از مشکلات را تعدیل کند . در حوزه سیاسی هم برجام توانست بسیاری از توطئه های دشمنان را خنثی کند و با کاهش فشارات ناشی از تحریم ، در بهبود اوضاع اقتصادی نقش داشته باشد . اکنون دولت با تشکیل کابینه دوازدهم درصد تحقق شعارها و خواستهای مردم است . در خصوص تشکیل کابینه با دکتر سید مرتضی خاتمی نماینده مردم ماهنشان و ایجرود در مجلس ، دکتر حسین محمودی اصل کارشناس ارشد اقتصاد و کارآفرینی و آقای نورالدین آهی کارشناس اقتصاد سیاسی به گفتگو نشسته ایم .

به نظرشما شرایط اقتصادی سیاسی کشور چگونه است؟ و دولت یازدهم تا چه اندازه موفق عمل کرده است؟

دکتر خاتمی ؛

کشور در طول دهه های گذشته و پس از انقلاب، جنگ تحمیلی ، محاصره اقتصادی و تحریم های شدید را تجربه کرده است و همیشه با وجود توانمندی ها و ظرفیت ها نتوانسته است آنطور که باید در حوزه اقتصادی رشد پایدار را ایجاد نماید. .البته ضعف در مدیریت و عملکرد نیز بخش قابل توجهی از شرایط موجود را سبب ساز بوده است. چالش ها و مشکلات یکروزه نه ایجاد میشوند و نه حل میگردند .تلاش و عزم عمومی با مدیریت مناسب میتواند رشد روز افزون را برای کشور به ارمغان آورد .البته تلاشهای مسئولان ،ایستادگی و همت مردم و هدایتهای مقام معظم رهبری موفقیتهای بسیاری را رقم زده است اما موفقیتهای بیشتر مطابق سندچشم انداز بیست ساله میتواند در دسترس باشد. دولت یازدهم توانست با تدابیر مناسب اوضاع اقتصادی را تاحدودی سرو سامان داده و افسار تورم را در دست گیرد و با انضباط مالی ثبات نسبی اقتصادی را به کشور باز گرداند اما حجم مشکلات ، اجازه ازپیش پای برداشتن بیکاری و رکود را نداد . دکتر محمودی اصل ؛ اقتصاد کشور با چالشها و مشکلات مختلف دست و پنجه نرم میکند .البته دولت یازدهم توانست با کنترل تورم و ایجاد انضباط مالی ، ضمن ایجاد ثبات ، اقتصاد کشور را قابل پیش بینی تر نماید . دیپلماسی دولت و شکل گیری برجام موجبات انزوای دشمنان را رقم زد . اقتصاد نفسی کشید و به ریل افتاد .اینک برنامه منسجم برای بهبود نظام بانکی ، سرو سامان دادن به صندوق ها و تامین مالی ارزان قیمت بخش تولید ، جریان پایدار چرخه اقتصاد را رقم زند . دولت در بخش نفت و انرژی ، کنترل تورم ، انظباط مالی و حوزه سلامت موفق عمل کرد . اما رکود و بیکاری که ازانباشت مشکلات سالهای گذشته شکل گرفته است ساماندهی نشده است و بعنوان مهمترین چالشها پیش دولتمردان خواهد بود . نورالدین آهی؛ براستی پس از دولت نهم و دهم ، عهده دار شدن سکان هدایت کشور بسیار سخت بود . بطوریکه هنوز هم تبعات بی تدبیری های دولت احمدی نژاد بر اقتصاد و سیاست سایه افکنده است . اقتصاد و منافع سیاسی بقدری دچار چالش شدند که شاید حفظ وضعیت موجود را نیز سخت می نمود . اما دولت دکتر روحانی با تشکیل کابینه توانمند یازدهم و با عارضه یابی مناسب ، ثبات و آرامش را به کشور ارزانی داد . با وجود شرایط بی ثبات منطقه ، تدابیر سیاسی و دیپلماسی مناسب ، توانست امید را به کشور و مردمان ایران زمین بازگرداند .

دولت دوازدهم چه چالشها و مشکلاتی را خواهد داشت ؟

دکتر خا تمی ؛

شاید بزرگ ترین چالش دولت ،بیکاری باشد . چرا که منشا آن ، ناهمگونی اقتصاد است .نرخ بیکاری از ۱۲.۶ باید به ۸.۶ در انتهای برنامه برسد که با توجه به افزایش روز افزون نرخ بیکاران تحصیل کرده ، کار بسیار سختی پیش رو داشته باشیم . البته بدهی بیش از ۷۰۰ هزار میلیاردی دولت و وضعیت نظام بانکی نیز از ابر چالشهای پیش روی اقتصاد کشور است . رشد نامتوازن شهرها و خالی از سکنه شدن بیش از ۳۰هزار روستا و محرومیت بخشهائی از کشور نیز از دیگر مسائلی است که بیش از پیش باید مورد توجه قرار گیرد . دکتر محمودی اصل ؛ بی سروسامانی نظام بانکی و صندوق های بازنشستگی ، بیکاری و رکود ابر چالشهای دولت می باشد . مشکلات ساختاری و همچنین بدهی های سنگین دولت نیز بعنوان اهرم های بازدارنده ،چالش های دیگر دولت می باشند .رتبه کسب و کار کشور علی رغم بهبود در دولت یازدهم ، برای ورود مناسب بخش خصوصی نیاز به توجه و ارتقا دارد . آهی ؛ بیکاری و رکود مهمترین مشکل دولت است . مشکل بیکاری به جهت عدم ایجاد اشتغال در ۸ ساله دولت قبلی ، در دولت روحانی به یک چالش بزرگ تبدیل شده است و کل خانواده ها را نگران نموده است . تعامل با جهانیان و گشایش درهای اقتصاد بسوی شرکتهای مختلف ، بر توان بخش های مختلف اقتصادی خواهد افزود .

در مورد کلیت کابینه چه نظری دارید ؟ کابینه موفقی خواهیم داشت ؟

دکتر خاتمی؛

دولت آقای روحانی در دولت یازدهم عملکرد نسبتا قابل قبولی داشت ، با تغییر ۵۰ درصدی وزراء انرژی بیشتری خواهد گرفت .البته کابینه هرچه قوی تر باشد و از حداکثر ظرفیت توان نیروی انسانی استفاده شود بهتر خواهد بود . دکتر محمودی اصل ؛ تک تک وزار توانمندی هایی دارند اما هماهنگی بین آنان بسیار مهم است .جهت گیری مناسب،هماهنگی و هم افزایی کابینه ، توان تک تک وزراء را افزون تر خواهد کرد.شاید یکی از مشکلات دولتها در کشورمان عدم هماهنگی بین وزارتخانه ها و سازمان ها ست .با تدوین برنامه هایی که تعریف مدبرانه از مناسبات ، وظایف و روابط بین بخشی را دارا باشد می توان از اصطکاک ، موازی کاری واختلافات کاست و بر نتایج افزود .به نظر می رسد هماهنگی و همسویی ملی در کابینه دوازدهم و در تعامل با مجلس و سایر نهادها در دسترس باشد .بی تردید ابر چالشها ، ابر وزرا را نیاز دارد . آهی؛ ۵۰ درصد کابینه وزرای قبلی هستند که هم تجربه کافی و موفق دارند و هم اینکه کل امور در اشراف خود دارند . وزاری جدید نیز با سوابق طولانی و موفق به تیم دولت اضافه شده اند بنابراین کابینه خوبی خواهیم داشت که با تعامل با سایر قوا امید به زوزهای بهتر را داریم . **تیم اقتصادی دولت هماهنگ است ؟. آقای کرباسیان حلال مشکلات اقتصادی خواهد بود ؟ دکتر خاتمی ؛ تیم اقتصادی دولت و به طور خاص آقای دکتر کرباسیان کار بسیار سختی پیش رو دارد .مشکلات هم انباشته شده و هم بغرنج تر شده اند . از سوی دیگر تحقق تکالیف برنامه ششم نیز با توجه به شرایط اقتصادی موجود و توطئه های دشمنان همت و تلاش ملی را می طلبد . رشد ۸ درصد و جذب سرمایه گذاری نزدیک به ۸۰۰ هزار میلیاردی داخلی و خارجی درهر سال از بخشهای مهم برنامه است . خوشبختانه مرور سوابق و تجربیات دکتر کرباسیان نشان می دهد در حوزه های مختلف و مرتبط در ده های گذشته ، موفقیت های خوبی داشته اند و تا اندازه ای به بخش های مختتلف اقتصادی اشراف دارند . یکی از توفیقات ایشان ایجاد پنجره واحد گمرکی است که می تواند بیش از ۲۰ سازمان را بصورت آنلاین بهم مرتبط کند و بخش عظیمی از مشکلات را حل کند . مروری بر برنامه ها نیزبیانگر دید کارشناسی ایشان است . دکتر محمودی اصل ؛ دکتر روحانی برای عبور از این چالشها دکتر کرباسیان را انتخاب نموده است مروری بر سوابق ایشان نشان میدهد که تجارب مختلف در حوزه ی تولید ، صنعت و بازرگانی وهمچنین حوزه اداری در بخش های مختلف دارند و موفقیت های مختلف درحوزه اجرا کسب کرده اند . اشراف همه جانبه به بخش های مختلف دولتی و خصوصی میتواند عامل مهمی در استفاده از توان بخش های خصوصی در گذر از ابر چالشها باشد، بنظر میرسد دکتر روحانی پس از مرحله تثبیت اقتصادی در نظر دارد با مردان عملیات به مشکلات حمله کند و این درست زمانیست که اقتصاد به تصمیمات بزرگ و شجاعانه نیاز دارد. بر اساس برنامه ششم توسعه دستیابی به رشد شتابان پایدار و اشتغال زا، افزایش توان ثروت افرینی کشور و افزایش سهم بهره وری کل عوامل تولید از رشد اقتصادی مورد نظر است. آهی؛ ماموریت وزارت امور اقتصاد دارایی نقش افرینی در مدیریت کارامد اقتصادی کشور است و بایستی با مشارکت فعال در تنظیم سیاست اقتصادی و مالی، ایجاد هماهنگی بین سازمانی ،انضبات و انسجام مالی و تعامل با نهاد های بین المللی و مشارکت در دیپلماسی اقتصادی این اهداف این ماموریتها محقق گردد.دکتر کرباسیان توانایی ایجاد انسجام در بخش های مختلف اقتصادی را دارد و نگاه کارشناسانه و عملیاتی به مسائل دارند .

با حضور شریعتمداری بخش صنعت ، معدن . تجارت جان تازه خواهد گرفت ؟

دکتر خاتمی ؛

بخش تولید و تجارت بسیار در تنگنا قرار داشتند نوسانات نرخ ارز هنوز هم اثر خود را دارد . بسیاری از بنگاهها توان خود را از دست دادند یا نیمه جان شدند . ۸۴ هزار واحد تولیدی با اشتغال ۲.۵ میلیون نفرنیاز به حمایت دارند .طرح های نیمه تمام با هزاران میلیارد تومان بودجه می توانند به تولید و خدمات کشور اضافه شوند . پایین بودن نرخ بهره وری ،عدم یکپارچگی سیاستهای صنعتی و تجاری ،عدم توانایی مناسب در جذب منابع خارجی از چالشهای این بخش است . شریعتمداری با توجه به سوابق طولانی خود در حوزه بازرگانی وسایر بخش ها و همچنین با توجه به حضور بعنوان معاون اجرایی رئیس جمهوردردولت دوازدهم می تواند در تعامل و هم افزایی بین بخشی موفق عمل نماید .برنامه های ایشان در حوزه توسعه صادرات غیرنفتی و توسعه سرمایه گذاری داخلی و خارجی از رویکرد خوبی برخوردار است هرچنددربرنامه ایشان حوزه صنعت ومعدن کمرنگ است محمودی اصل ؛ حضوردر وزارت بازرگانی و همچنین سازمان‌ها و نهادهای مختلف و همچنین مورد وثوق بودن ایشان نزد احزاب و جریان‌های مختلف می‌تواند فضای مناسب و ملی در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم را فراهم آورد. اصلاح قانون تجارت ، بازنگری قانون مقررات و تبدیل نظام صدور مجوز به نظام تعرفه‌های موثر، تهیه لایحه قانون جدید نظام صنفی، اشراف به خلأهای قانونی و توانمندی در طراحی و تدوین لوایح قانونی مناسب را نشان می‌دهد..‌شاید شجاعانه‌ترین و مهم‌ترین اقدامات دکتر شریعتمداری در حوزه انحلال وادغام و به عبارتی کوچک‌سازی مجموعه تحت مدیریت و چابک‌سازی آن بوده است. مدیریت ماموریت محور و جهادگونه لازمه شرایط فعلی کشور است و خوشبختانه دکتر شریعتمداری توانمندترین فرد در این حوزه می باشد . البته حضور شریعتمداری به عنوان معاون اجرایی رییس جمهور می‌تواند راهبرد تعامل بین سازمانی را با تدابیر مناسب به نفع تولید رقم زند. در کنار هم قرار دادن همه این قابلیت‌ها و توانمندی‌ها نشان می‌دهد که می‌توان با اطمینان، سکان این وزارتخانه عریض و تویل را به یکی از توانمندترین یاران روحانی سپرد. آهی؛ دکتر شریعتمداری با سوابق طولانی خود و با حضور در دولت یازدهم بعنوان معاون اجرایی ، اشراف کاملی به مسائل حوزه صنعت ، معدن و تجارت دارد .تعامل بالای وی با نهادها و سازمانها و وزیر اقتصاد می تواند انسجام و عزم لازم را درجهت بهبود اوضاع تولید و اشتغال ایجاد نماید .اخذ عضویت ناظر در سازمان جهانی تجارتwto، تاسیس سازمان توسعه تجارت و تاسیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی از مهم‌ترین اقدامات ایشان در گذشته بوده است و بیانگر دید قوی در گره‌گشایی از گلوگاه‌های اقتصادی و تجاری کشوراست. بی تردید با این توانایی ، بخش خصوصی فضای مناسب برای کارو فعالیت بیشتر را بدست خواهد آورد .

سوابق و برنامه های آقای دکتر بیطرف می تواند برای وزارت نیرو کارساز گردد؟

دکتر خاتمی ؛

با توجه به بحران کم آبی و چالش تغییرات آب و هوایی شاید کارکرد ان وزارتخانه حساس تر و حیاتی تر از گذشته باشد .طبق برنامه بایستی در ۱۴۰۰ ،۸ میلیارد متر مکعب کاهش یابد ،همچنین افزایش ظرفیت آبرسانی به شهرها و روستاها به ۱.۲ میاپلیارد متر مکعب برنامه ریزی دقیق و همه جانبه لازم است . آقای بیطرف سوابق طولانی در حوزه آب و برق دارد .در برنامه ایشان تسریع در اجراء و تکمیل برنامه مهار آبهای مرزی و توسعه سرمایه گذاری بخش خصوصی و همچنین افزایش تولید برق تجدید پذیر به ۴۰۰۰مگاوات دیده شده است .امیداست برنامه های راهبردی و کمی انشالله موفقیت ایشان را بدنبال داشته باشد. دکتر محمودی اصل ؛ مشکلات و چالشها با توجه به بحران انرژی و آب در حوزه وزارت نیرو بیشتر خواهد بود . اما بیطرف با سابقه وزارت و ... از ظرفیت بالایی در حل مسائل مختلف دارد . احداث شبکه آبیاری و زهکشی برای مهار آب های مرزی و غیر مرزی به میزان ۴۰۰ هزار هکتار و همچنین اجرای عملیات ساماندهی رودخانه ها از جمله برنامه های ایشان در حوزه آب برای پایان برنامه ششم است .درحوزه برق تک رقمی نمودن تلفات شبکه توزیع برق کشور واحداث ۲۰۰۰۰ مگاوات ظریت جدید تولید برق ، از دیگر برنامه های کمی ایشان برای انتهای برنامه ششم است . راهبردها ، برنامه ها و اهداف کمی ایشان ، اشراف کامل ایشان به وزارت نیرو را نشان می دهد . آهی؛ سوابق و برنامه های دکتر بیطرف بسیار دلگرم کننده است .ایشان هم محقق و هم مجری خوبی هستند .چالشهای مختلف ازجمله عدم تخصیص منابع عمومی برای ایجاد زیرساختهای مورد نیاز در حوزه آب و برق و رشد مصرف آب و برق این حوزه را تهدید می کند .مهار و تنظیم آب های مرزی و غیر مرزی به میزان ۲.۹ میلیارد متر مکعب وارتقا بازدهی نیروگاههای حرارتی کشور به حداقل ۴۰ درصد از جمله برنامه ها و اهداف ایشان در برنامه ششم است .

عملکرد وزیر نفت چگونه بوده است ؟در دوره بعدی وزارت زنگنه تاثیر گذار تر خواهد بود ؟

دکتر خاتمی ؛

آقای مهندس زنگنه بعنوان باتجربه ترین و موفق ترین شخص در حوزه نفت ، بخوبی توانست ماموریت ها را به انجام برساند . برداشت از حوزه های مشترک و تحرک در بخش نفت ،پتروشیمی و گاز از موفقیت های ایشان است . افزایش تولید و صادرات نفت و پس گرفتن سهم کشورمان از بازار جهانی توانست در شرایط پسا تحریم ،بسیاری از مشکلات کشور را کاهش دهد . دکتر محمودی اصل ؛ مهندس زنگنه را باید در یک کلمه ابر وزیر منطقه نام نهاد . مردی استوار ، توانمند و مدیر عملیاتی که با سرعت توانست استراتژی های غلط دولت احمدی نژاد را ساماندهی کند و با تمرکز بر مخازن مشترک ، میادین نفتی را به پویایی برساند . زنگنه ۱۲ سال وزیر نفت و ۹ سال وزیر نیرو بود بنابراین با این تجربه توانست مچ بسیاری از وزارای نفت اپیک و غیر اپیک را بخواباند و توطئه های مختلف را خنثی کند .برنامه ایشان با ۲۳ بند راهکار و راهبرد عملیاتی توان بهبود وضعیت بخش نفت و کلیت اقتصاد را داراست . آهی ؛ مهندس زنگنه با پشتکار و توانایی های منحصر بفرد خود به سرعت تزریق منابع به اقتصاد را جان دوباره بخشید و به عبارتی بهترین میوه ها را از برجام چید . وی در جلوگیری از افزایش فشارهای اقتصادی نقش مهمی داشت . ایشان ادامه توسعه جدی میدان های مشترک گازی ونفتی ،بازسازی و نوسازی بخش های فرسوده و قدیمی صنعت نفت وتغیییر رویکرد از صادرات نفت خام به صادرات فراورده های با ارزش افزوده بالا را در برنامه خود دارند .

یکی از مهم ترین دغدغه های مردم در حوزه سلامت و درمان هست .آقای دکتر قاضی زاده هاشمی در دولت یازدهم چه عملکردی داشت ؟ در دوره بعدی نیزموفق خواهد شد؟

دکتر خاتمی ؛

بی شک یکی از موفق ترین وزراء در دولت یازدهم دکتر هاشمی بودند . وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت وظایف گسترده ای از جمله سیاستگذاری، نظارت، ارائه خدمات و خرید خدمت دارد .دکتر هاشمی شخصیتی سرآمد در سطح بین المللی است و دارای صدها مقاله و پژوهش علمی است با اجرای طرح تحول سلامت بار بر زمین مانده بزرگی برداشته شد و یک چهارم تخت های موجود بیمارستانی در این دوره اضافه شد و مراکز درمانی تجهیز شدند.ایشان در طول دوره ۴ ساله خود بالغ بر۳۰۰ سفر به ۶۰۰ شهر و روستا داشته اند که نشان از انگیزه بالا و ریشه در اعتقادات وی داشته است . ۹۵ درصد مواد برنامه های وزیر بهداشت در دولت دوازدهم منطبق بر سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، برنامه ششم و سند چشم انداز است. دکتر محمودی اصل ؛ یکی از حساس ترین و مهم ترین بخشهای دولت ، بهداشت و درمان است که با با سلامت همه مردم در ارتباط است . تلاش و توانایی دکتر هاشمی جایگاه سلامت در ایران را ده رتبه ارتقا داده است .در سطح بین المللی شناخته شده است کارنامه او روشن است. ایشان طرح تحول سلامت را به اجرا درآوردند که گام بسیار بزرگی بود . ایران در نظام سلامت در مسیر درستی حرکت می کند و طرح تحول سلامت قابل عرضه به تمام دنیاست.برنامه های ارائه شده‌ی ایشان برگرفته از برنامه های روز دنیا و برنامه ششم توسعه است. آهی ؛ یکی از محبوب ترین وزرای دولت ، دکتر هاشمی است .ایشان با طرح نظام سلامت گام بسیار بزرگ را با سرعت مناسب برداشتند و مرهمی بر زخمهای بیماران بوده اند .قبل از حضور ایشان در دولت ، شش میلیون نفر فاقد بیمه درمانی بودند، هزینه‌های درمانی بر عهده مردم بود و در تهیه ۳۵۰ قلم دارو مشکل داشتند، باید تمام تجهیزات را از بیمارستان با هزینه شخصی تهیه می‌کردند و هیچ چشم‌انداز شفافی برای حقوق سلامت مردم در این حوزه وجود نداشت. با این اوضاع حوزه بهداشت و درمان،‌ دکتر هاشمی تلاش خودشان را انجام دادند و رفاه و آسایش را کنار گذاشته و با روحیه جهادی وارد این حوزه شد.بی تردید با این کارنامه موفق برنامه های ایشان اجرایی خواهد شد .

ارسال نظر
آخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار