لزوم سرمایهگذاری دولت در کاهش هدررفت گازهای همراه فرشاد جامع کارشناس انرژی
گاز نقش مهمی در چشم انداز اقتصادی، توسعه صنعتی و رفاه خانوادهها ایفا میکند که به عنوان منبع انرژی اولیه است و سهم قابل توجهی در درآمد دارد. در کشور ما نیز با وجود منابع غنی گازی اما شاهد سوزانده شدن گازهای همراه هستیم که اثرگذاری بسیاری بدی بر آلودگی مناطق نفتخیز و همچنین آثار منفی بزرگ اقتصادی دارد.

سوزاندن گازهای همراه نه تنها منجر به هدر رفتن یک منبع ارزشمند می شود، بلکه با توجه به ناترازی گازی صنایع و نیروگاهها، اثرات منفی بر اقتصاد کشور نیز دارد. برای حل این معضل اقدامات مثبتی در دولت شهید رئیسی آغاز گردید و طی سه سال اخیر بیش از 20 میلیون مترمکعب گازهای همراه جمعآوری شد و باید این رویکرد مهم در همکاری بین اکوسیستم اقتصاد دانشبنیان با وزارت نفت تداوم یابد و در ادامه نیز شاهد تداوم جمعآوری و به صفر رساندن هدررفت گازهای همراه یا فلر باشیم.
سوزاندن گازهای همراه موجب از دست دادن قابل توجه یک منبع طبیعی ارزشمند است. در کشور ما نیز با توجه به نیاز جدی کشور به رشد تولید گاز، جلوگیری از هدررفت گاز اثرات بسیار مهمی در افزایش عرضه کلی گاز جهت مصرف داخلی یا صادرات گاز برای کشور دارد. هر مترمکعب هدر رفتن این گازهای همراه، به کاهش مستقیم درآمد قابل دسترس ارزی کشور تبدیل خواهد شد و این وضعیت موجب ضربه به اقتصاد کشور و کاهش رشد اقتصادی کشور خواهد شد.
به غیر از آثار بد اقتصادی، شاهد وقوع مشکلات جدی در زمینه آلودگی هوای مناطق حاشیهای مناطق نفتخیز و همچنین مناطق نزدیک به پالایشگاههای گازی دارای هدررفت گاز همراه هستیم. سوزاندن گازهای مرتبط به طور قابل توجهی به آلودگی هوا منجر می شود، در درجه اول از طریق تولید اکسید کربن و سایر ترکیبات مضر. فرآیند احتراق نه تنها دی اکسید کربن بلکه متان را نیز آزاد می کند که یک گاز گلخانه ای قوی است. این افزایش آلایندههای هوا تأثیر منفی مستقیمی بر سلامت عمومی دارد که منجر به مشکلات تنفسی و سایر خطرات سلامتی در بین مردم میشود. علاوه بر این، انتشار ترکیبات آلی فرار (VOCs) در هنگام شعله ور شدن می تواند منجر به مه دود و سایر مشکلات کیفیت هوا شود.
دولت شهید اقداماتی را با هدف کاهش این موضوع انجام داده است. جمع آوری گازهای همراه با هدف به حداکثر رساندن استفاده از منابع موجود و به حداقل رساندن آسیب های زیست محیطی به یک اولویت تبدیل شد. حدود 20 میلیون متر مکعب گازهای همراه با موفقیت در دولت شهید رئیسی جمع آوری شده است. کاهش سوزاندن گازهای همراه قابل توجه بوده است، به طوری که ارقام کاهش از 5 میلیون متر مکعب در روز در سال 1401 و 15 میلیون متر مکعب در روز در سال 1402 را نشان می دهد که در مجموع به کاهش 20 میلیون مترمکعبی گازهای همراه منجر شده است
تداوم این ابتکارات در دولت چهاردهم نیز حیاتی است. نیاز به جلوگیری از هدر رفتن گازهای مرتبط همچنان مبرم است و بهبودهای بیشتر در فناوری و سیاست برای اطمینان از اقدامات پایدار در صنعت گاز ضروری است. سرمایه گذاری در فناوری های پیشرفته برای جمع آوری و استفاده از گاز در دستیابی به این اهداف ضروری خواهد بود. طبق اعلام مشاور وزیر نفت نیز طبق برنامهریزی و تداوم سرمایهگذاری در زمینه جمعآوری گازهای همراه تا پایان 1405 کلیه گازهای همراه جمعآوری خواهند شد و هر روز عدم جمعآوری آن خسارت مالی و جانی بر کشور تحمیل خواهد کرد.