جهان اقتصاد گزارش می دهد؛ مرهم تسهیلات بر زخم عمیق خانهدار شدن
گروه زیربنایی رضا پورحسین
جهان اقتصاد: در راستای حمایت از ساختار مالی خانوادهها و با هدف گسترش دامنه بهرهمندی از تسهیلات، امکان پرداخت تسهیلات خرید مسکن تا سقف تسهیلات زوجین به بستگان با مصادیق «پدر و فرزند»، «مادر و فرزند»، «خواهر و برادر»، «خواهر و خواهر» و «برادر و برادر» فراهم شده است.
بر این اساس، سقف تسهیلات خرید برای این گروه در تهران به ۱۰ میلیارد ریال، در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر به هشت میلیارد ریال و در سایر مناطق شهری به شش میلیارد ریال افزایش یافته است.
در پرداخت تسهیلات خرید مسکن از محل اوراق، محدودیت مربوط به سال ساخت ساختمان حذف شده و از این پس، اعطای این تسهیلات فارغ از قدمت بنا با رعایت عمر مفید باقیمانده از ملک مطابق با گزارش ارزیابی امکانپذیر است.
همپنین، سقف تسهیلات جعاله تعمیر مسکن نیز به دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال افزایش یافته که این تسهیلات صرفا بهصورت همزمان با تسهیلات خرید پرداخت خواهد شد.
در بخش تسهیلات ودیعه مسکن نیز، سقف پرداخت برای شهر تهران سه میلیارد ریال، برای مراکز استانها و شهرهای با جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر دو میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال و برای سایر مناطق شهری یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال تعیین شده است.
با این وجود هنوز زخم عمیق خانه دار شدن در کشور و به خصوص استان تهران عمیق است تا جایی که وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تصویب بسته استیجار در دومین جلسه شورایعالی مسکن دولت چهاردهم گفته بود: براساس آمار، ۶۹ درصد خانوارها در شهرها مالک هستند و ۲۳ درصد مستأجر؛ در روستاها نیز ۸۹ درصد مالک و ۴.۴ درصد مستأجر و مابقی سایر هستند. بیش از دو میلیون خانوار مستأجر در دهکهای ۱ تا ۴ حضور دارند که دولت در تلاش است آنها را در اولویت خانهدار شدن قرار دهد.
وی با اشاره به گزارش مرکز آمار ایران بیان کرد: در زمستان سال گذشته، نرخ تورم اجاره از نرخ تورم کل کشور پایینتر بوده است. بسته استیجار پیش از آغاز فصل جابهجاییها تصویب شده است و حداکثر ظرف یک ماه آینده اجرایی خواهد شد.
وی با اعلام اینکه این بسته سه محور تسهیلات حمایتی، ساماندهی بازار اجاره و افزایش عرضه مسکن دارد، یادآور شد: در جلسه دیروز شورایعالی مسکن مصوب شد پرداخت ۲۰ هزار میلیارد تومان وام قرضالحسنه ودیعه مسکن برای خانوادههای کمدرآمد و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات با نرخ سود مشخص برای سایر دهکها اختصاص یابد. تصمیمگیری درباره نحوه پرداخت این تسهیلات بهعهده هیئتعالی بانکها گذاشته شده است.
باید توجه داشت که در دهههای اخیر، تامین مالی پروژههای املاک و مستغلات به یکی از چالشهای اساسی دولتها و بخش خصوصی تبدیل شده است. رشد جمعیت، افزایش تقاضا برای مسکن، توسعه زیرساختها و ضرورت تحقق اهداف توسعهای پایدار، نیاز به منابع مالی کلان و سازوکارهای نوین تامین مالی را بیش از پیش آشکار ساخته است. در این میان، الگوهایی برای جذب سرمایههای بخش خصوصی و بهکارگیری ظرفیتهای مدیریتی و فنی آن در کنار منابع دولتی، مورد توجه ویژهای قرار گرفته است. با این حال، موفقیت این الگوها چه از نوع حمایتی و چه سرمایهگذاری در گرو انتخاب ابزارهای مالی مناسب است که بتواند ریسکها را به صورت عادلانه توزیع، بازدهی مورد انتظار سرمایهگذاران را تامین، و همزمان اهداف عمومی را محقق سازد.
در چنین وضعیتی، مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید مهستان اعلام کرد بیش از ۴۹ هزار واحد مسکن مهر در فاز ۷ بدون هیچگونه خدمات اساسی رها شدهاند و برای تکمیل آنها بیش از ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است. وی با اشاره به پروژههای نیمهکاره و مشکلات حقوقی با پیمانکاران، خواستار همکاری نهادهای قضایی و اجرایی برای تحویل کارگاهها شد. رضایی همچنین از تعطیلی سامانه سادا، رکود فروش پروژهها و عدم تحویل مترو انتقاد کرد و خواستار پیگیری ملی و بهرهگیری از بودجههای ساخت مسکن ملی برای حل بحران شد.