بهانهاي براي انتقاد از منصوبان و منسوبان وزير صنعت / افتتاح اکسپوي ميلان و نيمه کاره ماندن پاويون ايران
علي شفائي : اکسپو ميلان در حالي افتتاح شد که پاويون ايران نيمه کار نيمه کاره مانده است.
به گزارش خبرنگار جهان اقتصاد، اين خبر روز گذشته با تيترهايي چون آبروريزي بينالمللي براي ايران، دسته گل داماد اقاي وزير و از اين قبيل تيترهاي انتقادي و تخريبي بر روي خروجي برخي رسانهها قرارگرفت.
چند سالي به عقب باز گرديم، زماني که در ماههاي ابتدايي فعاليت دولت دهم، اسدالله عسگر اولادي و برخي ديگر از صاحبنظران توانستند، رئيس دولت وقت يعني محمود احمدينژاد را راضي کنند تا ايران با پاويون يا سالني مستقل در اکسپوي شانگهاي حضور يابد.
پس از موافقت احمدي نژاد، مهدي غضنفري وزير بازرگاني وقت مأموريت گرفت تا شرايط را براي حضور ايران محيا کند.
در آن زمان عباس قليزاده رئيس هياتمديره و مديرعامل نمايشگاه بينالمللي تهران به عنوان کميسر ارشد ايران مسول پيگري امور شد، که پس از مدت کوتاهي با تغيير وي و نشستن کاظم اکبرپور بر کرسي مديريت نمايشگاه تهران، وي به عنوان کميسر ارشد ايران در اکسپو، با اقدامي قابل قبول پاويون ايران را طراحي و اجر کردند.
اگرچه پاويون ايران در اکسپوي شانگهاي، ويژگي خاصي نداشت اما توانست طي مدت شش ماه برگزاري اين گردهمآيي بينالمللي تعداد قابل توجهي از بازديدکنندگان را به خود جلب کند.
اگرچه مهدي غضنفري و کاظم اکبرپور اثري تاريخي از خود به جا نگذاشتند، اما با ساخت سالني برگرفته از تلفيقي از معماري سنتي و نوين ايران و ارائه برخي توانمنديهاي ايرانيان، براي اولين حضور تجربه خوبي براي ايران در اکسپو ثبت کردند.
اما يک تيزهوشي يا موقعيت شناسي موجب شد تا حضور ايران در اگسپو شانگهاي آن هم در شرايطي که حلقه تحريمها روز به روز تنگتر ميشد، بيشتر از آنچه بود، نمود بيروني پيدا کند و آن هم استفاده به موقع از رسانهها بود.
جريان سازي رسانهاي در داخل و خارج کشور موجب شده بود تا اولين حضور مستقل ايران در پنج سالانه اکسپو خبرساز شود تا جاييکه بسياري از گردشگران خارجيکه براي بازديد از اکسپو به چين سفر ميکردند، در ميان دهها سالني که براي انتخاب پيش رو داشتند، پاويون ايران را هم به عنوان يکي از اولويتهاي خود انتخاب مي کردند.
اما اين تنها همراهي رسانهها با اکسپو و مسولان آن در ايران نبود و در فاز دوم اين همکاري دو سويه موجب شد تا نظر مسولان جلب و حضور ايران در اکسپوهاي بعدي قطعي شود.
کاظم اکبرپور که به عنوان کميسر ارشد ايران در اکسپو نمره قبولي گرفته بود، از روز بعد از اختتاميه اکپوي شانگهاي برنامهريزي براي حضور در اکسپوي ميلان را آغاز کرد، تا جاييکه ايران به عنوان اولين ثبت نام کنندگان نامش در سايت اکسپوي 2015 ميلان ثبت شد.
با روي کار آمدن دولت يازدهم بهرغم ابقاي بسياري از مديران ارشد دولت دهم در سمتهاي قبلي، اما مديعامل نمايشگاه بينالمللي تهزران و کميسر ايران در اکسپوي ميلان از کار برکنار و حسين اسفهبدي جانشين وي شد.
کميسر جديد ايران در روزهاي ابتدايي ارديبهشت ماه سال گذشته از نهايي شدن طرح سالن ايران در اکسپوي ميلان خبرداد و پس از آن نيز خبرهاي منتشرشده از عملکرد خوب و روند مناسب آماده شدن پاويون ايران در ميلان حکايت ميکردند تا اينکه روز گذشته و پس از برگزاري مراسم افتتاحه خبرآمد که آبروي ايران رفت.
اگرچه اين اتفاق يعني حاضر نشدن به موقع پاويون ايران و کم کاري فردي به نام محبعلي به عنوان مسول غرفه ايران که گويا از وابستگان سببي وزير صنعت، معدن و تجارت، قطعا به معني آبروريزي نيست،اما سوال اينجا است که چرا بايد اين اتفاق بيفتد.
در حاليکه اکسپو به عنوان يک اتفاق بينالمللي مورد توجه همه کشورها است و حتي در ايران هم بسياري از شرکتهاي بخش خصوصي آمادگي دارند، عهدهدار مسوليت شوند چرا چنين کار کوچکي بايد نيمه کاره بماند تا به عنوان آبروريزي در بوق و کرنا شود.
سوال ديگر اين است که آيا مديران ارشد وزارت صنعت از اين جريان مطلع بودهاند و به همين دليل تنها نمايندگان رسانههاي خاص و نزديک به خود را دراين سفر همراه بردهاند که از انتشار اين خبر ممانعت کنند يا اينکه عذر بدتر از گناه داشته از آنچه عوامل تحت امرشان انجام ميدهند بيخبر هستند.
به هر حال اين اتفاق افتاده و شايد تنها در داخل کشور اينگونه بازتاب خبري منفي داشته است، چراکه تغيير دکور، بازسازي و حتي نوسازي يا ساخت و ساز جديد در داخل پاويونها يک اتفاق معمول در جريان برگزاري اکسپويي است که زمان برگزاري آن شش ماه به طول ميانجامد.
اما شايد اين اتفاق درس عبرتي شود براي مديران مسول وزارت صنعت تا به تجربه ديگران بياعتنا نباشد، که اگر اينگونه نبود نه آن سازه نيمه کاري آبروريزي مي شد و نه خبرش دستاويز منتقداني که بيشک در روزهاي آتي پيکان انتقاداتشان را به سمت ديگر منسوبان و منصوبان وزير صنعت نشانه خواهند رفت.