مجوز افزایش قیمت ۲۰ تا ۳۰ درصدی لوازم خانگی صادر شد
گروه تولید -سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) اعلام کرد که سازمان حمایت مجوز افزایش قیمت ۲۰ درصدی لوازم خانگی نسبت به سال گذشته را صادر کرده است.
به گزارش جهان اقتصاد، حسین مدرس خیابانی در حاشیه جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت با اشاره به اینکه ترکیب بازار لوازم خانگی در کشور در حال حاضر متفاوت از قبل است و بخش عمدهای از این بازار به جز کولر گازی از محل تولید داخل تامین میشود، تصریح کرد: در زمینه کولر گازی هم اخیرا سرمایهگذاری خوبی در یکی از واحدها انجام شده است.
وی به بیان اینکه ظرفیت تولید واحدهای لوازم خانگی دو تا سه برابر وضعیت فعلی است، اظهار کرد: بنابراین با تمرکز بر رفع مشکل تولیدکنندگان به راحتی میتوانیم بازار داخل را تامین کنیم و شکاف ناشی از خروج کالاهای خارجی از بازار در پی ممنوعیت واردات را پر کنیم.
سرپرست وزارت صمت تامین مواد اولیه کارخانجات را اولویت این وزارتخانه عنوان کرد و گفت: نکته اول در زمینه لوازم خانگی تامین مواد اولیه افزایش تولید و عرضه و نکته دوم بحث تقاضا است. بخشی از فعالان این بخش به دلیل انتظارات تورمی از عرضه لوازم خانگی خودداری و کالا را میکنند. بنابراین نظارت و کنترل بیشتر از انبارها و مراکز نگهداری و همچنین نظارت بر قیمتها در دستور کار نهادهای نظارتی از قرار گرفته است.
مدرس خیابانی با بیان اینکه سازمان حمایت در مقطع کنونی مجوز افزایش قیمت ۲۰ تا ۳۰ درصدی را برای لوازم خانگی صادر کرده، تاکید کرد که در صورت افزایش قیمت بیش از میزان یاد شده با آن برخورد میشود.
وی با بیان اینکه موضوع دیگر در دستور کار رئیس جمهوری توزیع لوازم خانگی بین اقشار هدف بوده، اظهار کرد: عمده مصرفکنندگان لوازم خانگی زوجهای جوان و اقشار هدف شامل کسانی که تحت پوشش سازمانهای حمایتی هستند که ستاد تنظیم بازار در حال مذاکره با واحدهای تولیدی است که طرح ویژهای برای تامین سبد اقلام ضروری کالاهای لوازم خانگی در اختیار اقشار هدف قرار گیرد.
این مقام مسئول با بیان اینکه ظرفیتهای تولید داخل به سرعت در حال پر کردن محصولات وارداتی هستند، از راهاندازی خط تولید تلویزیون با ظرفیت سالانه ۷۰۰ هزار دستگاه در یکی از واحدهای تولیدی خبر داد.
مدرس خیابانی با بیان اینکه بازار کنونی لوازم خانگی تحت تاثیر شاخصهای کلان اقتصادی ناشی از نرخ ارز و تورم است، تصریح کرد: بخشی از افزایش قیمتها ناشی از افزایش نرخ دستمزد کارگران و هزینههای تولید طبیعی است و سرکوب قیمت ممکن نیست؛ در عین حال افزایش افسارگسیخته و خودسرانه قیمتها نیز برای ما قابل قبول نخواهد بود.
به گفته وی در بازار لوازم خانگی در حال حاضر مشکل تحریک تقاضا وجود ندارد، چراکه تقاضا هست، اما به دلیل افزایش قیمتها قدرت خرید نیست، بنابراین باید با کاهش قیمت تمام شده بازار بهگونهای مدیریت شود که مردم بتوانند اقلام مورد نیاز خود را تهیه کنند.
**گرانی لوازم خانگی ناشی از فقدان نظارت است
در همین راستا یک مقام وزارت صمت در یک برنامه تلویزیونی گفت: در حال حاضر ظرفیت اسمی تولید صنایع لوازم خانگی کوچک و بزرگ ۲۰ میلیون دستگاه است، اما باوجود افزایش تولید، هنوز به ۵۰ درصد این ظرفیت هم نرسیده ایم.
کیوان گردان، مدیرکل صنایع برق، فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن تجارت افزود: ظرفیت سازی لازم برای تولید لوازم خانگی به ویژه در لوازم خانگی بزرگ مانند یخچال، فریزر، گاز و تلویزیون انجام شده و این برنامه، جدی در حال پیگیری است.
وی اضافه کرد: پارسال حدود ۹ میلیون دستگاه لوازم خانگی تولید داخل داشتیم که در مقایسه با سال پیش از آن، ۱۰ درصد رشد داشت.مدیرکل صنایع برق، فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن تجارت گفت: میزان مصرف داخلی هم تقریباً همین میزان است.وی با اشاره به اینکه از خرداد سال ۱۳۹۷ واردات لوازم خانگی، عمدتاً ممنوع شد، افزود: با این حال کمبود عرضه نداریم.گردان اضافه کرد: برخی کالاهای قاچاق در بازار وجود دارد که افزایش قیمت پیدا کرده است.
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران نیز با حضور در این برنامه با اشاره به اینکه ادعای سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان مبنی بر اینکه تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی، قیمتها را ۴۰ درصد افزایش دادهاند قابل استناد نیست، گفت: اکثر تولیدکنندگان، پیش از عید, ۱۰ درصد و پس از آن نیز ۱۰ درصد افزایش قیمت دادهاند.
اسماعیل بازارچی افزود: علت افزایش بیش از این مقدار در بازار، نبود کنترل و نظارت است.وی گفت: افزایش قیمت مواد اولیه فولاد و پتروشیمی یکی از علتهای افزایش قیمت لوازم خانگی تولید داخل است.
بازارچی افزود: سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان باید تمهیداتی بیندیشد تا بلافاصله قیمتهای اعلامی کارخانههای تولیدکننده لوازم خانگی را بر روی سامانه بارگذاری کند نه اینکه ۲ ماه آن را بررسی کند و سپس این کار را انجام دهد.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی نیز در این برنامه با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۷ تقریباً واردات لوازم خانگی آزاد بوده است، گفت: بر اساس آمارها، حدود ۶۰ درصد سهم بازار برای ۲ شرکت کرهای و ۴۰ درصد برای کالاهای ایرانی بود و اگر تولید لوازم خانگی داخلی ۱۰ درصد رشد داشته باشند نمیتوانند بازار را تأمین کنند بنابراین باید رشد حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ درصدی در تولید کالاهای داخل داشته باشیم تا بتوانیم بازار را تأمین کنیم.
مرتضی میری افزود: امسال کارخانههای تولید کننده لوازم خانگی حداقل ۲ بار و هر بار بین ۱۰ تا ۱۵ درصد، تولیدات خود را گران کردهاند.
وی اضافه کرد: آنها باید پیش از گران کردن محصولات خود، قیمتها را در سامانه ۱۲۴، ثبت میکردند، اما این کار را انجام ندادند و تاکنون فقط حدود ۶ تا ۷ شرکت، قیمتها را در این سامانه ثبت کردهاند.