نقش زنان دراقتصاد دانش بنیان ، سهم بانوان در شهرک اقتصاد دانش بنیان منطقه آزاد ماکو چه خواهد بود؟

نقش زنان در حوزه اقتصاد مقاومتی و اقتصاد دانش بنیان از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا در اقتصاد دانش بنیان و توسعه دانایی محور نباید نسبت به زن و مرد قائل به تفکیک باشیم.

شناسه خبر: 15713
نقش زنان دراقتصاد دانش بنیان  ، سهم بانوان در شهرک اقتصاد دانش بنیان منطقه آزاد ماکو  چه خواهد بود؟

همچنین بخش اعظم اقتصاد را زنان تشکیل می دهند، و نباید از نقش آنان در توسعه پایدار و رشد اقتصادی بخصوص در منطقه آزاد ماکو به سادگی عبور کرد.

لذا باید از طریق شکل گیری زیست بوم کارآفرینی، میزان نقش‌‌آفرینی بانوان را در عرصه اقتصاد دانش بنیان افزایش دهیم.

البته اقتصاد دانش بنیان مختص زنان یا مردان نیست و نقش آفرینی بیش از پیش زنان را در این عرصه می طلبد. نمونه‌های موفق بانوانی که توانسته‌اند در عرصه اقتصاد دانش‌بنیان به موفقیت‌های بزرگ دست پیدا کنند، قابل ملاحظه است و از طریق شکل گیری زیست بوم کارآفرینی، باید میزان نقش‌‌آفرینی بانوان را در عرصه اقتصاد دانش بنیان افزایش دهیم.

نگاهی آماری به حضور زنان در شرکت های دانش بنیان

براساس آخرین آمار، چهار هزار و ۱۰۶ نفر از سهامداران حقیقی شرکتهای دانش بنیان کشور را زنان تشکیل می‌دهند.

این شرکتها در حوزه‌های مختلف فناوری اطلاعات، ماشین آلات و تجهیزات، برق، دارو، زیست فناوری و تجهیزات پزشکی فعالیت می‌کنند و به ارائه خدمات و محصول می‌پردازند.

بر اساس آخرین آماری که معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ارائه کرده، زنان ۱۷ درصد از سهام شرکتهای دانش بنیان را در اختیار دارند و حوزه دارو و فرآورده‌های تشخیص و درمان بیشترین هیأت عاملان زن را به خود اختصاص داده است.

بنابه اذعان صندوق نوآوری و شکوفایی درخصوص دستاوردهای زنان در زیست‌بوم دانش‌بنیان، ۷۰۶ نفر از مدیران عامل شرکت‌های دانش بنیان یعنی ۱۲ درصد بانوان و ۲۵۸۲ نفر معادل ۲۲ درصد از اعضای هیئت مدیره شرکت‌های دانش‌بنیان بانوان هستند

همچنین به گفته وی، ۱۷ درصد از سهام شرکت‌ها متعلق به زنان است و ۳۰ درصد اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها را بانوان تشکیل می‌دهند. (منبع: isna.ir/xdNMN9)

علی‌رغم همه فضاسازی‌ها در حوزه زنان، به طور قاطع می‌توان گفت در اغلب زمینه‌های علمی، زمینه فعالیت زنان و بانوان وجود دارد.

نقش بانوان در توسعه اقتصادی منطقه آزاد ماکو

علیرغم رویکرد دولت مردمی به حضور زنان در مدیریت های کلان و حتی انتخاب یک بانو به عنوان مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار، متاسفانه هنوز نقش بانوان و حضور آنان در اقتصاد، مدیریت و نقش اجتماعی آنان در منطقه آزاد ماکو بسیار ناچیز و کم رنگ است.

تنها حضوری که از بانوان این منطقه در عرصه های اقتصادی می بینیم برگزاری جشنواره های غذا که صرفا بانوان را به عنوان یک کدبانو با توانمندی آشپزی خوب معرفی می کند.

نگاه مردسالارانه در مدیریت شهرستان های ماکو، شوط و پلدشت به حدی است که حتی در شورای اداری، همایش ها و نشست های خبری حتی یک نفر از بانوان وجود نداشته و حتی در همایشی که اخیرا با عنوان حجاب و عفاف برگزار شد، مردان بجای زنان حضور چشمگیر داشتند.

توانمندی بانوان منطقه آزاد ماکو در مدیریت ها، رویدادهای ملی و حتی شرکت های دانش بنیان را همگان واقفند و حضور این قشر در کارگاه ها و دوره های برگزار شده در مرکز نوآوری و رشد منطقه آزاد ماکو مهر تاییدی بر علاقمندی بانوان برای حضور در عرصه های اقتصادی و تولید است.

پرواضح است امروزه یکی از مهم‌ترین معیارها جهت سنجش درجه توسعه یافتگی یک کشور، میزان اهمیت و اعتباری است که زنان در آن کشور دارا هستند و اکنون نگاه جهان، بیشتر به سوی زنان معطوف شده است زیرا برای تحقق توسعه اجتماعی، تسریع فرایند توسعه اقتصادی و محقق شدن عدالت اجتماعی، به زن به عنوان نیروی فعال و سازنده نگریسته می‌شود، این قشر تأثیر بسیاری در روند توسعه و افزایش کمّی و کیفی نیروی انسانی جوامع دارند.

بدون تردید نیروی کار زنان در توسعه اقتصادی کشور بخصوص منطقه آزاد نقش مهمی دارد و به همین دلیل کشورهای پیشرفته در روند صنعتی شدن به طور مداوم بر نرخ مشارکت زنان در تولید افزوده اند.

شایسته است مدیران منطقه آزاد ماکو نسبت به شناسایی وضع موجود زنان و خانواده، شناسایی فرصت‌ها از جمله اهداف سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده منطقه همت ویژه داشته باشند.

نویسنده و محقق: پریسا محمدزاده

عضو مرکز نوآوری و فناوری سازمان منطقه آزاد ماکو

ارسال نظر