نسخههای تورمآفرین برای مهار تورم
خلیل محمودی_ مدیر مسئول
مریضی را تصور کنید که سالهای طولانی است گرفتار درد و رنج نارساییهای جسمی را تحمل میکند. هر سال به پزشک مراجعه میکند، نسخهای دریافت میکند و به آن عمل میکند، اما این نسخهها نه تنها دردی از او دوا نمیکند، بلکه بر درد و رنج او میافزاید. چرخهای تکراری که هر سال تجربه میشود بدون اینکه نتیجهای حاصل شود. اما دلیل تداوم بیماری این فرد چیست؟ این مثال در خصوص اقتصاد ایران هم بهعینه صدق میکند. مشکل تورم در اقتصاد ایران، یکی از مشکلاتی است که بیش از ۴ دهه است، اقتصاددانها و تحلیلگران درباره آن صحبت کرده و راهکار ارایه میکنند، اما همچنان اقتصاد ایران با رشد تورم افسار گسیخته مواجه است.
امری که نشاندهنده آن است که دولتها در تمام دهههای گذشته، نتوانستهاند نسخهای مطلوب برای عبور از چالش تورم ارایه کنند. سالهاست که خبرنگاران از ما میخواهند ریشههای تورم را بررسی کرده و راهکار عملی برای برون رفت از مشکلات ارایه کنیم، اما همین رسانهها هرگز از مسوولان و متولیان اقتصادی نمیپرسند چرا طی همه این سالها نتواستهاند، ریشه تورم در اقتصاد ایران را بخشکانند.
برخی معتقدند تورم ریشه پولی دارد. یعنی بیمار اقتصادی ما نقدینگی زیادی خورده که دچار مشکل شده است! اما چه کسی از این ناپرهیزیها خبر دارد و عامل آن است؟ پاسخ در عملکرد بانک مرکزی و دولت نهفته است. دولت برای جبران کسری بودجهاش استقراض یا اقدام به چاپ پول کرده و این روند باعث بدحال شدن اقتصاد ایران شده است.
بنابراین طبیعی است که ابتدا دولتیها باید توضیح بدهند که چه بر سر اقتصاد آوردهاند. من به عنوان یک اقتصاددان تنها میتوانم حدس بزنم، اما این دولتها هستند که به دادههای اطلاعاتی دسترسی دارند و ریشه مشکلات را میدانند. طبیعی است که رشد نقدینگی با رشد تورم همبستگی نزدیکی با هم دارند. اما هر عامل که با هم همبستگی داشته باشد که عامل ایجاد آن نمیشود. دولت باید توضیح بدهد چرا مشکل کسری بودجه را حل نمیکند تا مشکل نقدینگی و استقراض و... حل شود. این سیاسـت هــا شــما را خــلاص نمی کند و دردی را هم از دردهای اقتصاد مملکت دوا نمیکند.