آیین افتتاحیه نشست تخصصی میراثفرهنگی ناملموس و تغییرات اقلیمی در اتاق بازرگانی اصفهان
میراثفرهنگی ناملموس عامل صلح و پیوند ملتها است
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، این نشست تخصصی به همت وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و با همکاری استانداری، شهرداری، شورای شهر، اتاق بازرگانی و صداوسیمای مرکز اصفهان به مدت سه روز با حضور مهمانانی از طلایهداران میراثفرهنگی ناملموس از ۱۵ کشور دنیا برگزار میشود.
میراثفرهنگی ناملموس کنوانسیونی است بهمنظور حفاظت و پاسداری از میراثهای ناملموس مردم جهان که در ۱۷ اکتبر ۲۰۰۳ میلادی بهعنوان یک قانون الزامآور در جهان در سازمان یونسکو تدوین شد. این کنوانسیون شامل ۳ رکن اساسی است که عبارتاند از وفاداری به حقوق بشر، پایبندی به توسعه پایدار و فراگیر بودن بدون انقطاع نسلی. کنوانسیون میراثفرهنگی ناملموس از ۴۰ ماده تشکیل شده که در مادههای ۹ ، ۱۱ و ۱۵ آن بر بهرهمندی از نقش فعالان غیردولتی در حفاظت از میراث ناملموس با رویکرد میانجیگری بین حاکمیت و جامعه محلی تأکید شده است.
محمدجعفر فوده، نایبرئیس اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به زیباییهای چهارفصل شهر اصفهان گفت: اصفهان تنها یک شهر زیبا نیست؛ بلکه دارای میراثفرهنگی و تاریخی بی بدیلی نیز هست. یکی از جالبترین جنبههای فرهنگی اصفهان وجود میراث ناملموسی است که به دلیل زیبایی و ارزشهای فرهنگی خاصی که دارند موردتوجه مردم و محققان قرار گرفتهاند. این میراث ممکن است در زندگی روزمره مردم عادی به نظر برسند؛ اما ارزشهای بزرگی را در خود جایدادهاند. میراثفرهنگی ناملموس اصفهان یکی از دلنشینترین و مهمترین جنبههای تاریخ و فرهنگ این شهر زیبا است.
وی در ادامه افزود: اصفهان با ثروتهای فرهنگی نهتنها به اهالی شهر خود بلکه به همه علاقهمندان به فرهنگ و هنر ایرانی یادآوری میکند که گنجینههای بی پایانی در خود دارد. احترام به این میراثها و حفظ آنها برای نسلهای آینده از ضروریات جامعه و فرهنگ ماست. اصفهان شهری است که باید با احترام و توجه به میراث خود زیبا و زنده نگه داشته شود تا ارزشهای فرهنگی ناملموس این شهر برای همیشه باقی بمانند.
مژگان ایزدی، عضو هیات نمایندگان و رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی اصفهان نیز با اشاره به اتفاقات تلخی که در منطقه در حال روی دادن است، گفت: امروز شاهد جنگ بزرگ و ناجوانمردانه در سطح منطقه هستیم که نمیتوان نسبت به آن بیتفاوت بود. این جنگ علاوه بر نسلکشی مردم مظلوم فلسطین، اثری از میراث ملموس و ناملموس این سرزمین باقی نمیگذارد.
وی در ادامه با بیان اینکه میراثفرهنگی فراتر از آثار تاریخی و عناصر مادی است، گفت: بُعد ناملموس میراثفرهنگی شامل سنتهای شفاهی برگرفته از آدابورسوم اجتماعی، صحبتهای شفاهی، آیینها، جشنوارهها و دانش ساخت صنایعدستی است. میراث ناملموس فرهنگی مزیت رقابتی جدی در حوزه گردشگری و جذب گردشگر بهحساب میآید. ارزش میراثفرهنگی ناملموس صرفاً بهعنوان یک کالای فرهنگی بر مبنای رقابتی بهخاطر انحصاری بودن و یا خاص و بیهمتا بودن آن نیست؛ بلکه اشتراکاتی در میراثفرهنگی ناملموس مشاهده میشود که همبستگی و انسجام جوامع مختلف را به دنبال دارد. امروز گردشگری فرهنگی بخش مهمی از تقاضای صنعت گردشگری را به خود اختصاص داده است. آمارهای سازمان جهانی گردشگری حاکی از افزایش توجه به بازارهای گردشگری فرهنگی در جهان است. ایران با بهرهمندی از تنوع فرهنگی، مذهبی، زبانی و پهنه وسیع جغرافیایی و غنای تاریخی، دارای میراثفرهنگی ناملموس فراوانی است و اصفهان بهعنوان شهر جهانی صنایعدستی در زمینههای گوناگون میراث ملموس و ناملموس فرهنگی نگین ایرانزمین بهحساب میآید.
آتوسا مؤمنی، رئیس مرکز مطالعات منطقهای، پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی سازمان جهانی یونسکو نیز با بیان اینکه میراثفرهنگی ناملموس از ظرفیتهای بیبدیل و به تعبیری حافظه تاریخی زیسته جوامع صاحب هویت امروز برای رسیدن به توسعه پایدار برشمرده میشود، گفت: این نشست تخصصی در راستای تبادل تجارب و اطلاعات میان کشورهای مدعو، تدوین یک روش پژوهشی و پروژههای آزمایشی و همچنین شناسایی اقدامات پاسدارانه در ارتباط با تغییرات اقلیمی و اثرات آن است.
وی در ادامه با اشاره آثار مخرب تغییرات اقلیمی بر جوامع بشری در دنیای امروز افزود: کشورهای منطقه همگی در بعضی از آسیبهای نشئتگرفته از پدیده تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن دارای اشتراکاتی هستند، ضمن اینکه همه آنها میزبان عناصری از میراثفرهنگی ناملموس به شکل دانش و کنشهای سنتی هستند و بنابراین ظرفیت کمک به اجتماعات محلی را برای تقویت تابآوری آنان در مقابل آثار تغییرات اقلیمی و در نهایت کمک به پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس در مواجهه با تغییرات اقلیمی و اثرات آن را دارا هستند. تغییرات اقلیمی باعث جابهجایی اجباری مردم محلی، ازبینرفتن منابع طبیعی مهم و ازبینرفتن سبکهای زندگی اجتماعات محلی و بومی میشود و از این طریق میراثهای ملموس و ناملموس فرهنگی را تخریب و تهدید میکند.
علیرضا ایزدی، مدیرکل ثبت و تعیین حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی در ادامه این آیین، پیام عزتالله ضرغامی، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشورمان را قرائت کرد که در بخشهایی از آن آمده است: «موضوع مهمی که در ادبیات جهانی در سالیان اخیر تکرار میشود، تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن در مناطق مختلف کره خاکی است. بخشی از تغییرات اقلیمی متأثر از مداخلات ما و در واکنش به آن صورت میگیرد. پیشینیان در طول تاریخ الگوی مناسبی را برای تعادل پایدار در محل سکونت خود یافته و به هم زیستی مسالمتآمیزی رسیده بودند که نسل حاضر باهدف بهره گیری از طبیعت، اقدام به برهمزدن آن نموده است. الگوی آزموده شدهای که در قالب میراثفرهنگی ناملموس این سرزمین تعریف میشود، بهترین راه برای ادامه طریق و توسعه پایدار است چرا که در دوراهی امتناع از زمینه و ازبینرفتن و دیگری معاصر کردن سنتها و اهل این سرزمین شدن، راه دوم منطقیتر خواهد بود. مردم هم بهعنوان متولیان و ذیمدخلان اصلی، همواره نقش تعیینکنندهای در نیل به اهداف تعیین شده از سوی حاکمیتها و دولتها در جهت گفتمانسازی و
جریانسازی خواهند داشت و ازاینحیث پرداختن و پررنگکردن نقش فعالان غیردولتی میتواند تضمینکننده اتخاذ بهترین تصمیم و اجراییشدن آن در تمامی وجوه باشد.»