از مجموعه محتوای آموزشی ۳۶۰ درجه رونمایی شد
به مناسبت روز جهانی مبارزه با کودک کار :
در نشست مشترک رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر اصفهان، معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان و مدیرکل پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان به مناسبت22خرداد (12 ژوئن)، روز جهانی مبارزه با کار کودک مجموعه آموزشی "۳۶۰ درجه" با هدف ارائه آموزش و نگاهی جامع به نحوه مواجهه با کودک کار و کار کودک رونمایی شد.
در مجموعه آموزشی "۳۶۰درجه" همه واحدهای فعال در رفع تخلفات شهری و مقابله با آسیب های اجتماعی، در ارائه آموزش های شیوه های مواجهه با کودکان کار زیرنظر اساتید با همکاری سیزده نهاد مسئول در این زمینه و سازمان های مردم نهاد ازجمله موسسه سرمد مشارکت می کنند.
براساس آمار موجود در سال ۲۰۲۲، حدود ۱۶۰ میلیون نفر در جهان بعنوان کودک کار شناسایی شدند و طبق آخرین گزارشها ایران در میان ۱۱۴ کشور، با نرخ ۷.۸۵ درصد در رتبه چهل و چهارم جهان قرار گرفت.
۸۵ درصد کودکان خیابانی در ایران از اتباع هستند و به دلیل فقدان نظام رصد و پایش اجتماعی متمرکز، آمار کودکان خیابانی در ایران بین ۱۴هزار تا سه میلیون نفر در نوسان است. بر این اساس، به نظر می رسد در اصفهان شمار کودکان خیابانی بیش از یکهزار نفر باشد.
پدیده کار کودکان زیبنده ایران اسلامی نیست
حجت الاسلام منوچهر مهروی پور رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر اصفهان در این جلسه با بیان اینکه آسیبهای اجتماعی نظیر کار کودکان زیبنده کشور اسلامی ما نیست، گفت: گسترش فعالیت شهرداری از یک نهاد خدماتی به موضوعات اجتماعی و بویژه کودکان کار و خیابانی از مطالبات شورای ششم بوده است و در این راستا گامهایی در زمینه مقابله با کار کودک برداشته شده و امیدواریم با همکاری نهادهای مسئول در این زمینه، بزودی نتایجی حاصل شود تا در آینده، شاهد کودک کار در خیابان ها و آسیبهایی که او را تهدید میکند، نباشیم و همه کودکان از ایام زیبای نونهالی و نوجوانی بدرستی استفاده کنند.
مهروی پور با اذعان به اینکه مدیریت شهری در مسئله کار کودکان تنها مسئول نیست و ۱۴ دستگاه باید ورود داشته باشند و وظایف خود را انجام دهند، یادآور شد: در میان این ۱۴ دستگاه، وظایف برخی نهادها ازجمله وزارت کشور، قوه قضائیه نیروی انتظامی و بهزیستی ویژه است و بی تردید با هم افزایی بین دستگاهی وظایف خود را در قبال حقوق کودکان و مسئله کار کودک به نحو احسن انجام میدهند.
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر اصفهان در صحبت از نقش اساسی سازمانهای مردم نهاد و گروههای جهادی در کنار دستگاههای اجرایی در زمینه مقابله با کار کودکان، بیان کرد: کارگروهی فعال در زمینه کار کودکان در ماههای اخیر تشکیل دادیم و دغدغههای موجود با کمک فعالان در این حوزه را پیگیری میکنیم.
مهروی پور با بیان ضرورت اصلاح قوانین ملی در زمینه حقوق کودکان، افزود: لازم است سیاستهای شهری را نیز در این زمینه تغییر دهیم.
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر اصفهان همچنین ظرفیتسازی برای بروز استعدادهای کودکان کار را ضروری خواند و با تاکید بر اهمیت پیشگیری، گفت: باید شرایطی فراهم شود که به سلامت روانی و اجتماعی این کودکان کمک کنیم و توجه داشته باشیم که در معضل کار کودکان، پیشگیری بهتر از درمان است.
محدودیت بهزیستی در فراهم کردن مراکز اقامتی
در ادامه، عبدالرضا اسماعیلی معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان اصفهان از تشکیل کمیته کار کودکان در کارگروه اجتماعی استانداری خبر داد و گفت: دستگاههای مسئول در این کمیته موظف به اجرای آئین نامه ساماندهی کودکان خیابانی هستند و اکنون در این کمیته به مرحلهای رسیده ایم که به وظایف قانونی عمل میشود.
وی با بیان اینکه پیشتر، فراهم کردن مکان برای نگهداری کودکان خیابانی عمده مشکل ما بود، توضیح داد: مکانی که برای نگهداری کودکان خیابانی نیاز داشتیم و باید مرمت و تعمیر میشد که به همت شهرداری اصفهان بازسازی و تعمیر انجام و مجوز آن صادر شد و در اواخر اسفندماه سال گذشته به عنوان مرکز مراقبتی پویندگان مهر آغاز به کار کرد.
اسماعیلی با بیان مشکلاتی که همچنان در خصوص اقامت کودکان کار وجود دارد، اعلام کرد: مراحل اقامتی کودکان به کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم میشود؛ اقامت کوتاه به مدت ۲۱ روز، میان مدت تا یکسال و بلند مدت شامل نگهداری در مکانهایی تحت عنوان خانه کودک و نوجوان است.
او افزود: کودکانی در خانههای کودک و نوجوان نگهداری میشوند که سرپرست مؤثر ندارند و شرایط نگهداری برای پسرها تا ۱۸ سال و دختران تا زمان ازدواج است.
حدود ۹۰ درصد کودکان کار از اتباع خارجی هستند
اسماعیلی به شناسایی لیدرهای کودکان کار بویژه در شهر اصفهان پرداخت و گفت: اگر لیدرهای کودکان کار توسط نیروی انتظامی شناسایی شوند، بیش از ۵۰ درصد مشکلات در زمینه مقابله با کار کودکان مرتفع شود.
معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان اصفهان تصریح کرد: لیدرها از این بچهها سو استفاده میکنند و بیش از ۹۰ درصد درآمد این کودکان به لیدرها میرسد که از این طریق به باندهای سرمایه داری تبدیل شده اند.
به گفته اسماعیلی، حدود 90درصد کودکان خیابانی در اصفهان از اتباع سوری، افغانستانی و پاکستانی هستند و طی ۲ ماه گذشته در مؤسسه پویندگان مهر ۱۱۰پذیرش شده اند که شاید ۹۹ نفر آنان اتباع بودند و به بیان دیگر بیش از ۹۰ درصد پذیرشها مربوط به اتباع است و متأسفانه بسیاری از آنها فاقد کارت اقامت و مجوزهای قانونی هستند.
فقدان آماری از شمار کودکان خیابانی در اصفهان
معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان اصفهان با بیان اینکه آمار درستی از شمار کودکان کار و خیابانی در استان اصفهان نداریم، اظهار کرد: در ماههای اخیر در فضای رسانهای اعلام شد که اصفهان دارای رتبه اول کشوری بلحاظ تعداد کودکان کار و خیابانی است، اما مرجع اعلام کننده آن هیچ یک از نهادهای متولی استان در این زمینه نبودند و با توجه به اینکه آمار دقیقی از تعداد کودکان خیابانی نداریم، در این رتبه بندی قرار نمیگیریم اما بی تردید باید این معضل را به حداقل برسانیم.
مقابله با پدیده کودکان کار نیازمند کار جمعی است
در این جلسه، روح الله ابوطالبی، مدیرکل پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان گفت: اگر قرار است مشکل کودکان کار در سطح شهر حل شود، نیاز به یک کار جمعی است. شناسایی عواملی مانند لیدرهای پاکستانی و دستگیری آنها، شناسایی 119 نفر و هدایت آنها به مراکز نگهداری و تعلیم و تربیت، آموزش خانواده ها و حمایت هایی از آنها ازجمله اقدامات موثر در مقابله با کار اجباری کودکان بوده است.
او توصیه کرد: مردم نباید برحسب ترحم و ودلسوزی وجوه نقدی و کمک های نامتعارف به کودکان بپردازند. زیرا نهادهایی مانند کمیته امداد و بهزیستی در این زمینه ساماندهی افراد متاثر از آسیب های اجتماعی فعالیت می کنند و پرداخت وجوه نقد به کودکان در سطح خیابان، زمینه سوئ استفاده بیشتر از آنها را فراهم می سازد.
هرگونه بهره کشی از کودکان، استثمار و تخلف است
مهدویان فر، مدیرکل حوزه شهرداری اصفهان، اهمیت سیاستگزاری اجتماعی در خصوص کودکان کار، حساس سازی مردم، انجام اقدامات فرهنگی وافزایش سطح آگاهی مردم و مسئولان در این زمینه را مطرح کرد و افزود: با ابلاغ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، هرگونه بهره کشی از کودکان، استثمار و تخلف محسوب می شود.
پورنیک، مدیر موسسه سرمد با اشاره به تشکیل مجموعه سرمد با هدف پیشگیری از آسیب های اجتماعی کودکان کار، گفت: محوریت فعالیت و تعامل 13 دستگاه در این زمینه بسیار حائز اهمیت است و اگر بتوانیم کنترل دقیق تری بویژه نسبت به اتباع بیگانه داشته باشیم، نتایج بهتری حاصل می شود.
او با اذعان به آسیب های فیزیکی، روحی و اجتماعی فراوان در بین کودکان کار، نقش دانشگاه علوم پزشکی را مهم دانست و از اقدامات شهرداری اصفهان در برگزاری کارگاه ها و آموزش 240 نفر در زمینه نحوه مواجهه با کودکان کار ابراز قدردانی کرد.