کارشناس اقتصادی در گفتوکو با جهلن اقتصاد مطرح کرد
ارزآوری تولید بار اول اقلام راهبردی صنعت نفت و گاز
ما باید به سمت دستیابی به دانش فنی و صدور آن به دیگر کشورها پیش برویم. این امر با تولید بار اول اقلام راهبردی صنایع بزرگ کشور به خصوص صنعت نفت کشور محقق خواهد شد که در حال حاضر می توان به یک نمونه موفق آن اشاره کرد و آن هم نوسازی تجهیزات پالایشگاهی کشورهایی همچون ونزوئلا، ازبکستان و سوریه است که از دستاوردهای اعتماد به توان داخلی و دانش بنیانی به شمار می رود که در نهایت به صادرات اقلام راهبردی تولید بار اول صنعت پالایشگاهی کشور به پالایشگاههای این کشورها منجر شد و زمینه ارزآوری تولید بار اول اقلام راهبردی صنعت نفت و گاز را فراهم کرد
به گزارش خبرنگار جهان اقتصاد، فاز جدید تحریمهای اقتصادی که از آغاز دهه 90 بر علیه کشور ما اعمال شد، در چندین مسیر به دنبال ضربه زدن به اقتصاد ایران به خصوص در حوزه انرژی بود. از آنجائیکه صنایع نفت و گاز بیشترین تولید ثروت را در کشور ما دارند، قسمت مهمی از این تحریم ها بر فروش نفت خام کشورمان متمرکز شد. بررسی اثرگذاری تحریمها بر بخشهای مختلف صنعت نفت و گاز کشور نشان می دهد که تحریم فروش تجهیزات و اقلام راهبردی صنعت نفت و گاز به ایران در کنار تحریم فروش بنزین به کشورمان آثار مخربی بر اقتصاد ما داشت.
با گذشت بیش از یک سال از شروع به کار دولت سیزدهم، بیشترین اقدامات در زمینه خنثی سازی تحریمهای حوزه نفت و گاز کشور صورت گرفته است. قبلاً دور زدن تحریم ها و رفع آن ها با مذاکره در دستور کار قرار داشت که نتیجه ی مثبتی برایمان به ارمغان نیاورد. حالا دولت سیزدهم در تلاش است خنثی سازی تحریم ها را از طریق تولید اقلام راهبردی در داخل با اتکا بر ظرفیت های دانش بنیانی و بومی به اجرا بگذارد. در این راستا شناخت ظرفیت های شرکت های دانش بنیان از یک طرف و نیازهای صنایع از طرف دیگر ضرورت دارد. این تنظیم گری را قرار است کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پیش ببرد. در ادامه نظرات غلامرضا محمدمرادی را به عنوان یک کارشناس اقتصادی در خصوص لزوم دانش بنیان شدن صنایع بزرگ کشور می خوانید.
محمدمرادی با اشاره به اینکه امکان تبدیل تحریم ها به فرصت وجود دارد، تصریح کرد: از تحریم ها می توان در راستای ایجاد بهترین تجهیزات و امکانات در کشورمان استفاده کنیم. واقعیت این است که تحریم ها تا وقتی که حق و باطل روبروی یکدیگر ایستاده اند، پابرجا خواهند بود. ما باید به دنبال راهی برای خنثی سازی تحریم ها و استفاده از آن ها به نفع خودمان باشیم. باید به هر طریق ممکن خودمان را از وابستگی به خارجی ها برهانیم.
وی در ادامه گفت: همواره یکی از تأکیدات مقام معظم رهبری، اقتصاد مقاومتی، کارآفرینی، تکیه بر توان داخلی و دانش بنیانی بوده است. اگر طی سالیان گذشته به دغدغه های ایشان جامه ی عمل پوشانده می شد، با مشکلات فعلی روبرو نبودیم. در سالی که بر تولید و حمایت از دانش بنیان ها تأکید شده است، می طلبد تمامی مسئولان استفاده ی حداکثری از ظرفیت های دانش بنیانی کشور را به صورت عملی در دستور کار خود قرار دهند. این مهم از طریق سخنرانی، بنر، کنفرانس و سمینار به دست نمی آید. لازم است اقدامات واقعی، عملی و انقلابی در این حوزه انجام شود و با تولید اقلام راهبردی و تجهیزات موردنیاز در صنایع مختلف با تکیه بر توان دانش بنیانی کشور از وابستگی خود به دیگران بکاهیم. کشور ما مملو از استعدادهای بالقوه است. باید آن ها را سامان دهیم و در یک حرکت جهادی از تمامی ظرفیت های داخلی در راستای توانمندسازی صنایع گام برداریم. حمایت از مخترعین و نخبگان داخلی باید به صورت جدی مورد توجه قرار بگیرد.
محمدمرادی گفت: ما باید به سمت دستیابی به دانش فنی و صدور آن به دیگر کشورها پیش برویم. این امر با تولید بار اول اقلام راهبردی صنایع بزرگ کشور به خصوص صنعت نفت کشور محقق خواهد شد که در حال حاضر می توان به یک نمونه موفق آن اشاره کرد و آن هم نوسازی تجهیزات پالایشگاهی کشورهایی همچون ونزوئلا، ازبکستان و سوریه است که از دستاوردهای اعتماد به توان داخلی و دانش بنیانی به شمار می رود که در نهایت به صادرات اقلام راهبردی تولید بار اول صنعت پالایشگاهی کشور به پالایشگاههای این کشورها منجر شد و زمینه ارزآوری تولید بار اول اقلام راهبردی صنعت نفت و گاز را فراهم کرد.
در نهایت باید به سمتی حرکت کنیم که دیگر کشورها به لحاظ فنی و مهندسی هر چه بیش تر به ما نیاز داشته باشند. ما در عمل نشان داده ایم که این ظرفیت را داریم. زمانی برخی کشورها اعلام می کردند که ایران در زمینه ی تولید پهپاد لاف می زند. اما حالا همان ها مدعی هستند که تهران به روسیه پهپاد می دهد تا در اوکراین از آن ها استفاده کند. این ادعاهای خارجی ها نشان دهنده ی اعتماد آنها به توان داخلی ماست.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: صدور کاتالیست های ایرانی به روسیه و استفاده از بیش از 16 مورد تجهیزات تولید بار اول در پارس جنوبی و افزایش تولید در این مجتمع قطعاً نشان دهنده ی گام های اولیه و مثبت وزارت نفت در زمینه ی دانش بنیان کردن صنایع نفت و گاز کشور است. من از همین جا به تمام فرزندان ایران زمین که در این صنایع زحمت می کشند و در راستای اعتلای آن گام برمی دارند، خدا قوت می گویم و امیدوارم این تلاش ها ادامه یابد. روندهایی که در وزارت نفت در راستای دانش بنیان کردن صنایع نفت و گاز در دستور کار قرار گرفته است، باید در دیگر وزارتخانه نیز پیگیری شود تا در نهایت شاهد کاهش وابستگی حداکثری کشورمان در صنایع مختلف به تجهیزات و اقلام راهبردی دیگران باشیم.