ابطال حق طلاق چگونه است؟
حق طلاق طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، بر عهده زوج است و به طور کلی، زن هیچگونه حقی در رابطه با طلاق گرفتن ندارد. البته این بدان معنا نیست که زن نمی تواند هیچگاه درخواست طلاق بدهد، بلکه با وجود یکسری شرایط، چنین امکانی برای زن نیز فراهم می شود که این شرایط عبارتند از عدم پرداخت نفقه، عدم حضور طولانی مدت مرد در منزل و سایر مواردی که زن را در مضیقه قرار می دهند. جدای از این موارد، گاهی اوقات مرد حق طلاقی که به او اختصاص دارد را به زوجه می دهد تا زن نیز بتواند هر زمان که خواست از همسرش جدا شود. اما آیا امکان ابطال حق طلاق وجود دارد؟ چگونه می توان آن را باطل کرد؟
در رابطه با این موضوع باید بگوییم که ابطال حق طلاق یا پس گرفتن حق طلاق از زن تنها زمانی قابل تحقق و اجرا است که مرد هنگام اعطای این حق به زوجه، وکالت بلاعزل محضری نداده باشد، زیرا اگر چنین وکالتی داده شده باشد، دیگر امکان ابطال حق طلاق وجود ندارد، مگر اینکه شرایط خاصی ایجاد شود. حال با توجه به این نکات که در اختیارتان قرار گرفت، در ادامه به بررسی سایر نکات خواهیم پرداخت.
منظور از ابطال حق طلاق چیست؟
حق طلاق، در حقیقت به حقی گفته می شود که قانونگذار به مرد داده است تا بتواند با استفاده از آن و بدون آنکه نیازی به راضی کردن زن باشد و تنها با پشت سر گذاشتن مراحل قانونی، از همسرش جدا شود. حال از آنجایی که حق طلاق با مرد است، اگر تصمیم به جدایی بگیرد، پروسه طلاق کوتاه تر خواهد شد؛ اما مرد می تواند این حق طلاق را به همسرش نیز واگذار کند.
«حق طلاق در حقیقت یک نوع وکالت در طلاق است که شوهر از طرف خودش آن را به زن اعطا می کند و بر این اساس، زوجه نیز به وکالت از شوهر، می تواند درخواست طلاق بدهد.»
وکالت طلاق نیز دو حالت دارد، وکالت طلاق مطلق و وکالت طلاق مشروط که شرایط مربوط به هر یکی متفاوت است. برای مثال در صورتی که درخواست طلاق مطلق باشد، زوجه می تواند بدون آنکه دلیل خاصی بیاورد، از شوهرش جدا شود و تنها کاری که باید انجام دهد، انجام کارهای قانونی و مراحل مربوطه است. اما اگر وکالت طلاق مشروط باشد، مراحل جدایی متفاوت خواهد بود. برای مثال در وکالتی که تنظیم می شود، شرط می شود که اگر زوج یکی از شروط دوازده گانه را نقض کند، زوجه می تواند با دلیل و مدرک چنین موردی را ثابت کند و از شوهرش جدا شود.
گاهی اوقات زوج برای آنکه حق طلاق را به زوجه بدهد، از او می خواهد که برای مثال مهریه خود را ببخشد یا حق حضانت فرزند را به او بدهد که بسیاری از خانم ها چنین شروطی را قبول می کنند و حق طلاق را از همسر خود می گیرند. حال علی رغم اینکه زوج می تواند حق طلاق را به زن بدهد، امکان باطل شدن این حق نیز وجود دارد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که شوهر از اینکه حق طلاق را به همسر خود داده است احساس نارضایتی می کند.
درواقع شرایط به این شکل است که زوج در یک زمان حق طلاق را به زوجه می دهد، اما با گذر زمان از چنین تصمیمی پشیمان می شود و تصمیم می گیرد که این حق را از همسرش بگیرد. در چنین موقعیتی، اگر شرایط قانونی فراهم باشد، امکان ابطال حق طلاق وجود دارد.
دلایل ابطال حق طلاق
در قانون کشور ایران، در رابطه با موضوع طلاق تا حد زیادی، شرایط به نفع مرد است؛ به طوری که مرد می تواند با استناد به حق طلاقی که دارد و انجام یکسری کارهای قانونی، از همسرش جدا شود. حال گاهی اوقات مرد این حق را به زوجه نیز می دهد، اما از طرفی می تواند این حق را باطل نیز کند؛ اما با چه دلیلی می توان این کار را کرد؟! در پاسخ به این سوال باید گفت شوهر می تواند زوجه را از این حق عزل کند، اما این کار به سادگی که فکر می کنید نیست و مشروط به یکسری شرایط می باشد.
برای مثال یکی از شرایطی که باید فراهم باشد، این است که وکالت در طلاق به صورت غیر مشروط و به شکل مطلق باشد. در این حالت هیچ شرطی در وکالت طلاق ثبت نمی شود و زوجه می تواند هر زمان که خواست از همسرش جدا شود که این موضوع ممکن است مشکل ساز شود. بنابراین باید گفت اگر وکالت طلاق مشروط باشد، کمتر پیش می آید که زوج اقدام به ابطال حق طلاق کند. اما در هر صورت، چه وکالت طلاق مشروط باشد و چه مطلق، در هر دو صورت امکان باطل کردن آن وجود دارد.
*توجه داشته باشید که زوج تنها زمانی می تواند برای ابطال حق طلاق و عزل زوجه از وکالت اقدام کند که وکالت نامه به صورت بلاعزل تنظیم نشده باشد؛ زیرا اگر وکالت بلاعزل باشد، باید از روش های متفاوتی مانند استعفای زوجه برای ابطال وکالت استفاده کرد.
انواع حالت مختلف ابطال حق طلاق
به طور کلی، زوج می تواند از دو روش حق طلاق را به زوجه بدهد که این روش ها عبارتند از:
- زوج ضمن عقد نکاح حق طلاق را به زوجه بدهد و این موضوع در سند ازدواج درج شود.
- زوج به زوجه از طریق ارائه وکالت نامه رسمی، حق طلاق را اعطاء کند.
حال در رابطه با اینکه ابطال حق طلاق به چه حالت هایی صورت می گیرد، باید گفت اگر زوج این حق را در زمان عقد به همسر خود وکالت دهد و این وکالت یکی از شروط ضمن عقد باشد، ابطال آن براساس ماده 697 انجام خواهد شد. مطابق با این ماده؛ موکل (زوج) می تواند هر زمان که تمایل داشته باشد، وکیل (زوجه) را از وکالت عزل کند؛ مگر در صورتی که وکالت وکیل با عدم عزل در ضمن عقد شرط شده باشد.
حالت دوم که زوج می توانست حق طلاق را به زوجه بدهد، از طریق تنظیم وکالت نامه رسمی بود. در این حالت شوهر باید به دفترخانه مراجعه کند و این وکالت را تنظیم کند. حال از آنجایی که این وکالت، یک عقد جایز است، شوهر می تواند هر زمان که خواست نسبت به ابطال وکالت اقدام کند.
مدارک لازم برای ابطال حق طلاق
تا به اینجا بررسی کردیم که زوج چه زمان می تواند نسبت به ابطال حق طلاق اقدام کند. حال در این بخش تصمیم داریم بررسی کنیم که برای انجام این کار به چه مدارکی نیاز است که این مدارک عبارتند از:
- مدارک هویتی مانند شناسنامه، کارت ملی و ...
- وکالت نامه محضری طلاق
- درصورت اخذ وکیل متخصص، ارائه وکالت نامه وکیل
همانطورکه مطالعه کردید، ابطال حق طلاق یک پروسه نسبتا پیچیده است و نیاز به انجام یکسری اقدامات دارد که بسیاری از افراد از آن ها اطلاعی ندارند و نمی توانند به درستی این مراحل را پشت سر بگذارند. از همین رو تصمیم به اخذ وکیل می گیرند. mastervakil.com یک سایت حقوقی در زمینه معرفی وکیل است که شما می توانید با خیال راحت و با چند کلیک ساده با بهترین وکلا آشنا شوید، بنابراین کلیک کنید تا با بهترین وکلای پایه یک دادگستری در تهران آشنا شوید .
کلام آخر
حق طلاق یکی از حق و حقوق ابتدایی آقایان در کشور ما است؛ به طوری که آن ها می توانند بدون ارائه دلیل خاص و تنها بعد از انجام اقدامات لازم از همسر خود جدا شوند. حال گاهی اوقات آقایان این حق را به همسر خود واگذار می کنند تا زوجه نیز بتواند در صورت نیاز از همسرش جدا شود. از طرفی واگذاری این حق با مشکلات و چالش های دیگری همراه است که امکان دارد مرد را با مشکل مواجه کند، از همین رو در این مقاله در رابطه با شرایط ابطال حق طلاق نیز صحبت کردیم تا در صورت نیاز وکالتی که به زن داده شده است را باطل کنید.