جمعه 07 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 116088 21:34 1399/07/27
60 میلیون نفر مردم نیازمند کشور

60 میلیون نفر مردم نیازمند کشور

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
60 میلیون نفر مردم نیازمند کشور

60 میلیون نفر مردم نیازمند کشور

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

مهدی نظیفی-تحلیلگر اقتصادی-رییس جمهور اظهار داشتند: «امروز آمار وضع اقتصادی آلمان نشان می‌دهد اقتصادشان منفی ۵.۲ درصد کوچکتر شده است. ببینید یک کشور پیشرفته که نه تحریم است و نه مشکلی دارد در این شرایط چنین وضعیتی دارد. اقتصاد ما شرایط بهتری از این رقم خواهد داشت و رشد اقتصادی بدون نفت ما تا پایان سال مثبت خواهد شد». ظاهرا اینکه سالهاست اقتصاد کشور کوچکتر میشود را مشاوران اقتصادی دولت فراموش کرده اند به ایشان یادآوری کنند. محض اطلاع ایشان و مشاوران اقتصادی دولت، فقط در 3 سال گذشته اقتصاد کشور بیش از 20 درصد کوچکتر شده است. با رویه ای که ایشان در پیش گرفته اند تا پایان امسال چند درصد دیگر هم به 20 درصد کوچکتر شدن اقتصاد کشور اضافه خواهد شد و مدیریت ضعیف و فاسد دولتی که همه مشکلات را در عوامل بیرون از دولت و خارج از کشور جستجو می کند در این مورد رکورد جدیدی هم بجای خواهند گذاشت. با شرایط فوق چگونه مشاوران اقتصادی رییس جمهور وضعیت کشور را از آلمان بهتر نشان داده اند و ایشان هم باور کردند به خودشان مربوط است ولی اگر ایشان اهل روزنامه خواندن بودند میتوانستند بخشی از شرایط واقعی اقتصاد کشور را از متن روزنامه ها یا از روشهای دیگر پیدا کنند تا سخنرانی آنقدر از واقعیات زندگی مردم فاصله نداشته باشد.

عباس آرگون  نایب رئیس کمیسیون پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران گفت: «زمانی که مجلس تصویب کند به 60 میلیون نفر کمک کالایی تعلق بگیرد، نشان دهنده نیازمند بودن این اقشار است. همچنین بخش عمده‌ای از جامعه ما را طبقه متوسط تشکیل می‌دهند، این طبقه کاهش درآمدی روز افزون دارند که با هزینه‌های موجود تناسبی ندارد. در شرایط فعلی و با نرخ تورم موجود سفره‌ مردم کوچک‌تر می‌شود. اگر فردی تا دو سال گذشته حقوق چهار میلیون تومانی دریافت می‌کرد، یعنی درآمد هزار دلاری داشت. در صورتی که اکنون با احتساب 20 درصد افزایش حقوق اگر به 5 میلیون تومان رسیده باشد، این رقم نزدیک به 250 دلار است یعنی در دو سال اخیر قدرت خرید مردم یک چهارم شده است. بخش عمده مواد اولیه وارداتی با ارز نیمایی و بالای 20 هزار تومان وارد می‌شود که در نهایت منجر به کاهش قدرت خرید مردم می‌شود. در چنین حالتی فشار اقتصادی بیش از پیش به مردم وارد می‌شود، چرا که هزینه‌ها افزایش پیدا می کند و درآمدها نمی‌تواند با شیبی که هزینه‌ها رشد کرده، افزایش یابد.

با چنین رویه‌ای طبقه متوسط ما به سمت طبقه فقیر حرکت و طبقه فقیر در فقرمطلق قرار می‌گیرد بطوریکه امکان تامین بدیهیات زندگی مانند خوراک و پوشاک را ندارند که این امر ریشه در کاهش درآمد سرانه دارد.

آرگون تصریح کرد: متاسفانه در کشور ما این موضوع عادی‌سازی می‌شود زیرا زمانی که مجلس تصویب کند به 60 میلیون نفر کمک کالایی تعلق بگیرد، نشان دهنده نیازمند بودن این اقشار است. همچنین بخش عمده‌ای از جامعه ما را طبقه متوسط تشکیل می‌دهند، این طبقه کاهش درآمدی روز افزون دارند که با هزینه‌های موجود تناسبی ندارد. یکی از دلایل عمده چنین وضعیتی مربوط به تحریم‌هاست که منجر به کاهش درآمد نفتی و کسری بودجه نیز شد. از طرف دیگر موضوع کرونا بستر صادرات کالاهای غیرنفتی را محدود کرد بطوری که در سال جاری نسبت به سال گذشته شاهد 35 درصد کاهش صادرات هستیم. همه این موارد بر درآمد‌های ارزی کشور تاثیرگذارند. برای وضعیت موجود باید شرایطی فراهم شود تا در متغیر‌های کلان اقتصادی ثبات ایجاد شود. البته نمی‌توان تورم را دستوری کاهش داد بلکه عوامل مرتبط به آن را باید پایین نگه داشت. همچنین نقدینگی باید کنترل شود، توسعه صادرات غیر نفتی افزایش و روابط بین الملل باید در اولویت قرار گیرد. در جهت رفع محدودیت‌هایی که به جهت تحریم‌ها به وجود آمده باید یک رابطه منصفانه با دنیا ایجاد کرد. نباید فراموش کرد اقتصاد ما بیماری زمینه‌ای مانند اقتصاد دولتی، فضای کسب و کار نامطلوب، رشد نقدینگی، تعدد قوانین و مقرارات و عدم ثبات آن را داشته است. بنابراین در این شرایط کرونا تاثیر بیشتری نسبت به سایر اقتصادها دارد».

رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه ستاد بودجه ۱۴۰۰ گفت: «اگر می‌خواهیم از رکود خارج شویم دولت باید در مخارج خود تجدیدنظر و قدرت خرید مردم را در بودجه ببیند. به همین علت تصمیم نداریم کمتر از نرخ تورم رشد افزایش حقوق داشته باشیم». با وجود اینکه نوبخت از افزایش حقوق بالاتر از تورم می‌گوید، ولی معلوم می شود برای تعیین ضریب افزایش حقوق و دستمزد در سال ۱۴۰۰، هیج اهمیتی به تورم فعلی سالجاری ننموده است. خبر خوب برای دولتی ها این است که چون رئیس سازمان برنامه اخیرا کرونا گرفته اند واکنون هزینه هایی چون پوشاک، آموزش، سرگرمی، ورزش، مسافرت،سینما و رستوران....برای مردم به رویاهای لوکس تبدیل شده، پس دیگر لازم نیست برای پایین آوردن نرخ این اقلام زحمت بکشند چون بدلیل محرومیت مردم ازین اقلام، تاثیری در زندگی اکثریت مردم ندارد.

یادآور میشود براساس داده‌های مرکز آمار ایران، در شهریور ماه سال ۹۹، تورم نقطه به نقطه  ۳۴.۴ درصد گزارش شده این در حالی است که در بخشنامه بودجه سال ۱۴۰۰ ضریب ریالی افزایش حقوق و دستمزد ۲۵ درصد در نظر گرفته شده که فاصله زیادی با نرخ تورم اعلام شده دارد.

 هر چند رییس بانک مرکزی تلاش دارد هر روز با مصاحبه هایی در مورد نرخ ارز و تورم اقتصاد کشور را گفتار درمانی کند ولی باید به ایشان هم بگوییم لازم نیست اینقدر وقت خود و وقت مردم را هدر دهند چون ظاهرا وقتی ایشان مطلبی را در مصاحبه یا توییتر منتشر نمی کنند بازارها خیلی آرامتر هستند. چنانکه می بینیم در روز یکشنبه گذشته قیمت دلار در سامانه نیما در حالی از 24 هزار تومان و قیمت آن در صرافیهای دولتی از 31 هزار تومان گذشت که قیمت آن در بازار به راحتی از مرز روانی 31.5 هزار تومان عبور کرد، در صورت تثبیت در محدوده بالای 31 هزار تومان و گذشتن از مقاومت مهم 33 هزار تومان، راه را برای رکورد جدیدی در محدوده نرخ 35 هزار تومان باز خواهد کرد. سکه هم در روز یکشنبه گذشته به راحتی از مرز روانی 16 میلیون تومان عبور کرد در صورت تثبیت در محدوده بالای 16.4 میلیون تومان و گذشتن از مقاومت 16.8 میلیون تومان راه را برای رکورد جدیدی در محدوده نرخ 18 میلیون میلیون تومان باز خواهد کرد. اتفاقات بازار به خوبی نشاندهنده نتایج ادامه سیاست جدی آن بانک مبنی بر افزودن روزی 2 هزار میلیارد تومان به نقدینگی کشور است. ضمن اینکه منابع ارزی که عوامل بانک مرکزی هنگام پایین کشیدن نرخ ارز، از بازار جمع کردند هم با عزم جدی تیم اقتصادی دولت برای فروش آن ارز با بالاترین قیمت ممکن به مردم و وارد آوردن فشار بیشتر برای عدم تعادل در سایر بازارهای کشور جهت ورود به محدوده نوسانهای شدید و مصنوعی، روبروست. این درحالی است که بدلیل عدم تحمل نرخهای بالای ایجاد شده، بازارهای کشور مقاومت بسیاری از خود نشان می دهند ولی زورشان به قدرت بانک مرکزی نمی رسد و ناچار از قبول قیمتهای جدید هستند و اینکه تیم اقتصادی دولتی هیچگونه توجهی به تبعات آسیبهای جدی که این سیاستها به اقتصاد کشور وارد میکند و تا آخر امسال حداقل حدود 10 درصد به جمعیت نیازمند کشور اضافه می کند، ندارند.

سال‌ها پیش زنده‌یاد محمدرضا شجریان در گفت‌وگویی آرزو کرده بود بتواند همان نقشی را در موسیقی ایرانی ایفا کند که فردوسی در حفظ شعر فارسی و جلوگیری از نابودی آن ایفا کرده است. الحق هم که زنده‌یاد محمدرضا شجریان این اثر را در منتهای همت خود ایفا نموده است. جا دارد در امر مهم اقتصاد کشور هم اقتصاددانان با تاسی به خفتگان در خاک توس، اندک اندک همتی کرده بپاخیزند و با درانداختن طرحی نو، اقتصاددانان دولتی را کنار بزنند، و مانند فردوسی و شجریان، بتوانند نقشی نو در ساماندهی جدیداقتصاد از پا افتاده کشور ایران ایفا کنند تا از فروپاشی کامل اقتصاد کشور و بحران آسیبهای فراوان وارده به مردم جلوگیری نمایند.

یاد شعر مولوی میافتیم:

اندک اندک زین جهان هست و نیست  /  نیستان رفتند و هستان می‌رسند



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |