شنبه 08 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 132850 19:08 1399/11/24
40درصد از ظرفيت جايگاه های CNG بلااستفاده است

40درصد از ظرفيت جايگاه های CNG بلااستفاده است

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
40درصد از ظرفيت جايگاه های CNG بلااستفاده است

40درصد از ظرفيت جايگاه های CNG بلااستفاده است

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

انرژي براي رشد اقتصادي پايدار و بهبود رفاه انسان ضروري است. ارزان بودن، در دسترس بودن و كارايي در كنار ضرورت استفاده حداكثري از ظرفيتها، از ويژگي هايي است كه تمايل بشر به استفاده از هريك از انواع انرژي را بيشتر مي كند. اخيراً دغدغه هاي زيست محيطي نيز باعث شده تا پاك بودن هم به يكي از ويژگي هاي جذاب انرژي اضافه شود.

محمد ابراهیمی کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار جهان اقتصاد، ضمن بیان مطلب فوق اظهار کرد: اگرچه در اغلب كشورهاي پيشرفته گرايش به مصرف انرژي هاي پاك مثل انرژي الكتريسته و.. رو به رشد است اما همچنان بايد سوختهاي فسيلي را بزرگ ترين منبع تامين انرژِي دنيا دانست.

وی تصریح کرد: ذخایرعظیم گازی، ارزان بودن آن نسبت به سوخت‌های مایع، شبکه گسترده گازرسانی و مصرف بسیار بالای سوخت‌های فسیلی مایع در كشور، انتخاب CNG را به عنوان سوخت جایگزین از لحاظ اقتصادی در کشور ما توجیه‌پذیر می‌سازد.

ابراهیمی بیان کرد: بر پايه تحقيقات علمي، سوخت مورد استفاده در خودروهاي حمل و نقل عمومي و شخصي مولفه بسيار مهمي در آلايندگي هوا است. پس تغيير الگوي مصرف از سوختهاي فسيلي مايع مثل بنزين و نفت‌گاز و جايگزيني با گاز طبیعی فشرده (Compressed Natural Gas)  كه از پاك‌ترين منابع سوختي است اين امكان را به ما مي دهد تا از امتياز گازي كشور استفاده و در محيطي با استانداردهاي بالاتر زندگي كنيم.

وی ادامه داد: به استناد آمار موجود، کل مصرف CNG در ايران حدود 25 میلیون مترمکعب در روز است؛ اين درحالي است كه بنا بر اظهارات مسئولان اين حوزه، ظرفيت جايگاه‌هاي سي .ان.جي در حال حاضر معادل 40 تا 45 ميليون متر مكعب است، اين تفاوت در ظرفيت اسمي و ميزان بهره برداري نشان مي دهد كه حدود 40درصد از ظرفيت اين جايگاه ها در سطح كشور بلااستفاده است.

به گفته وی البته وجود ظرفيت بلااستفاده در بنگاه هاي اقتصادي امري غيرعادي نيست، در مواردي بهره وري پايين عوامل و عدم كارايي نسبت به ساير بنگاه هاي مشابه موجب بلااستفاده شدن بخشي از ظرفيت مي شود اما بلااستفاده شدن ظرفيت جايگاههاي CNG كشور ناشي از معطل ماندن بخشي از ظرفيت هاي ايجاد شده است.

ابراهیمی با بیان اینکه بررسي دلايل استفاده نشدن تمام ظرفيت جايگاه هاي عرضه سي.ان.جي نشان مي دهد كه نقش سه عامل در اين ميان برجسته تر از سايرعوامل است گفت: نامتناسب بودن پراكندگي جغرافيايي تعداد 2500 جايگاه عرضه سي.ان.جي يكي از عواملي است كه به دليل هزينه بالاي زمين باعث شده تا كمبود جايگاه هاي CNG در كلان‌شهرها بيشتر به چشم بيايد؛ فعالان و سرمايه گذاران در اين صنعت قیمت CNG را به عنوان ديگر مولفه مهم در بلااستفاده ماندن ظرفيت اين جايگاه ها مي دانند.

وی افزود: البته فاصله ایجاد شده بین قيمت بنزین و سي.ان.جي موجب جذابیت بيشتر اين سوخت شده و مصرف‌کنندگان بيشتري را متقاعد نموده تا به استفاده از این سوخت پاک روی خوش نشان دهند و وزن سي.ان.جي را در سبد انرژي مصرفي خود افزايش دهند.

این کارشناس حوزه انرژی گفت: عامل ديگر شكل گيري ظرفيت مازاد در جايگاه‌ها؛ كمبود خودروهای سی‌ان‌جی‌سوز به دليل عدم رغبت خودروسازان داخلي به توليد خودروي پايه گازسوز و ذهنیت‌های نادرست مبتنی‌بر پرخطر بودن مخازن تعبیه‌شده در اين نوع از خودروها است.

وی مطرح کرد: درحال‌حاضر بالغ بر 4 میلیون خودرو گازسوز در کشور وجود دارد که حدود سه میلیون خودرو توسط شرکت‌هاي خودروساز به صورت دوگانه سوز تولید و حدود يك ميليون خودرو نيز از طریق طرح گازسوز كردن خودروها به ناوگان حمل و نقل كشور اضافه شده اند.

وی بیان کرد: البته براساس ادعاي مسئولان دولتي مرتبط با اين بخش، برنامه دوگانه سوز كردن يك ميليون و 460 هزار خودروي عمومي در كشور آغاز شده است كه با اتمام آن ميزان مصرف CNG تا 35 ميليون مترمكعب در روز افزايش خواهد يافت و ظرفيت بلااستفاده جايگاه ها به كمتر از 20درصد خواهد رسيد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اينكه سهم CNG از سبد سوخت حدود 20 تا 25درصد برآورد مي شود و برخورداري از ذخاير گازي و نيز شبکه گسترده خطوط انتقال عادی و فشار قوی گاز از مزيت هاي كشور به حساب مي آيد؛ لذا سياست گذاري دولت در راستاي افزايش اين سهم، به منظور جايگزيني سي.ان.جي با بنزين و نفت گاز از طريق متنوع سازي سبد سوخت مصرفي و بهره گيري از حداكثر ظرفيت جايگاه هاي فعلي CNG جزء بديهي و سهل الوصول ترين اقدامات قابل اجرا است.

وی در پایان اظهار کرد: اقدامي كه علاوه بر كمك به نگهداشت محيط زيست، امكان صرفه جويي در سوخت مايع مصرفي خودروهاي شخصي و عمومي را ايجاد كرده و موجب مي شود تا امكان صادرات مازاد اين سوخت نيز فراهم گردد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |