۳۱ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی کشف شد
به گزارش جهان اقتصاد به نقل از تسنیم ، در سال 1398 گذار از نظام مالیاتی الکترونیکی به نظام مالیاتی هوشمند به عنوان اصلیترین راهبرد توسعه نظام مالیاتی کشور برای تأمین منابع عمومی بودجه دولت و کاهش اتکا به درآمدهای نفتی و نیز سایر روشهای تأمین مالی تورمی بودجه و همچنین ارتقای عدالت مالیاتی، مبارزه مؤثر با فرار مالیاتی، ارتقای سلامت اداری و افزایش رضایتمندی مؤدیان مالیاتی بوده است. علاوه بر این، پیگیری اصلاحات لازم در قوانین و مقررات و فراهم ساختن زیرساختهای لازم برای این مهم در دستور کار سازمان امور مالیاتی قرار دارد و نقشه راه هوشمند و مدرنسازی نظام مالیاتی کشور پس از تصویب شورای فناوری اطلاعات وزارت متبوع برای اجرا و پیادهسازی ابلاغ شده است.
ارتقای نسبت درآمدهای مالیاتی به هزینه جاری از 2/45 درصد در سال 1397 به 8/47درصد در سال 1398 و همچنین ارتقای نسبت درآمدهای مالیاتی به منابع عمومی بودجه دولت از 35/1درصد در سال 1397 به 37/5 درصد در سال 1398 از جمله دستاوردهای سازمان امور مالیاتی در یکسال گذشته بوده است.
همچنین ابلاغ و اجرای بخشنامه مربوط به عدم ورود سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به حسابهای سنوات گذشته شرکتهایی که در سال 1399 وارد بورس میشوند نیز از جمله اقداماتی است که توسط این سازمان و در جهت تسهیل ورود شرکتها به بازار سرمایه کشور در سال جاری انجام داده است .
در بخش دیگری از این گزارش آمده است، انجام تمهیدات لازم برای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان در راستای ایجاد شفافیت در مبادلات اقتصادی، تهیه نقشه راه مدرنسازی نظام مالیاتی کشور از جمله تکمیل E-TAX و طراحی و استقرار (I-TAX) ، ارائه خدمات الکترونیکی مالیاتی در بخشهای دریافت اظهارنامه، ابلاغ اوراق مالیاتی، ثبتنام مؤدیان و پرداخت الکترونیکی مؤدیان و خدمات مالیاتی از طریق گوشیهای هوشمند به منظور کاهش زمان ارائه خدمت، کاهش ارتباط مستقیم مؤدیان و مأموران مالیاتی و کاهش هزینههای تمکین و وصول مالیات در زمره مهمترین پروژه ها و طرح هایی است که در راستای بهبود و نوسازی زیر ساخت های مالیاتی کشور در یکسال گذشته انجام شده است.
انعقاد تفاهم نامه با بیش از 100 دستگاه اجرایی جهت دریافت داده و اطلاعات موضوع ماده 169 مکرر برای توسعه و تکمیل پایگاه اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی مؤدیان مالیاتی و دریافت داده و اطلاعات بیش از 30 دستگاه طراحی و اجرای پایلوت مبارزه با فرار مالیاتی و جلب حمایت مؤثر و اجماع و همگرایی همه ارکان نظام در مبارزه با فرار مالیاتی حمایت از تولید و بخشودگی جرائم مالیاتی و قطعی سازی 1,300,000 پرونده مشاغل متوسط و کوچک در اجرای تبصره ماده 100 ق.م.م ایجاد پنجره واحد به منظور مراجعه فعالان اقتصادی به یک سامانه برای پرداخت مالیات بر درآمد حقوق و سهم بیمه تأمین اجتماعی از دیگر دستاوردهای سازمان امور مالیاتی کشور در یکسال گذشته بود .
در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به بررسی اطلاعات تراکنشهای بانکی مشکوک به فرار مالیاتی آمده است: بررسی اطلاعات بانکی 14,542 مؤدی مشکوک به فرار مالیاتی در طی یکسال گذشته منجر به صدور برگ مطالبه بالغ بر317,480 میلیارد ریال برای مؤدیان یاد شده شده است.
همچنین اجرای مالیات بر ارزش افزوده سادهشده برای مؤدیان زنجیره نهایی فروش در راستای تسهیل امور مؤدیان مالیاتی و حمایت از فعالان اقتصادی مناطق سیلزده از طریق کسر مبالغ کمک های پرداختی مؤدیان به این مناطق از درآمد مشمول مالیات آنها در اجرای ماده 172 قانون مالیاتهای مستقیم از دیگر اقدامات سازمان امور مالیاتی در یکسال اخیر است.
احصا و بررسی 4,500 مورد مقررات مالیاتی ( شامل بخشنامهها، دستورالعملها و …) و تنقیح 3,000 مورد مقررات مالیاتی تاکنون، که 27 درصد آنها معتبر و 73 درصد آنها غیر معتبر تشخیص داده شده است از جمله اقدامات انجام شده در راستای سادهسازی قوانین و مقررات و کاهش هزینههای تمکین مالیاتی مؤدیان در سال گذشته بوده است.
ابلاغ بخشنامه عدم ورود سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به حسابهای سنوات گذشته شرکتهایی که در سال 1399 وارد بورس میشوند ، انعقاد تفاهمنامه با نیروی انتظامی ج.ا.ا برای دریافت اطلاعات خودروهای کار به منظور کاهش زمان ارائه خدمت به مؤدیان این بخش و الکترونیکی نمودن 17 خدمت از طریق بستر الکترونیکی در راستای گسترش خدمات الکترونیکی غیرحضوری حذف 15 مورد از مجوزهای زائد کسبوکار (به ویژه حذف مرحله 45 و کاهش 53 روز زمان شروع کسبوکار) در حوزه مالیات در راستای بهبود رتبه کسبوکار و جهش تولید با همکاری دستگاههای مسئول و هیأت مقرراتزدایی از دیگر اقدامات صورت گرفته توسط سازمان امور مالیاتی کشور در یکسال گذشته است.
همچنین تهیه و تصویب آیین نامهها و دستورالعملهای لازم برای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان در راستای شفافسازی مبادلات اقتصادی و برقراری عدالت مالیاتی و رشد 35 درصدی رسیدگی پروندههای مؤدیان و کاهش 25 درصدی ورودی پروندهها به بخش دادرسی مالیاتی و صدور دو بخشنامه مهم و حیاتی در زمینه رسیدگی به تراکنشهای مشکوک بانکی و صورتحسابهای غیرواقعی در راستای مبارزه با فرار مالیاتی و وصول مالیات از بخش خاکستری اقتصاد نیز در زمره برنامه های تأثیر گذار سازمان امور مالیاتی کشور است که در راستای توسعه عدالت مالیاتی و شفاف سازی اقتصاد کشور صورت گرفته است.
مختومه نمودن پروندههای مؤدیان ارزش افزوده عملکرد سالهای 1387 الی 1395 در اجرای مفاد قانون بودجه سال 1399 از دیگر برنامه هایی است که در یکسال گذشته مورد توجه سازمان امور مالیاتی بوده و در این زمینه موفقیت قابل توجهی کسب شده است.
اتخاذ راهبرد گذار از نظام مالیاتی الکترونیکی به نظام مالیاتی هوشمند به عنوان اصلیترین راهبرد توسعه نظام مالیاتی کشور در سال 1398 و ابلاغ نقشه راه هوشمند و مدرنسازی نظام مالیاتی کشور از دیگر دستاوردها و اقداماتی است که متخصصان و کارشناسان سازمان امور مالیاتی کشور در یکسال گذشته به طراحی و اجرای آن همت گماشته اند .
این طرح ملی مشتمل بر 7 طرح اصلی است که به ترتیب شامل، 1- توسعه و استقرار نظام خود اظهاری به جای تشخیص علیالراس (اجرای ماده 97 ق.م.م) 2- بازنگری، تکمیل و توسعه خدمات الکترونیکی مالیاتی (پنجره واحد خدمات) 3- توسعه و تحول ِمعماری سازمانی و تدوین استراتژی حاکمیت داده با رویکرد هوشمندسازی داده مبنا 4- طراحی و پیادهسازی پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان 5- بازنگری، بهبود و بازمهندسی فرآیندهای مالیاتی6- هوشمندسازی داده- مبنا (BPR) نظام مالیاتی با استفاده از تکنولوژی علوم داده 7- طراحی و استقرار سیستمهای نوین برنامهریزی و مدیریت منابع و کنترل پروژههاست و پیش بینی می شود با طراحی و راه اندازی این هفت طرح نظام مالیاتی هوشمند در کشور اجرایی شود.
اعلام جرم علیه مرتکبین جرائم مالیاتی در دادسراهای ذیربط تهران (20 فقره مشتمل بر 283 متهم) و سایر استانها (17 فقره مشتمل بر 23 متهم) با استناد به تبصره 2 ماده 274 ق.م.م ، ایجاد میز خدمت حضوری و الکترونیکی در بیش از 700 ساختمان امور مالیاتی در سراسر کشور از دیگر اقداماتی است که توسط سازمان امور مالیاتی در یکسال گذشته انجام گرفته است .
همچنین در راستای حمایت از کسب و کارها در شرایط شیوع کرونا اقدامات و بسته های سیاستی حمایتی تدوین و اجرایی شده است که از جمله مهمترین آنها : تعیین سررسید پرداخت مالیات بر ارزش افزوده مربوط به دوره چهارم سال 1398 تا پایان اردیبهشت 1399 و دوره اول سال 1399 تا 15. 6. 1399 و همچنین توقف عملیات اجرایی جهت وصول مالیات تا تاریخ 31. 2. 1399 بوده است .
از دیگر اقدامات و سیاست های حمایتی انجام شده به منظور حمایت از کسب و کارها می توان به دستورالعمل عدم نیاز به اخذ گواهی پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیات صدور یا تجدید پروانه کسب یا کار اشخاص حقیقی موضوع ماده (186) ق.م.م تا پایان خرداد 1399 اشاره کرد .
این گزارش ضمن اشاره به وصول 1,412 هزار میلیارد ریال درآمدهای مالیاتی عملکرد سال 1398 با تحقق 102 درصدی و رشد 29 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل می افزاید: تحقق 86 درصد درآمدهای مالیاتی در پایان تیرماه سال 1399 نسبت به مدت مشابه سال قبل و همچنین واریز مبلغ 278,626 میلیارد ریال عوارض ارزش افزوده از شهریورماه سال 1398 لغایت تیرماه سال 1399 بهحساب شهرداریها و دهیاریهای سراسر کشور از دیگر دستاوردهای سازمان امور مالیاتی کشور در یکسال گذشته بوده است.
همچنین در بخش مربوط به سیاست ها و اقدامات حمایتی انجام شده برای حمایت از کسب و کارها در شرایط شروع کرونا اقدامات مثبت دیگری نیز صورت گرفته است که در این گزارش مورد اشاره قرار گرفته است.
از جمله اقدامات یاد شده، امهال بدهی مالیاتی مؤدیان به مدت حداکثر 3 ماه و تقسیط بدهی به مدت 9 ماه از تاریخ درخواست اولیه برای امهال و تقسیط ( فارغ از مهلت 3ساله مذکور در (ماده 167 ق.م.م)، افزایش مهلت اعتراض به اوراق مالیاتی طبق مقررات ق.م.م و ق.ا.ا حداکثر تا تاریخ 31. 3. 1399، بخشودگی جرائم بدهی مالیات و عوارض موضوع قانون موسوم به تجمیع عوارض تا تاریخ 30 . 9. 1399 و افزایش مهلت ارزش معاملاتی در اجرای مقررات ماده 64 ق.م.م در سال 1399 از یک ماه به 4 ماه پس از تصویب نهایی کمیسیون تقویم املاک است.
پذیرش کمکهای نقدی و غیر نقدی اشخاص حقیقی و حقوقی در اسفندماه 1398 و 3 ماهه اول سال 1399 جهت تأمین لوازم و تجهیزات مصرفی بیمارستانها و مراکز درمانی دولتی به عنوان هزینههای قابل قبول مالیاتی در سال پرداخت با تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تمدید موعدهای مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی و رسیدگیهای مالیاتی که مهلت انقضای آن از 1. 2. 1399 لغایت 31 . 4. 1399 بوده است، به مدت دو ماه و حداکثر تا پایان شهریورماه سال 1399 و همچنین بخشودگی تمامی جرائم مالیاتی مقرر در ق.م.م و ق.ا.ا با روش پلکانی معکوس از دیگر تسهیلاتی است که سازمان امور مالیاتی کشور در راستای حمایت از کسب و کارهای کشور در دوران شیوع کرونا اجرایی کرده است.