جمعه 07 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 197273 18:41 1401/07/11
مذاکرات در حوزه انرژی با کشورهایی مانند ژاپن بازی دو سر برد است

مذاکرات در حوزه انرژی با کشورهایی مانند ژاپن بازی دو سر برد است

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
مذاکرات در حوزه انرژی با کشورهایی مانند ژاپن بازی دو سر برد است

مذاکرات در حوزه انرژی با کشورهایی مانند ژاپن بازی دو سر برد است

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

«صادرات نفت خام، میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی ایران بدون هیچ‌گونه مشکلی در حال انجام است و هم‌اکنون صادرات بدون هیچ‌گونه مشکلی جریان دارد» اینها صحبت های وزیر نفت در روزهای گذشته بود .جواد اوجی با تأکید بر اینکه تحریم‌های کشورهای غربی تا به امروز هیچ‌گونه تأثیری بر صادرات نفت کشورمان نداشته است، گفته بود با راهکارهای جدیدی که همکاران بنده در امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران ارائه کرده‌اند، توانسته‌ایم بازارهای خوب و جذابی را برای نفت خام، میعانات گازی، فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی ایران به دست بیاوریم.

به گزارش خبرنگار جهان اقتصاد در هشت‌ماهه منتهی به سپتامبر 2022 صادرات ایران در سطح کمتر از 900 هزار بشکه در روز بوده است، در سه ماهه اخیر صادرات نفت حدود 27 درصد بالاتر از 3 ماهه قبلی بوده است.

بر اساس این گزارش تولید نفت اوپک در ماه‌های اخیر به روزهای قبل از شیوع کرونا بازگشته و به سقف 30 میلیون بشکه نزدیک شده است. این سطح از تولید البته در شرایطی است که عمده تولیدکنندگان اوپک در سقف ظرفیت‌های تولید خود بوده و تولیدکنندگان بزرگی نظیر امارات و عربستان بیش از 600 هزار بشکه در مقایسه با آوریل 2020 به ظرفیت تولید خود اضافه کرده‌اند.

پس از ماه‌ها برتری تقاضا بر عرضه در بازار نفت، در ماه‌های اخیر و با چشم‌انداز رکود در بازارهای جهانی تقاضا قدری کاهش یافته و تقاضا برای نفت اوپک همچنان پایین‌تر از 30 میلیون بشکه در روز است.

به گزارش فارس به نقل از موسسه مشاوره انرژی SolutiEn در گزارشی با عنوان «چشم‌انداز بازار نفت در 2022 و 2023» عنوان کرد: روند تخفیف در فروش نفت اورال روسیه که از ماه مارس آغاز شده بود و در ماه‌ آوریل به میانگین 34 دلار در هر بشکه نیز رسیده بود، به تدریج با بازگشت بازار به شرایط تعادل قبلی و ایجاد کانال‌های جدید در فروش نفت روسیه، تخفیف‌ها کمتر شده و در ماه سپتامبر به میانگین 22 دلار کاهش یافته است.

روند کاهش تخفیف‌ها در نفت ESPO به عنوان نفتی که عمده آن از مسیر خط لوله به آسیا صادر می‌شود، بهتر از نفت اورال بوده و میانگین تخفیف 30 دلاری این نفت در ماه‌های پس از جنگ به حدود 10دلار کاهش یافته است.

داده‌های مؤسسات بین‌المللی نشان می‌دهد در هشت‌ماهه منتهی به سپتامبر 2022 صادرات ایران در سطح کمتر از 900 هزار بشکه در روز بوده است. در سه ماهه اخیر صادرات نفت حدود 27 درصد بالاتر از 3 ماهه قبلی بوده است.

با وجود تاریک شدن چشم‌انداز توافق احیای برجام، اما همچنان پیش‌بینی می‌شود ایران در صورت رفع تحریم‌‌ها توان تولید تا سطح 3.6 میلیون بشکه در روز را خواهد داشت. زمان برآوردی موردنیاز برای دستیابی به این هدف حدود 9 ماه خواهد بود.

افت قیمت نفت از میانگین 120 دلار در ماه ژوئن به 89 دلار در ماه سپتامبر پنجمین افت تاریخی قیمت نفت در جهان بوده که در نتیجه چشم‌‌‎انداز رکود اقتصادی و تقویت شاخص دلار در ماه‌های گذشته بوده است.

با قوت گرفتن احتمال اعمال سقف قیمت برای خرید نفت روسیه توسط کشورهای عضو G7 و واکنش احتمالی روسیه (کاهش تولید)، پیش‌بینی‌ها از افزایش قیمت در ماه‌های پایانی سال 2022 حکایت دارد. در مجموع پیش‌بینی 8 مؤسسه بین المللی از چشم‌انداز قیمت برنت در سال 2022 به‌طور متوسط حدود 102 دلار با کمینه و بیشینه 99 و 105 دلاری است.

در همین زمینه، مرتضی بهروزی فر، کارشناس حوزه انرژی در گفت‌وگو با خبرنگارجهان اقتصاد، اظهار کرد: پس از رفتن ترامپ و آمدن بایدن فضا تا حدودی برای صنعت نفت ایران بازتر شد، چراکه سیاست‌های ترامپ در این بخش با بایدن متفاوت شد، بنابراین در شرایط فعلی راه‌های تنفس برای اقتصاد ایران نسبت به قبل بیشتر شده اما مساله این است که اگر جامعه جهانی بخواهد می‌تواند موانعی در این بخش ایجاد کند.

وی تصریح کرد: فروش نفت نیازمند تمهیداتی است و در شرایط تحریم حجم آن کاهش می یابد ولی با این حال می‌توان با دور زدن تحریم و راه‌های دیگر، میزان فروش را افزایش و از ظرفیت صادراتی نفت ایران استفاده کرد اما باید درنظر داشت که هزینه انجام این کار بالا خواهد بود، باید تخفیف بیشتری داده شود و پول آن نیز به راحتی قابل بازگشت به کشور نیست.

وی بیان داشت: اگر ایران امکان صادرات نفت را داشته باشد، قطعا وضعیت اقتصادی کشور بهبود می یابد و در شرایط فعلی نیز می‌توان با دور زدن تحریم‌ها شرایط را بهبود بخشید و در این بین مذاکره با کشورهایی همچون ژاپن می‌تواند اثرات مثبتی داشته باشد تا راه برای صنعت نفت ایران هموار شود.

وی خاطرنشان کرد: انجام چنین مذاکراتی می تواند موجب شود تا درصورت وقوع توافق برجام با وجود زیرساخت‌ های مناسب با حداکثر ظرفیت کار آغاز شود؛ همچنین می‌توان چنین مذاکراتی را با شرکت‌ های بزرگ دیگر کشورها نیز برقرار کرد چراکه بی شک نتایج مثبت آن کم نخواهد بود.

وی مطرح کرد: در شرایط فعلی و با وجود تحریم‌ها در حوزه انرژی، انجام مذاکرات با کشورهایی مانند ژاپن موجب شود تا درصورت وقوع توافق برجام با وجود زیرساخت‌های مناسب، کار با حداکثر ظرفیت آغاز شود.

بهروزی فر با بیان اینکه انجام چنین مذاکراتی موجب فراهم شدن زیرساخت‌ها می شود، اگر ژاپن نیز بتواند مجوزهایی را از آمریکا اخذ کند، اکنون نیز می توانیم کار را شروع کنیم عنوان کرد: در مجموع انجام این گونه مذاکرات یک بازی دو سر برد برای هر دو کشور است.

وی در پایان  با اشاره به وضعیت روسیه، اظهار داشت: این کشور اکنون با مشکلات اساسی مواجه است و رقیب ایران به حساب می‌آید، حداقل ۱.۵ میلیون بشکه در روز به دلیل عدم بازاریابی میزان تولید آن کاهش یافته و این در شرایطی است که به هند و چین تخفیف نیز داده است، در این شرایط این کشور به فکر توسعه صنعت خود است و نمی تواند چندان روی کمک آن حساب کرد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |