

شهر به هیولایی تبدیل شده که همه چیز را میبلعد
گروه امورزیربنایی: رشد شتابان جمعیت شهرنشین کشور که در فاصله سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۹۰ عدد خیره کننده ۴۰ درصد را به ثبت رسانده است، لزوم توجه جدی به مقوله شهرسازی و ارتباط آن با رفاه عمومی را به عنوان هشداری جدی برای آینده ای نه چندان دور گوشزد می کند.
سیاستهای ویرانگری که به نابودی تدریجی بخش کشاورزی و دور شدن کشور از اهداف خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی منتهی شد را می توان از مهمترین دلایل این رشد جمعیت برشمرد.
از آن سو آنچه مورد غفلت قرار گرفت بی توجهی به سیمای شهرها بود، که این بی توجهی کارشناسان این حوزه را برآن داشته که با برگزاری همایش ها، نشست ها و میزگردهای متفاوت مسوولان را با این موضوع مغفول درگیر کنند.
دوازدهمین گردهمایی گروههای تخصصی شهرسازی و سازمانهای نظام مهندسی ساختمان سراسر کشور آخر هفته گذشته در مشهد برگزار شد و در این همایش بازهم اعلام شد که بی توجهی به شهرسازی، شهرها را به هیولایی تبدیل کرده است که همه امکانات را می بلعد.
نماینده شهرساز هیات مدیره سازمان نظام مهندسی کشور به عنوان یکی از سخنرانان این همایش گفت: خطوط و دایرههایی که در گذشته زیبایی شهرسازیها بود، امروز به یک سرگشتگی شهری تبدیل شده است.
مهدی میرفندرسکی با بیان اینکه شهر امروزی در نظام زیستی حتی نمیتواند در ساخت تکاملی خود اثرگذار باشد، افزود: نباید برای رفع کاستیهای موجود به دنبال آمار و ارقام باشیم، بلکه باید در شهرها به دنبال احقاق حق، سلامتی، عواطف و روانسازی باشیم.
وی خاطرنشان کرد: امروز شهرها بدون تجملات و بزرگراهها معنایی نمیگیرد و جمعیت روز افزون، شهر را به یک عامل غیر مولد تبدیل کرده و ارزشهای جدیدی را دنبال میکند که استانداردها و معیارها را تغییر داده است.
نماینده شهرساز هیات مدیره سازمان نظام مهندسی یادآور شد: اصول نوین شهرسازی که قرار بود سادهگرا باشد، امروز عامل پیچیدگی در ساخت و سازهاست و شهر به هیولایی تبدیل شده که همه چیز از سنگ، آهن، امکانات و مناسبات اجتماعی را میبلعد.
وی ادامه داد: راهحل های قدیمی دیگر پاسخگوی نیازها و توقعات امروز نیست و نظارت و کنترل در نظام مدیریت شهری و شهرسازی باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
ساختمانها با ضوابط شهرسازی منطبق نیستند
رئیس گروه تخصصی شهرسازی شورای مرکزی هم در این همایش گفت:عدم مطابقت ساختمانهای در دست احداث با ضوابط شهرسازی بسیار مشاهده میشود و این موجب برهم خوردن چهره و سیمای شهری است.
شیرزاد یزدانی افزود: امروز تعداد زیادی از فارغالتحصیلان رشته شهرسازی بیکار هستند و کار آنها بعضا توسط افراد غیرمتخصص در شهرها در حال انجام است.
وی با اشاره به وجود ۴ هزار نفر مهندس فارغالتحصیل رشته شهرسازی در مشهد، تصریح کرد: هماکنون ۲۰ هزار نفر در این رشته مشغول به تحصیلند و بکارگیری متخصصان این رشته در شهرسازیها مطالبه اصلی ماست.
یزدانی از رعایت مقررات ملی ساختمان و اجرای ضوابط و قوانین شهرسازی در ساخت وسازها به عنوان یکی از خط مشیهای اساسی در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان نام برد و گفت: باید بدانیم جایگاه شهرسازی در سازمانهای نظام مهندسی چیست، هنوز بعد از ۲۰ سال مهندسان شهرساز نمایندهای در سازمانهای نظام مهندسی ندارند.
وی ادامه داد: بر اساس قانون در شهرسازیها هشت رشته اصلی به کار گرفته میشود، اما امروز فقط به چهار رشته توجه میشود و رشتههای شهرسازی و ترافیک از جمله تخصصهای فراموش شده در سازمان نظام مهندسی برخی از استانهاست.
رئیس گروه تخصصی شهرسازی شورای مرکزی اظهار کرد: هیات مدیره سازمان نظام مهندسی بعضی از استانها بی توجه به موضوع و مباحث مرتبط با شهرسازی هستند در حالیکه وظیفه این سازمان، جلوگیری از تخلفات در شهرسازی است.
وی با بیان اینکه نقش مهندسان شهرساز در فرایند صدور پروانههای ساختمانی چیست، گفت: عدم مطابقت ساختمانهای در دست احداث با ضوابط شهرسازی بسیار مشاهده میشود و این موجب برهم خوردن چهره و سیمای شهری است.
یزدانی گفت: با این وضعیت شعار شهروند محوری در شهرها رعایت نمیشود، اگر نگاهمان درآمدی نباشد و رعایت حقوق شهروندی و اصول فنی و مهندسی را در نظر بگیریم، از فرم کالبدی نامناسب در شهرها جلوگیری میشود.
-
دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
-
افزودن دیدگاه