به محدودیت فروش نفت روسها چشم نداشته باشیم!
سخنگوی کاخ کرملین اعلام کرد که مسکو مخالف سقف قیمت ۶۰ دلاری در نظر گرفته شده از سوی اتحادیه اروپا برای محمولههای دریایی صادرات نفت خام روسیه است.
دیمیتری پسکوف روز شنبه (۱۲ آذرماه) در واکنش به توافق اعضای اتحادیه اروپا بر سر تعیین سقف قیمتی ۶۰ دلاری برای محمولههای دریایی صادرات نفت خام روسیه گفت: مسکو سقف قیمت تعیینشده را نمیپذیرد و در حال تجزیهوتحلیل نحوه واکنش به این طرح است.
روسیه برای پاسخگویی به طرح سقف قیمت ۶۰ دلاری برای صادرات محمولههای دریایی نفت خام روسیه که روز جمعه (۱۱ آذرماه) از سوی کشورهای عضو گروه هفت، اتحادیه اروپا و استرالیا اعلام شد، آماده شده است.
سخنگوی کاخ کرملین تصریح کرد: مسکو سقف قیمتی را نمیپذیرد و پس از بررسی توافق بهزودی به آن پاسخ خواهد داد. روسیه بارها اعلام کرده است به کشورهایی که طرح سقف قیمتی را اجرا میکنند، نفت عرضه نمیکند.
میخائیل اولیانوف، سفیر روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز شنبه در پستهایی در رسانههای اجتماعی بر موضع مسکو تأکید کرد. پسکوف افزود: از امسال اروپا بدون نفت روسیه زندگی خواهد کرد.
طرح سقف قیمتی به اعضای اتحادیه اروپا اجازه میدهد محمولههای دریایی نفت خام روسیه را با رعایت سقف قیمت ۶۰ دلاری وارد کنند، اما در صورت رعایت نشدن این سقف، خریداران نفت روسیه از خدمات شرکتهای کشتیرانی، بیمه و بیمه اتکایی برای حمل محمولههای نفت این کشور منع میشوند.
طرح یادشده میتواند حملونقل نفت خام روسیه را با قیمت بالاتر از سقف قیمتی تعیینشده، حتی به کشورهایی که بخشی از توافقنامه نیستند، پیچیده کند.
جانت یِلن، وزیر خزانهداری ایالات متحده آمریکا در این باره گفت: سقف قیمتی تعیینشده بهویژه به نفع کشورهای با درآمد کم و متوسط است که بار سنگین قیمتهای بالای انرژی و مواد غذایی را متحمل شدهاند
وی در بیانیهای مدعی شد که با توجه به وضع اقتصاد روسیه و روند افزایشی بودجه این کشور، سقف قیمتی بر درآمدهای این کشور اثر خواهد گذاشت.
سفارت روسیه در ایالات متحده طی پیامی ضمن انتقاد شدید از اعمال طرح سقف قیمتی برای نفت روسیه اعلام کرد مسکو به یافتن خریداران برای نفت خود ادامه خواهد داد.
در این بیانیه آمده است: اقدامهایی از این دست ناگزیر به افزایش نااطمینانیها در بازار و تحمیل هزینههای بالاتر برای مصرفکنندگان مواد خام منجر میشود.
در پیام سفارت روسیه در آمریکا آمده است که صرفنظر از بهکارگیری چنین ابزارهای نامشروعی، ما مطمئن هستیم که تقاضا برای نفت روسیه ادامه خواهد داشت.
در همین زمینه، محمد علی خطیبی، کارشناس حوزه انرژی، در گفتوگو با خبرنگار جهان اقتصاد اظهار داشت: قیمت ۶۰ دلاری برای نفت روسیه توسط چند کشور اروپایی گرفته شده است و دلیل نمیشود که روسیه نفت خود را با این قیمت به فروش برساند، ضمن آنکه روسیه اعلام کرده به این کشورها فروش نفت نخواهد داشت و هر کشوری حق دارد بر اساس قیمتگذاریهای بین المللی، نفت خود را به فروش برساند.
وی ادامه داد: اگر فرض را بر این بگیریم که برخی از کشورها درخواست نفت ۶۰ دلاری را به روسیه بدهند و روسیه بر اساس چیزی که اعلام کرده است به آنها فروش نفت نداشته باشد این مساله ممکن است محدودیتهایی را در بازار به وجود آورد.
خطیبی اضافه کرد: روسیه پیش بینی کرده است این محدودیتها قیمت نفت را افزایشی و به بالای ۱۰۰ دلار برساند که این موضوع شرایط خاصی را بر بازار حاکم میکند و از طرفی ما شرایط گسترش کرونا را پیش رو داریم که باعث به وجود آمدن نگرانیهایی شده است و منجر به محدود شدن بازار شده است.
این کارشناس نفت با اشاره به اینکه ممکن است شرایط به گونهای رقم بخورد که محدودیت در بازار نفت افزایش یابد، گفت: البته باید در نظر داشت که اکنون بحث رکود اقتصادی در کشورهای صنعتی وجود دارد که این امر باعث افزایش نگرانیها در مورد تقاضا شود که مجموع این عوامل باعث شده که قیمتها از ۸۰ تا ۹۰ دلار در نوسان باشد.
وی افزود: اکنون عوامل مختلفی بر بازار تأثیرگذار است و باید دید برآیند آنها چگونه خواهد بود و محدودیت فروش نفت روسیه هم عاملی است که بر بازار تأثیرگذار است؛ عاملی که میتواند بازار را تقویت کرده و بر قیمتها تأثیرگذار باشد.
خطیبی بیان داشت: اکنون عواملی وجود دارد که تقاضا را محدود کرده به همین دلیل اوپک پلاس در نشست قبل خود تصمیم کاهش ۲میلیون بشکهای نفت را گرفت که به نظر میرسد در جلسه روز جاری اوپک پلاس بر این تصمیم صحه میگذارد و اجرایی شدن این تصمیم را به طور جدی دنبال کند.
وی در پایان اظهار داشت: در بازار هر چه محدودیت افزایش پیدا کند به فروش بیشتر نفت ما کمک میکند، اما ما نباید منتظر افزایش محدودیتها برای فروش بیشتر نفت باشیم بلکه با توجه به شرایط خاصی که قرار گرفتهایم برای بازاریابی در این شرایط برنامه و پلانهایی داشته باشیم و نباید منتظر اتفاق و رویدادها بود، برای فروش نفت در شرایط تحریم برنامه داشته باشیم و براساس آن پیش رویم و اگر این عوامل به ما کمک کردند که کمک کردند اگر نه باید برنامه خود را داشته باشیم و نباید منتظر اتفاقات و رویدادها ماند.