پرکردن آنتن صداوسيما با فيلمهاي دانلودي!

حاشيههاي صداوسيما که هر روز در شکلي بروز مييابد، اکنون بحث کليشهاي رعايت نکردن کپيرايت را در تلويزيون در نوعي جديد داغ کرده است.
به گزارش ايسنا، براي خيليها که فيلم ديدن را به عنوان يک تفريح دوست دارند، نمايش تلويزيوني فيلمهاي سينمايي که چند ماه بيشتر از اکران آنها در ايالات متحده يا کشورهاي اروپايي نميگذرد، اتفاق خوبي است؛ مخصوصا در شرايطي که دستفروشان سر چهارراه قيمت هر حلقه ديويدي را به 2000 تومان افزايش دادهاند.
همين اقبال هم باعث شده که در ماههاي گذشته کار و بار شبکه "نمايش" سکه شود و از طرفي هم شبکههاي يک تا n+1، فيلمهاي سينمايي مختلفي را پخش کنند تا بلکه بتوانند مخاطب سرگردان بين تلويزيون ملي و ماهواره را پاي رسانه خودشان بنشانند. در اين ميان هم طبيعي است که مخاطب ترجيح ميدهد فيلمهاي روز دنيا را با دوبله فارسي و بدون مشکل خاصي در کنار خانواده ببيند اما مشکل از همينجا شروع ميشود: آيا صداوسيما بابت نمايش اين فيلمها و خريد رايتشان پولي پرداخت ميکند؟
پاسخ به اين پرسش هميشه در هالهاي از ابهام بوده است. زماني اين بحث مطرح شد که مسئولان تلويزيون، رايت فيلمها را از کشورهاي خاورميانه يا آسياي شرقي و... به قيمتي بسيار کمتر از قيمت اروپا و امريکا خريداري ميکنند اما گويا به لطف کاهش بودجه سازمان صدا و سيما، ديگر همان رقم هم بابت نمايش فيلمها پرداخت نميشود و فيلمها غيرقانوني پخش ميشوند.
اين روزها اگر کسي به گوشه پايين و سمت راست يکسري از فيلمهاي جديدي که در شبکههاي سيما نمايش داده ميشود نگاه کند، عبارت "Ganool.com" را که با فونت خيلي ريزي نوشته شده است، ميبيند؛ به عنوان مثال فيلمهاي "جک غولکش"، "جانگوي آزاد شده"، "به دنبال مارپيچ دم"، "جزيره گنج"، "سرقت برج" و... که از شبکههاي مختلف پخش شدهاند، از اين دست هستند.
"گانول" (Ganool) يک سايت اينترنتي (يک ريليزکننده اينترنتي) است که فيلمها و بازيهاي روز دنيا را پس از اينکود (وارد کردن رمز) و کم کردن حجم و البته کمي کيفيت، روي سرورهاي مختلف آپلود ميکند و شما ميتوانيد آن را به صورت رايگان دانلود کنيد. سرعت انتشار فيلمها و همچنين بهروز بودن اين سايت باعث شده است که "گانول" به يکي از پرطرفدارترين سايتهاي دانلود فيلم در دنيا تبديل شود.
اين سايت در ايران فيلتر است اما کاربرد بسيار زيادي دارد. از يک سو مسئولان صدا و سيما براي پرکردن بخشي از کنداکتور پخش خود به آن متوسل ميشوند و از سوي ديگر، جمع کثيري از کاسبان صنف ديويدي فروشان سر چهارراهها، فيلمهاي روز دنيا را از آنجا دانلود کرده و به مشتاقان عرصه هنر عرضه ميکنند؛ حرکتي که از نطر حقوقي جرم توصيف شده و دستگاه انتظامي نيز هر چند وقت يک بار، مراسم امحاي آثار اين حرکت غيرقانوني را ترتيب ميدهد.
خبرنگار ايسنا در تماس با مسئول تامين برنامه شبکه نمايش سيما، اين موضوع را پيگيري کرد. وي در اين تماس تاکيد کرد که هرگونه مصاحبه در اين زمينه، بايد با نامه کتبي صورت بگيرد تا او بتواند پس از مشورت با معاونت سيما به پرسشها پاسخ دهد.
پس از آن، خبرنگار ايسنا در يک نامه، سوالات خود را مطرح و چند روز بعد نيز موضوع را در گفتوگو با يکي از کارمندان گروه تامين برنامه شبکه نمايش پيگيري کرد که وي توضيح داد تمام فيلمهايي که از شبکههاي مختلف از جمله شبکه نمايش پخش ميشوند، از معاونت سيما دريافت ميشوند و همه شبکهها فيلمهاي خارجي را از يکديگر ميگيرند و آنها را پس از ريمسترينگ روي آنتن ميبرند. او همچنين چندين مصداق از فيلمهايي که آرم "Ganool.com" داشتهاند و به نوعي دانلودي بودند را از خبرنگار ايسنا گرفت تا به مدير تامين شبکه اطلاع دهد اما روز يکشنبه - 21 تيرماه - اعلام کرد که مدير تامين شبکه نمايش بنا يا علاقهاي براي پاسخگويي در اينباره ندارد.
حال بايد پرسيد که آيا نمايش اين حجم از فيلمها که سرنوشت حق رايت آنها مشخص نيست، به چهره فرهنگي کشور خدشه وارد نميکند؟ اگر پاسخ منفي است و هزار و يک دليل مانند تحريم، بودجه و غيره و ذلک براي اين کار آورده ميشود، بايد به اين پرسش پاسخ داد که آيا تلاشگران عرصه دانلود در صداوسيما، حداقل نميتوانند روي آن آدرس سايت در زير تصوير را کمي محو کنند که همهچيز آنقدر "اظهر من الشمس" و به قول حقوقدانان، جرم مشهود نباشد يا حداقل يک سايت فيلترشده را تبليغ نکنند؟
البته اين حرکت تلويزيونيها فقط به نمايش نسخه دانلودي فيلمها خلاصه نميشود. موسيقي متن فيلمها و سريالهاي دزدان دريايي کارائيب، بازي تاج و تخت (Game of Thrones)، دکستر، فرار از زندان، اينسپشن و... بارها و بارها از تلويزيون پخش شده است و جالب آنکه متاسفانه گاهي موسيقي فيلمي مانند دزدان دريايي کارائيب يا بازي تاج و تخت بدون توجه به محتواي فيلم، روي تصاويري از حماسه انتخابات، رژه نيروهاي مسلح و... هم ميکس ميشود!
به گزارش ايسنا، در سالهاي گذشته بارها و بارها بحث رعايت قانون کپيرايت و مشکلاتي که ممکن است بهوجود بياورد، مطرح شده است اما در کنار تمام محدوديتهاي اين قانون، عدهاي معتقدند که رعايت نکردن آن به چهره فرهنگي کشور خدشه وارد ميکند؛ مخصوصا در شرايطي که بعضي از کپيکاران عرصه فرهنگ و هنر، تلاش شبانهروزي در کپي ايدههاي خارجي دارند و گهگاه هم اين کپيکاريها ابعاد بينالمللي به خود ميگيرد که آخرين نمونهاش مربوط به کپي يکي از سريالهاي معروف آمريکايي در شبکه سه بود.