کد خبر: 4908
تاریخ انتشار: ۰۱ شهریور ۱۳۹۳گروه : ایران
لاریجانی: امروز درد محیط زیست، درد مشترک بشریت است
یش از دو ماه است که رژیم اشغالگر صهیونیستی به اندازه توان تخریب بیش از شش بمب اتم، انواع بمب را بر سر مردم بی دفاع غزه فرو ریخته است. نتیجه چنین اقداماتی کشتار مردم مظلوم و تخریب بی سابقه محیط زیست غزه است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بیش از دو ماه است که رژیم اشغالگر صهیونیستی به اندازه توان تخریب بیش از شش بمب اتم، انواع بمب را بر سر مردم بی دفاع غزه فرو ریخته است، گفت: نتیجه چنین اقداماتی کشتار مردم مظلوم و تخریب بی سابقه محیط زیست غزه است.
به گزارش ایلنا، علی لاریجانی روز شنبه یکم شهریور درهفدهمین نشست مجمع عمومی کنفرانس نمایندگان کشورهای حوزه آسیا – اقیانوسیه پیرامون محیط زیست و توسعه پایدار به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: لازم میدانم در ابتدای سخن مراتب سپاس و قدردانی ملت و مجلس و دولت جمهوری اسلامی ایران را به محضر نمایندگان عالیرتبه مجالس کشورهای آسیا و اقیانوسیه به جهت پذیرش دعوت اینجانب برای حضور در “هفدهمین نشست مجمع عمومی مجالس آسیا- اقیانوسیه پیرامون محیطزیست و توسعه” تقدیم دارم. امیدوارم این نشست عامل همافزایی و ارتقای ظرفیتهای موجود کشورهای منطقه در بهبود وضعیت محیطزیست گردد و به توسعهای پایدار و پویا و مطلوب برسیم.
وی افزود: سالهاست که مسئله محیطزیست بهعنوان مسئله حیاتی بشر مطرح است و در کنفرانسها و رسانهها بدان پرداخته شده و مقالات و کتابهای متعدد در اینباره نوشته شده است، اما درمان جدی نشد بلکه در برخی وجوه وضع طبیعت به قهقرا رفته است، به طوری که امروز حیات کل زمین در تهدید است و انسان متجدد با بحران بیسابقهای مواجه شده است. چرا؟ چرا عقل توسعهگرای علمی بشر در عصر حاضر که افقهای زیادی را درنوردیده نتوانسته بر این خطر روشن کل بشریت فائق آید؟
رئیس مجلس خاطرنشان کرد: شاید ریشه این مشکل به این امر مربوط میگردد که علم جدید بر محور سلطه قهریه بر طبیعت استوار گردیده و از دوره رنسانس، مبنا را بر تقدسزدایی از طبیعت گذاردند و خودگرایی (راسیونالیسم) و انسانگرایی (اومانیسم) رنسانس که زمینه ایجاد انقلاب علمی را به وجود آورد، علمی را خلق کرد که به قول فرانسیس بیکن نقش آن این بود که بر طبیعت سلطه پیدا کند و ارزش اصلی به انسان مرتبط گردید و انسان وجه مطلق به خود گرفت و حقوق انسان بر حق و حقوق خداوند و عالمی که او خلق کرده پیشی گرفت و طبیعت اهمیت لاهوتی خود را از دست داد و به ابزار قدرت انسان بدل گردید.
وی گفت: باید پذیرفت مشکل این بحران زیستمحیطی گرچه ظاهرش مادی است اما علت آن معنوی است، تلقی ابزاری به طبیعت و تقدسزدایی از آن، شرایط امروز را پیشروی ما قرار داده است.
لاریجانی با بیان اینکه نگاه اسلام به موضوع محیطزیست بر این امر مستقر است که انسان باید نفس خویش را به عنوان خلیفه خداوند بر زمین، حافظ و نگهبان نظم طبیعی قرار دهد، چرا که “همه طبیعت از خداوند سخن میگوید.”، یادآور شد: بر این مبنا تخریب محیط طبیعی، به معنای شکست در ایفای نقش انسانیت انسان است و اینکار به معنای انجام جنایتی واقعی علیه جهان خلقت است چرا که خداوند فرمود:”آسمانها و زمین و همه آنچه در آنهاست بسیح خداوند میگویند و همه چیز در عالم نیست جز اینکه به تسیح خدای متعال مشغول است”
وی با تاکید بر اینکه امروز درد محیطریست، درد مشترک بشریت است، گفت: باید برای درمان آن نگاه به عالم و آدم تغییر کند و ماموریت انسان از برخورداری ابزاری از طبیعت به حافظ و نگهبان طبیعت ارتقا یابد و این امر یک وظیفه معنوی تلقی میشود. جهان امروز با امواج سهمگین تخریب محیطزیست مواجه است و مجال زیادی ندارد.
لاریجای ادامه داد: تغییرات آب و هوایی، بحران مواد غذایی، کمبود آب، بیابانزائی و بلایای طبیعی، شکاف عمیقی بین سه رکن اصلی توسعه پایدار یعنی رشد اقتصادی، فراگیری اجتماعی و حفاظت از محیطزیست به وجود آورده است و رفع این مشکل نیازمند بازنگری در تلقی به طبیعت است در غیر اینصورت در سابقه خشن قدرتهای اقتصادی آنچه ذبح میشود طبیعت است.
وی با اشاره به اینکه نظام جمهوری اسلامی بر اساس اصل پنجاهم قانون اساسی که در سال ۱۹۷۹ مصوب گردیده است، گفت: در این اصل آمده است که حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشد وظیفه عمومی تلقی می گردد. از این رو فعالیت های اقتصادی و غیر آن بلکه با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است.
۱۳رئیس مجلس افزود: سال بعد یعنی در سال ۱۹۹۲، همین معنا که در اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی آمده است، به عنوان تعریف جهانی توسعه پایدار مطرح گردید. اهتمام مجلس شورای اسلامی در این سال ها، باعث گردید تا در تدوین قانون برنامه پنجساله توسعه، توجه بیشتر به ارتباط تنگاتنگ توسعه و حفاظت محیط زیست نموده و از سال ۱۹۹۱، فصل مجزایی با مواد متعدد به این امر اختصاص داد.
وی گفت: همچنین به منظور تقویت و توانمندسازی ساختارهای مرتبط با محیط زیست و منابع طبیعی، ساز و کارهای لازم جهت گسترش آموزش های عمومی و تخصصی را فراهم آورند و به منظور جلوگیری از افزایش بی رویه مصرف سموم دفع آفات نباتی و کودهای شیمیایی و همچنین مدیریت پسماندها نیز دولت ملزم به تهیه ضوابط ورود، مصرف و امحا گردیده است.