جهان اقتصاد گزارش می دهد؛
گنج نایابی به نام بلیت سفرهای نوروزی
گروه زیربنایی رضا پورحسین
جهان اقتصاد: در این روزها بارها شنیده ایم که برای صرفه جویی در مصرف انرژی شهروندان به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی تشویق می شوند اما سوال اساسی این است که کدام وسیله حمل و نقل عمومی؟
در روزهای منتهی به پایان سال که سفر به یکی از نیازهای اساسی شهروندان بدل می شود نه بلیت اتوبوسی پیدا می شود و نه قطار و هواپیما. احتمالا اگر رودخانه ای نیز از میان ایران عبور می کرد تا بتوان از طریق کشتی جا به جا شد، بلیت کشتی نیز پیدا نمی شد زیرا به نظر می رسد اساسا خواسته و نیاز مردم امروز هیچ اهمیتی ندارد و اولویت مسئولین نیست.
تجربع این روزها نشان می دهد که اگر قصد سفر در ایام نوروز را داشته باشید، یا باید از یک ماه پیش برنامهریزی کرده و بلیت برای سفر مورد نیاز خود را با هزار اما و اگر بخرید، یا اینکه خبری از بلیت برای هیچیک از وسایل حملونقل از جمله اتوبوس، قطار و هواپیما نیست.
به نظر میرسد تفاوتی ندارد که شما خریدار بلیت اتوبوس باشید، یا قطار و هواپیما. اگر سری به سایتهای آنلاین فروش بلیت بزنید، نمیتوانید برای مقصد مورد نظر خود بلیت بخرید. البته مراجعه به آژانسهای مسافرتی یا تماس با آنها هم کمکی نخواهد کرد؛ چرا که اگر در سایتهای فروش بلیت نمیتوانید بلیت بخرید، دست این آژانسها هم برای خرید بلیت بسته است.
این وضعیت در این روزها به قدری بغرنج شده که حتی در در روزهای اخیر که چند هفته تا نوروز باقی مانده نیز هیچ بلیتی برای مثال برای مسیر اصفهان به تهران وجود ندارد و عملا حمل و نقل عمومی کشور قفل شده است.
باید توجه داشت که در سالهای اخیر، برخی شرکتهای هواپیمایی به دلیل مشکلات اقتصادی و کمبود قطعات، تعداد پروازهای خود را کاهش دادهاند. همچنین، برخی مسیرهای ریلی نیز به دلیل تعمیرات یا کمبود واگنهای جدید، ظرفیت کمتری دارند. این محدودیت عرضه در مقابل تقاضای زیاد، به افزایش قیمتها دامن میزند.
افزایش قیمت بلیت در آستانه تعطیلات نوروزی، تأثیر مستقیمی بر تصمیمگیری مسافران برای سفر دارد. بسیاری از خانوادهها که هر ساله برای تعطیلات نوروز برنامهریزی میکردند، به دلیل هزینههای بالای بلیط هواپیما، قطار و اتوبوس، مجبور به تغییر برنامههای خود شدهاند. قیمتهای سرسامآور باعث شده است که بسیاری از مسافران گزینههای جایگزین مانند سفرهای زمینی، تغییر مقصد یا حتی لغو کامل سفر خود را بررسی کنند.
این افزایش قیمت علاوه بر تأثیر بر بودجه خانوارها، بر رونق صنعت گردشگری داخلی نیز اثرگذار است. بسیاری از شهرهای توریستی که در ایام نوروز پذیرای حجم بالایی از مسافران بودند، ممکن است امسال با کاهش تعداد گردشگران مواجه شوند.
رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر سفر هوایی، گردشگری و زیارتی استان تهران در این رابطه گفت: چالش پرواز در سفرهای داخلی وجود دارد. با آنکه میگویند افزایش قیمت در بلیت پروازها رخ نداده است اما با افزایش نرخ مجدد مواجهیم. شدکت ها میگویند افزایشی در قیمت بلیت پروازها رخ نداده است اما آنچه سیستم فروش بلیت به ما نشان میدهد این است که قیمت بلیت پروازها در مسیرهای داخلی تغییر کرده و افزایش داشته است.
رفیعی شاد افزود: البته که قیمتهای روزهای تعطیل را نمیتوانیم ملاک قرار دهیم، ولی در مجموع با چالش جدی در پرواز مواجهیم؛ سوای موضوع قیمت، تعداد هواپیماها هم کم است و در تهیه بلیت برای گردشگران، دچار چالش هستیم. حتی برای شیراز و کرمان خیلی سخت بلیت هواپیما پیدا میشود و گاهی هم اصلا پیدا نمیشود و فوقالعاده ما را به زحمت میاندازند.
او ادامه داد: میزان عرضه و تقاضا در صندلی پرواز همخوانی ندارد. مادامی که بحث رقابت نباشد نمیتوانیم در صنعت هواپیمایی درباره دلایل این اتفاق صحبت کنیم. درنظر بگیرید هواپیمایی عراقی، کشور همسایه ما را که ۷۰ فروند هواپیما دارد، شرکت هواپیمایی ایران (ایران ایر) چه تعداد هواپیمای عملیاتی در اختیار دارد؟ این دو کشور از نظر سابقه هوانوردی اصلا قابل قیاس نیستند، اما دقت کنید که اینجا بحث هواپیمایی امارات، قطر یا ترکیه نیست که ما در مقابل آنها اصلا حرفی برای گفتن نداریم. دقیقا همین چالش است که سفر در نوروز را دشوار می کند.