شنبه 08 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 80306 18:24 1397/01/21
سیاستهای ۴۰ ساله حاشیه نشینی را درمان نکرد

سیاستهای ۴۰ ساله حاشیه نشینی را درمان نکرد

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
سیاستهای ۴۰ ساله حاشیه نشینی را درمان نکرد

سیاستهای ۴۰ ساله حاشیه نشینی را درمان نکرد

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

آخوندی در مراسم سی و نهمین سالگرد تاسیس بنیاد مسکن مطرح کرد

گروه امورزیربنایی-وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه تمرکز وزارت راه و شهرسازی در دولت یازدهم نیز تاکید بر حوزه بافت‌های ناکارآمد بوده است، افزود: شهرهای ایران از درون، دچار فرسودگی شده‌اند که این مورد را تهران و در سایر شهرها که در پیرامون رشد بسیاری کرده‌اند و شاهد هستیم که شهرها گسترش بادکنکی داشتند و از درون دچار فرسایش و فرسودگی شدند. به گزارش جهان اقتصاد، عباس آخوندی در مراسم سی و نهمین سالگرد تاسیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، به ارائه نقطه نظرات خود در حوزه مسکن پرداخت و گفت: در برنامه‌های رئیس‌جمهوری شاهد هستیم که تمرکز ایشان در ارتباط با بحث بافت‌های فرسوده است و این تمرکز نه فقط در بافت‌های فرسوده که عمدتا در بافت‌های ناکارآمد شهری است که به نظر می‌رسد سیاست درستی باشد. وی ادامه داد: فرسودگی شهرها هم از جنبه کالبدی است که خانه‌ها و واحدهای مسکونی دچار فرسودگی شدند و هم از جهت اجتماعی و فرهنگی است که از نظر همه عملا در حوزه‌های اجتماعی شهرها دچار از هم گسیختگی روابط اجتماعی و فرهنگی شدند که به نظر موضوع دوم از موضوع اول حائز اهمیت بیشتری است.

**تهران؛ گرفتار فرسودگی از درون

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه تهران، مرکز اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بود و در حال حاضر بخش عمده‌ای از این شهر دچار گرفتاری از نظر فرسودگی درونی و تبعات ناشی از آن شده است، گفت: مشکلات فوق را در شهرهای مشهد، شیراز و اصفهان نیز شاهد هستیم. به همین دلیل نیز توجه به بافت مرکزی و میانی شهرها هم از جهت اسکان و هم از جنبه‌های مسائل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بسیار حائز اهمیت است و موضوعی است که شهرهای ما در حال حاضر به آن نیازمندند. عضو کابینه دولت دوازدهم با اشاره به اینکه یکی از موضوعات مهم اول انقلاب حاشیه نشینی در اطراف تهران و شهرهای بزرگ بود و همین امر نیز موجب صدور فرمان امام برای تشکیل حساب ۱۰۰ شد، گفت: همان زمان هم بحث اصلی، بحث رشد حاشیه‌ها و شرایط بسیار ناهنجار در حاشیه ها بود. وی در بیان دیگر سیاست‌هایی که برای تامین مسکن در اوایل انقلاب به کار گرفته شد توضیحاتی را ارایه کرد و گفت: سیاست‌هایی که در قالب شهرهای جدید و در قبال طرح‌های آماده‌سازی زمین و مسکن مهر در طی سالیان گرفته شد و به اجرا درآمد هیچکدام نتوانست موضوع مسکن را حل و فصل کند و همه این‌ها به نوعی به توسعه حاشیه‌ها دامن زد. به بیان دیگر، هیچکدام از این سیاست‌ها نتوانست مساله حاشیه نشینی را در حاشیه و پیرامون شهرها و همچنین بافت‌های فرسوده شهرها حل کند. وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: این مساله نشان می‌دهد که سیاست‌ها‌یی که عمدتا به سمت پرژوه‌ بزرگ مقیاس رفت، کمکی به ارتقای کیفیت نداشت و بحث بافت و حاشیه هم کم و بیش دست نخورده باقی ماند. میزان مداخله‌ای که در این طرح‌ صورت گرفت مداخلات بسیار گسترده‌ای است. مداخلات مسکن مهر در حدود ۲ میلیون واحد مسکونی با بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اندازه مالی رقم کمی در حوزه خودش نبود و با دلار آن موقع هزار تومانی یک مداخله کم نظیر بود اما همچنان کیفیت زندگی در بسیاری از شهرها دچار مشکل اساسی است. آخوندی با تاکید بر بحث بازآفرینی شهری به عنوان سیاست اصلی دولت در این خصوص اظهار کرد: سیاست اصلی که در این زمینه تعقیب می‌شود این است که به سمت بازآفرینی شهری برویم. اصلی ترین مفهوم بازآفرینی این است که خود افراد از جایی که هستند و زندگی می‌کنند، جابه جا نشوند.

**دولت در امر خانه‌سازی جانشین مردم نمی‌شود

وی ادامه داد: آنچه که الان بحث می‌شود نه بحث کوچ دادن از محل زندگی است و نه اینکه دولت جانشین مردم شود و بگوید برای شما خانه می‌سازیم. کل داستان این است که همان محل و همان مردم بتوانند در جایی که زندگی می‌کنند ارتقای توان داشته باشند و در واقع توان افزایی مردم را موجب شویم تا بتوانیم کیفیت زندگی را در همان محل افزیش دهیم. این موضوع خمیرمایه سیاست اصلی است که آن را دنبال می‌کنیم. جنس این سیاست با سیاست‌ها‌ی قبلی متفاوت است. در این طرح پروژه بزرگ مقیاس نخواهیم داشت و دیگر توسط خود مردم اجرا شده و خودشان درگیر کیفیت زندگی شان می‌شوند. وزیر راه و شهرسازی درباره شرایط اجرای این طرح گفت: در این روشی که اجرا می‌شود دو اقدام اصلی وجود دارد. یکی اینکه در این بافت‌ اصلی‌ترین بحث و آنچه که به این بافت‌ شکل و هویت می‌دهد بحث خدمات اجتماعی و خدمات زیربنایی آنهاست. اعتقاد ما بر این این است که میزان مداخله دولت به جای ساخت واحدها در کارهای زیربنایی باشد. باید مدارس، بیمارستان، کتابخانه و درمانگاه ساخته شود. همین مساله کمک می‌کند هویت به محله‌ بازگشته و شکل و شمایلی به آن بدهد. دولت مداخله‌ای در احداث خانه نباید داشته باشد و این موضوع با سیاست رهبری در اصل ۴۴ که دولت لزوما نباید دخالت داشته باشد، سازگار است. وی افزود: برای اینکه مردم بتوانند این کار را خودشان انجام دهند، بحثی که آن را دنبال می‌کنیم، بحث تسهیلات ارزان قیمت است تا به این نحو موجب توانمندسازی مردم و بالا بردن قدرت آن‌ در خرید و ساخت در محل خودشان شویم. وزیر راه و شهرسازی در ادامه گفت:  به جای ایجاد یک شهر جدید به دنبال این هستیم که از فضاهای شهری استفاده بهینه داشته باشیم و مشکلات رفع شود. آخوندی درباره بحث قدرت خرید مردم و اقدامات صورت گرفته در این زمینه تصریح کرد: موضوع مهم؛ قدرت خرید مردم است. بیشترین کاری که در این خصوص انجام شد به صندوق پس انداز مسکن برمی‌گردد تا به این نحو مردم تسهیلات ارزان قیمت در اختیار داشته باشند.

**تاکید بر افزایش سرمایه بانک مسکن

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اقدام وزارت راه و شهرسازی و دولت در این زمینه و جلوگیری از این معضل گفت: در این زمینه کاری که مدنظر ما بود، ایجاد صندوق پس انداز مسکن یکم بود تا به پس‌انداز افراد تسهیلات تضمینی تعلق بگیرد. علتی که باعث موفقیت این طرح می‌شود این است که به افراد به خاطر پس‌انداز سودی تعلق نمی‌گیرد و بنابراین قیمت تمام شده بانک فقط هزینه‌ جاری بوده و دیگر اساسا نیازی به پرداخت یارانه نیست. این سیستم می‌تواند مستمر و ادامه دار باشد و هزینه و باری برای دولت نخواهد داشت. وی افزود: قیمت تسهیلات در صندوق پس انداز به این شکل پایین می‌آید و تسهیلات ارزان ارائه خواهد شد. نکته فقط کسری منابع است که در اینجا دولت به جای یارانه باید افزایش سرمایه داشته باشد. این اتفاق خیلی با یارانه دادن تفاوت دارد. آخوندی با اشاره به استقبال صورت گرفته از ارائه تسهیلات جهت خرید مسکن گفت: این مدل طراحی شده با استقبال خوبی در بین مردم و بازار همراه بود. طبق آماری که در پایان سال گرفته شد حدود ۴۰۰ هزار نفر پس انداز مسکن داشتند که این عدد بزرگی است و هر روز هم بیش از هزار نفر پس اندازکننده جدید داریم که نشان دهنده این است که رشد پس انداز خوب است. نرخ تسهیلات که در سال گذشته داده شده ۸ درصد بوده است و به دنبال این هستیم این نرخ را به ۶ درصد کاهش دهیم. وزیر راه در ادامه بیان کرد: نرخ سود بسیار پایین بوده و براساس گردش اقتصاد صورت می‌گیرد نه بر مبنای مداخله لحظه‌ای دولت. نتیجه را در سال ۹۶ دیدید و شاهد رشد مسکن حدود ۷ درصد بودیم و معتقدم این رشد در سال ۹۷ فزاینده خواهد بود. علت این است که پس اندازکنندگان سال گذشته وارد بازار خرید امسال می‌شوند و رشد در بافت‌ها‌ی فرسوده فزاینده خواهد بود و در ادامه هم صدور پروانه در این بافت‌ و تسهیلاتی که داده می‌شود به همین شکل رشد خواهد داشت.


  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |