شنبه 01 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 192801 19:25 1401/06/05
«انرژی» اسلحه روسیه برای رویارویی با فشار اروپا

«انرژی» اسلحه روسیه برای رویارویی با فشار اروپا

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
«انرژی» اسلحه روسیه برای رویارویی با فشار اروپا

«انرژی» اسلحه روسیه برای رویارویی با فشار اروپا

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

یک تا یک و نیم میلیون بشکه افزایش تولید و صادرات ایران را اروپا به راحتی جذب می‌کند و مشکلی برای این کار وجود ندارد، زیرا باتوجه به اینکه روسیه با تخفیف خیلی بالا نفت را می‌فروشد، چین تمایل ندارد اگر حتی مشکل تحریم و برجام ایران حل شود با ایران وارد تجارت نفتی شود و انگیزه‌ای برای واردات از ایران ندارد، اما اروپا هم انگیزه و هم توان را دارد و هم اینکه بازار مناسبی برای ما است.

مرتضی بهروزی‌فر، کارشناس حوزه انرژی، در گفت‌وگو با خبرنگار جهان اقتصاد اظهار داشت: اگر بتوانیم افزایش تولید را به اروپا بفرستیم نیازی نیست که بخواهیم به آمریکا صادرات داشته باشیم، یک تا یک و نیم میلیون بشکه افزایش تولید و صادرات ایران را اروپا به راحتی جذب می‌کند و مشکلی برای این کار وجود ندارد.

وی تصریح کرد: قبل از بحران اوکراین؛ روسیه بیش از 4 میلیون بشکه نفت و فرآورده‌های نفتی به اروپا صادر می‌کرد اکنون اروپا این حجم را کم کرده و به شدت دنبال این است که واردات نفت را از روسیه کم کند، در این بین مسلما اگر مشکلات برجام ایران حل شود قسمت عمده افزایش تولید ایران برای صادرات به بازارهای جهانی می‌تواند توسط اروپا جذب شود، زیرا اروپا با جدیت به دنبال کاهش وابستگی به روسیه است، در هر حال جایگزینی میزانی از نفت روسیه با نفت ایران به لحاظ تئوری و روی کاغذ امکان‌پذیر است اما در واقعیت به مسائل سیاسی بستگی دارد.

وی بیان داشت: زمان برجام قبلی ما حدود 600 تا 700 هزار بشکه به اروپا صادر می‌کردیم که اکنون به صفر رسیده، می‌توانیم به لحاظ فنی تمام افزایش صادرات را وارد بازار اروپا کنیم و مشکلی هم وجود ندارد.

وی خاطرنشان کرد: بازار هند هم برای ایران مانند سابق نخواهد بود این کشور نیز مانند چین با توجه به تخفیف‌های روسیه انگیزه‌ای برای خرید از ایران ندارد چراکه تهران نیز در صورت توافق ضرورتی به اعمال تخفیف ندارد، اما ژاپن، کره‌جنوبی و اتحادیه اروپا بازارهای بسیار مناسبی برای ایران خواهند بود و می‌توانیم کل افزایش تولید و صادرات را وارد این بازارها کنیم.

بهروزی‌فر درباره ورود نفت ایران به بازار آمریکا نیز گفت: وضعیت آمریکا نسبت به یک دهه قبل متفاوت است، آمریکا از بزرگترین واردکننده تبدیل به بزرگترین تولیدکننده نفت شده که حجم واردات نسبتا اندکی دارد و تقریبا به صفر نزدیک می‌شود.

وی ادامه داد: ضمن اینکه باتوجه به بعد مسافت، هزینه بالای حمل و شرایطی که وجود دارد بعید است آمریکا تمایلی داشته باشد که از ایران نفت و فرآروده وارد کند، ایران هم انگیزه‌ای ندارد که وارد این بازار شود، علاوه بر اینها در نظر داشته باشیم غیر از نفت فرآوره‌های ما نیز به دلیل کیفیت پایین اصلا امکان ورود به بازارهای توسعه‌یافته دنیا را ندارند، بنابراین اگر بتوانیم افزایش تولید را به اروپا بفرستیم نیازی نیست که بخواهیم که به آمریکا صادرات داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: ما حجم قابل توجهی نفت روی آب و ذخایر خشکی داریم که به لحاظ فنی خیلی سریع می‌توانیم وارد بازار کنیم، در دوره اول برجام ظرف کمتر از 6 ماه توانستیم به سقف ظرفیت تولید برسیم اکنون هم به همین شکل است، حتی ظرف کمتر از 3 ماه می‌توانیم به سقف تولید برسیم مشروط بر اینکه به ما اجازه ورود به بازار در این حجم را بدهند و برنامه زمان‌بندی تعیین نشود.

کارشناس حوزه انرژی بیان داشت: ما با روسیه در هر حال چالش داشته، داریم و خواهیم داشت، روسیه امروز در شرایطی است که در گوشه رینگ قرار گرفته و ضربات زیادی را تحمل می‌کند، به همین دلیل تلاش می‌کند با اسلحه انرژی در قبال فشار اروپا برای خود امتیاز بخرد، بنابراین مسلما ورود ایران تحت هیچ شرایطی به نفع روسیه نخواهد بود.

وی در پایان اظهار داشت: قاعدتا سقف افزایش صادرات ما حدود یک تا یک و نیم میلیون بشکه است، با توجه به قیمت نسبتا بالایی که اکنون نفت دارد، نمی‌توان گفت ورود نفت ایران بر بازار بی‌تاثیر است اما تاثیر معناداری ندارد که تصور کنیم 95 دلار به 70 دلار می‌رساند، ممکن است بازار را تعدیل کند اما نمی‌تواند قیمت‌ها را خیلی پایین بیاورد، بنابراین با تولیدکنندگان نفت غیر از روسیه چالش جدی نخواهیم داشت.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |