جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 148497 18:01 1400/04/27
رد زخم بر جای‌جای پیکر نحیف دشت‌های کشور

رد زخم بر جای‌جای پیکر نحیف دشت‌های کشور

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
رد زخم بر جای‌جای پیکر نحیف دشت‌های کشور

رد زخم بر جای‌جای پیکر نحیف دشت‌های کشور

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

حفر چاه‌های غیرمجاز در روزگار خشک‌سالی ادامه دارد

فریده خدادادی-در سال‏‏های اخیر مصرف زیاد آب، سفره‏های آب زیرزمینی را با کمبود آب مواجه ساخته است به طوری که فشار بر این سفره‏ها روز به روز تشدید می‏شود و حفر چاه‏های غیرمجاز مسبب این وضعیت بوده است.

به گزارش جهان اقتصاد؛ در سال‏‏های اخیر کاهش بارش‏ها، تداوم خشکسالی‏ها و نبود منابع آبی کافی کشاورزان را به حفر چاه‏های غیرمجاز ترغیب کرده است به همین دلیل مصرف بی رویه آب و به دنبال آن هدررفت آب در این بخش را شاهد هستیم. از سوی دیگر باید توجه داشت که ساماندهی نکردن این چاه‏های غیرمجاز به تشدید تنش آبی و خشکسالی‏ها دامن می‏زند که باید در این زمینه برنامه‌ریزی و اقدامات اساسی صورت گیرد؛ البته در این بین کشاورزان از چاه‏‏های مجاز نیز استفاده می کنند که باید میزان برداشت از این منابع موجود نیز مشخص شود و به نوعی باید مدیریت شود.

اگرچه به دلیل خشکسالی در سال‏های اخیر با افت ذخایر آب زیرزمینی مواجه هستیم که نقش بسیار موثری در خشک شدن قنوات، چاهها و چشمه‏های طبیعی و نشست سطح زمین دارد.

یکی از عواملی که باعث به وجود آمدن این افت می‏شود، برداشت بی‌رویه از چاه‏های آب کشاورزی است و حفر چاه‏های غیرمجاز و تداوم برداشت آب‏های زیرزمینی وضعیت را به نسبت بغرنج‌تر می‏سازد، به همین دلیل باید برای حفاظت ازاین منابع حیاتی تلاش کرد.

هرازچند گاهی نیز آمارهایی نیز در ارتباط با فعالیت این چاه‏های غیرمجاز وانسداد آن منتشر می‏شود.

یکی از راهکارهای مهم برای جلوگیری از وارد آمدن فشار به سفره‏های آب زیرزمینی نصب کنتورهای هوشمند حجمی آب است که به احیا و تعادل بخشی آب‏های زیرزمینی کمک می‏کند و نصب این کنتورهای هوشمند در صنعت و کشاورزی می‏تواند به احیای دشت‏های کشورکه در معرض خشکسالی قرار گرفتند، کمک کند البته در گام نخست باید با آگاهی و تمایل در حفاظت از منابع آبی در این حوزه مشارکت کنند.

**انسداد ۶۰ حلقه چاه آب غیرمجاز در تهران

به تازگی معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب‌منطقه‌ای تهران از انسداد ۶۰ حلقه چاه آب غیرمجاز در این استان طی یک هفته کاری خبر داد.

احمدعلی قربانیان گفت: طی هفته گذشته، ۶۰ حلقه چاه آب غیرمجاز در راستای اجرای طرح احیا و تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی، مسدود و از برداشت غیرمجاز بیش از ۹۸۴ هزار متر مکعب آب در سال از سفره‌های آب زیرزمینی دشت‌های استان جلوگیری شد.

این مقام مسئول اظهار کرد: با همکاری گروه‌های گشت و بازرسی امورهای منابع آب، ۶۰ حلقه چاه غیرمجاز در مجموع به عمق هزار و ۴۳۲ متر و آبدهی ۵۱.۵ لیتر بر ثانیه توسط امورهای منابع آب تهران، شهریار، شهرری و دماوند مسدود و در نتیجه از برداشت غیرمجاز سالانه بیش از ۹۸۴ هزار متر مکعب آب از سفره‌های زیرزمینی جلوگیری شد.

وی با بیان اینکه بیشترین تعداد چاه‌های مسدود شده به ترتیب در شهرستان‌های تهران و شهریار است، ادامه داد: طی مدت یاد شده با تلاش گروه گشت و بازرسی امور منابع آب دماوند و اخذ دستور قضائی، ۱۰ حلقه چاه غیرمجاز در محدوده عملکرد این امور شناسایی و مسدود شد.

قربانیان با بیان اینکه انسداد چاه‌های غیرمجاز نقش مؤثری در جلوگیری از تشدید افت آب‌های زیرزمینی دارد، تصریح کرد: شناسایی و برخورد با چاه‌های غیرمجاز از وظایف اصلی تمامی امورهای منابع آب به شمار می‌رود و در طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب‌های زیرزمینی باید وضعیت بحرانی منابع آبی را با بهبود مصرف آب در بخش‌های اساسی از جمله کشاورزی که مهمترین و پرمصرف‌ترین به‌شمار می‌رود، کنترل کرد.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت با اشاره به بحران خشکسالی در سال جاری تصریح کرد: افزایش بی‌سابقه دمای هوا و کاهش ۳۶ درصدی کاهش میزان بارندگی‌ها از یک سو و کاهش ۳۷۳ میلیون متر مکعب از ذخایر آب سدهای پنجگانه استان تهران که محل اصلی تأمین آب شرب پایدار استان هستند از سوی دیگر، لزوم حفاظت از منابع آبی و برخورد جدی‌تر با هرگونه تخلف و بهره برداری غیرمجاز از این منابع ارزشمند و حیاتی را مبرم می‌سازد.

‌قربانیان با تاکید بر لزوم فرهنگ سازی مصرف بهینه آب در کشور و آگاه سازی مردم از وضعیت بحرانی منابع آبی و خطرات و پیامدهای ناشی از این بحران، گفت: با توجه به شرایط ویژه امسال و همچنین نوع اقلیم کشور، اجرای جدی طرح سازگاری با کم آبی و یافتن راه‌های جدید برای تأمین آب شرب پایدار، امری بسیار ضروری و مهم است.

وی با اشاره به اینکه طی هفته گذشته، در راستای تثبیت مالکیت و حفاظت از بستر مجاری آب‌های سطحی و جلوگیری از دست اندازی افراد سودجو و زمین خواران، سند مالکیت برای مساحتی بالغ بر ۱۲۱ هکتار از بستر رودخانه‌های جاجرود و کن توسط امور منابع آب ورامین و تهران اخذ شد، تصریح کرد: با استناد به تبصره ۴ ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب با همکاری گروه گشت و بازرسی آب‌های سطحی و واحد حقوقی امور منابع آب رباط کریم، یک هکتار از اراضی بستر و حریم رودخانه سیاه آب ۲ در معیت مأمورین نیروی انتظامی رفع تصرف شد.

قربانیان در پایان خاطرنشان کرد: انسداد چاه‌های غیرمجاز، تغذیه مصنوعی و جلوگیری از اضافه برداشت از چاه‌های مجاز در دستور کار قرار دارد تا با اجرای این طرح بتوانیم در منابع و سفره‌های آب زیرزمینی و بعضی از دشت‌های استان تعادل نسبی را برقرار و روند افت آب‌های زیرزمینی را کاهش دهیم.

با توجه به موارد گفته شد، باید توجه داشت که حفر چاه‏های غیرمجاز و استفاده غیرقانونی ازآب مشکلی است که محیط زیست و کاربران قانونی آب را تحت تأثیرقرارمی‏دهد، ازاین رو جامعه ازعواقب این استفاده غیرقانونی رنج می‎برد که باید در راستای صیانت از منابع آب زیرزمینی موجود اکیپ‏های بازرسی در این باره همیشه فعال باشند و موارد تخلف را به صورت فوری اعلام و پیگیری کنند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |