شنبه 01 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 180825 19:47 1401/03/04
از نبود زیرساخت تا وعده صنعتی‌سازی در نهضت ملی مسکن

از نبود زیرساخت تا وعده صنعتی‌سازی در نهضت ملی مسکن

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
از نبود زیرساخت تا وعده صنعتی‌سازی در نهضت ملی مسکن

از نبود زیرساخت تا وعده صنعتی‌سازی در نهضت ملی مسکن

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

فریده خدادادی-امروزه در کشورها در راستای توسعه‌ی ساختمان‌‌سازی و تسریع در تأمین نیازهای مسکن، صنعتی‌سازی ساختمان در اولویت قرار گرفته است و درکشورما عدم وجود زیرساخت‌های لازم، یکی از موانع اجرای این مهم است البته نمونه ساخت مسکن به روش صنعتی سازی در پروژه مسکن مهر در بعضی از واحدهای مسکونی مشاهده شده است اما این ماجرا تداوم پیدا نکرد.

به گزارش جهان اقتصاد، امروزه درکشورهای خارجی به موضوع صنعتی‌سازی ساختمان توجه کرده و ساختمان‌های خود را با این شیوه می‌سازند.  درحال حاضر با توجه به ساخت مصالح ساختمانی درداخل کشوراما اجرای ساخت واحد مسکونی به شیوه صنعتی هنوز به صورت جدی در کشور آغاز نشده است، موضوعی که باید توسط دولت‏ها جدی گرفته شود، حال در دولت کنونی با توجه به وعده دولت بر ساخت چهارمیلیون واحد مسکونی در سال در قالب نهضت ملی مسکن فرصت خوبی برای ساخت مسکن به شیوه صنعتی سازی است  البته این امرمستلزم صرف هزینه است و افزون بر آن  در صنعتی سازی ساختمان علاوه بر مسائل فنی، سرعت ساخت نیز افزایش پیدا کند که با توجه به اهمیت افزایش سرعت ساخت وعرضه واحدهای مسکونی در شرایط فعلی، توجه به این امر برای کشور ضروری است.

در ارتباط با وضعیت صنعتی سازی ساختمان در کشور خبرنگارجهان اقتصاد با کارشناسان حوزه مسکن پیش تر به گفتگوپرداخته است.

عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران اظهار کرد: درحوزه صنعتی ساختمان نسبت به انجام خیلی از کارها دردنیا عقب هستیم اما دریک مقطعی در پروژه‏های مسکن مهر به کار گرفته شد.

حسن محتشم گفت: درحال حاضروضعیت  صنعتی سازی درکشوربه گونه ای است که کمتراز 20 درصد ساخت وسازها به صورت صنعتی سازی انجام می‏شود وهمان قالب سنتی حکم فرماست.

وی با بیان این که رسیدن به صنعتی سازی به الزاماتی نیازاست، گفت: با وجو مهیا بودن شرایط صنعتی سازی در کشور، دولت با همکاری وزارت صمت و وزارت راه وشهرسازی می‏تواند آن را نهادینه سازد اما تاکنون بنا به دلایلی این اتفاق نیفتاده است  از جمله این مکه صنعتی سازی باید در انبوه سازی به کار رود و انجام آن درساختمان‏های تک و محدود دشوار است.

محتشم گفت: در حوزه صنعتی سازی  لازم است کارخانجات تولید مصالح ساختمانی به روش صنعتی احداث شود و پیچیدگی‏های اداری درباره این موضوع از میان برداشته شود و اعطای مجوزصورت پذیرد. این کارخانجات به سرمایه نیازدارند که دولت  می‏تواند این سرمایه را از طریق وزارت صمت و سایردستگاه‏های دیگربا اعطای تسهیلات تامین کند و واردات ماشین آلات را نیزتسهیل سازد تا  کارخانجات تولید قطعات ساختمانی درکشورایجاد شود ،در این صورت اجزای مورد نیاز یک ساختمان در کارخانه تولید شده  و سر ساختمان روی هم قرار می‏گیرد. به طور مثال در کشورهای توسعه یافته مانند چین بک برج در مدت یکسال ساخته می‏شود به دلیل تولید قطعات در کارخانجات و نصب آن سر ساختمان است.

به گفته وی، درکشورما صنعتی سازی بیشتر در سازه و اسکلت ساختمان است و دربعضی از قسمت‏های ساختمان به کار می‏رود اما عموما همان روش سنتی به کار گرفته می‏شود.

وی عنوان کرد: درشرایط کنونی نمی توان به صنعتی سازی ساختمان امیدوار یود زیرا  در زمینه احداث کارخانه با  بروکراسی اداری مواجه هستیم و بانک‏ها نیز تسهیلات مورد نیاز را در اختیارمتقاضیان قرار نمی‏دهند ودر بخش گمرکی امکانات کافی را به بخش خصوصی واگذارنمی‏کنند و از طرفی نیز تحریم‏ها نیز به این مساله دامن زده است و در مجموع درموارد محدود  در بخش ساختمان صنعتی سازی را انجام می‏دهیم.

عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران گفت: بخش خصوصی به دنبال انجام برنامه و کارهایی است که از توجیه اقتصادی برخوردارباشد، اگر قرار باشد که در حوزه صنعتی سازی ساختمان بدون حمایت دستگاه‏های دولتی ورود پیدا کند، ممکن است انجام این کارصرفه اقتصادی برای بخش خصوصی به دنبال نداشته باشد.

** صنعتی سازی را در طرح نهصت ملی مسکن دنبال کنیم

مرتضوی، عضو هیئت مدیره کانون سراسری انبوه سازان  در گفتگویی با خبرنگار جهان اقتصاد گفته بود که هدف صنعتی سازی را باید در طرح نهصت ملی مسکن دنبال کرد  تا 30 الی 40 درصد از واحدهای مسکونی به صورت صنعتی ساخته و از عمر بالاتری برخوردار شوند همانند شهرک اکباتان که هیچ گونه فرسودگی در ساختمان های آن مشاهده نمی‏شود اما بالعکس در مسکن مهر ساخته شده فرسودگی مشاهده می‏شود.

**کتابچه صنعتی‌سازی تهیه می‌شود

در کنار این مسایل ، جعفر قرائتی ستوده - فعال صنعت ساختمان گفت : با توجه به اینکه طرح جهش تولید و تامین مسکن هم‌اکنون در دست اقدام است باید از ظرفیت این طرح عظیم در جهت توسعه صنعتی ساخت وساز بهره گیری شود.

وی افزود: توسعه صنعتی سازی مقوله ای گسترده و و میان بخشی است لذا تحقق این مهم نیازمند همکاری و هماهنگی بین ارگانهای مختلف است.

قرائتی با بیان اینکه تدوین طرح جامع صنعتی دراولویت کاری فعالان صنعت ساختمان قرار دارد گفت: تهیه این طرح کلید ورود به توسعه صنعتی ساخت وساز محسوب می‌شود. همکاری و هماهنگی در سطح ملی بین بخش ساخت وساز، بخش صنعت، نظام آموزشی به ویژه نظام دانشگاهی، مراکز تحقیقاتی، سازمانهای نظام مهندسی، تشکلهای مهندسی مرتبط، به علاوه تدوین قوانین وضوابط، ساماندهی زیرساختها پیش زمینه تحقق صنعتی سازی است.

نائب رئیس انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان در جریان یک نشست هم‌اندیشی تاکید کرد: اگر می خواهیم ساخت و ساز صنعتی رواج پیدا کند، باید وارد اجرا شویم و در این عرصه ضوابط تهیه کنیم، در همین راستا کتابچه ضابطه الگوی پروژه‌های صنعتی سازی تا آخر سال تدوین شود.

 در ادامه این نشست، عبدالرضا فرید نائینی - فعال صنعت ساختمان گفت: ما با چالشهای بی‌شماری در حوزه مسکن مواجه هستیم و سهم پروژه‌های عمرانی که در اختیار دولت است به دلیل کاهش منابع محدود شده است، درچنین شرایطی بسیاری از حرفه مندان یا از فعالیت‌های عمرانی کنار رفته‌اند و یا اینکه فعالیت خود را محدود کرده‌اند.

وی اظهار کرد: با توجه به کاهش درآمدهای دولت وکسری بودجه، دولت اجرای پروژه های مسکونی را روی میز گذاشته است چرا که تامین تسهیلات مسکن به عهده مردم است و پرداخت تسهیلات مسکن به سیستم بانکی نیز باید از طریق مردم صورت گیرد و دولت در این زمینه فقط باید نسبت به سرمایه گذاری در زیرساختها اقدام کند.

نائینی با یادآوری این موضوع که با توجه به ساز و کار مذکور، دولت به سمت اجرای پروژه های مسکونی در تیراژ بالا روی آورده است تاکید کرد: انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان در اجرای طرح نهضت ملی مسکن می‌تواند بسیار موثر واقع شود؛ چرا که دولت از صنعتی سازی حمایت می‌کند و این آگاهی در بدنه دولت بوجود آمده است و دولت پشت لغت صنعتی سازی ایستاده است.

وی یادآور شد: ما برنامه توسعه صنعتی نداریم. بنابراین نقش تشکل‌ها برای نهادینه کردن این امر بسیار مهم است که با آگاهی‌سازی بین دولت و جامعه مهندسی زمینه تحقق صنعتی‌سازی ساخت مسکن فراهم شود و با استفاده  از ظرفیتهای بالقوه نسبت به تدوین ضوابط اقدام کنیم.

**اعلام آمادگی برای تهیه طرح جامع مسکن

همچنین احمد خرم - رییس پیشین سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز گفت: هشت سال پیش ما به وزارتخانه راه وشهرسازی مراجعه کردیم و داوطلب شدیم که به عنوان عامل چهارم نسبت به تهیه طرح جامعه مسکن با استفاده از بهره گیری از تجربه مشاور و کارشناسان خارجی اقدام کنیم. خرم افزود: براساس تحقیقات بانک جهانی  که نتایج آن پنج سال پیش اعلام شده، کشورهایی که مطابق سند توسعه حرکت نمی‌کنند و از مشاوران ذی‌صلاح طرح بهره نمی‌گیرند، برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای‌شان ۲.۵ برابر بیشتر از کسانی که طرح توسعه‌ای دارند باید هزینه صرف کنند که این امر سبب اتلاف منابع و کاهش بهره وری می‌شود.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |