جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 149755 17:52 1400/05/12
ابزار «گواهی صرفه‌جویی انرژی» در راه بورس انرژی

ابزار «گواهی صرفه‌جویی انرژی» در راه بورس انرژی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
ابزار «گواهی صرفه‌جویی انرژی» در راه بورس انرژی

ابزار «گواهی صرفه‌جویی انرژی» در راه بورس انرژی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

مرتضی ابراهیمی

نشست تخصصی «بررسی چشم‌انداز صنعت برق، فرصت ها و تهدیدها، با نگاهی به ظرفیت های بازار سرمایه» با همت بورس انرژی ایران و مرکز مالی ایران، برگزار شد.

به گزارش جهان اقتصاد، علی نقوی، مدیرعامل شرکت بورس انرژی ایران در ابتدای این نشست گفت: تاکنون بیش از ۴۰۰ کالا و اوراق در بورس انرژی ایران پذیرفته‌ شده‌است. او درباره‌ی راهبردهای بورس انرژی ایران در حوزه‌ی بازار برق افزود: «در این زمینه تلاش‌هایی صورت گرفته که از جمله‌ آن‌ها طراحی و توسعه سامانه تمام الکترونیک پیش از معاملات و پس از معاملات، طراحی ابزارهای معاملاتی جدید مانند اوراق سلف موازی استاندارد و صندوق‌های پروژه و اوراق گواهی ظرفیت بوده است که برای نخستین‌بار در کشور انجام شده است. هم‌چنین ابزار گواهی صرفه‌جویی انرژی نیز به توسعه‌ی صنعت برق کمک می‌کند که در سال جدید راه‌اندازی خواهد شد.

نقوی خاطرنشان کرد: «در چارچوب کلی بازار برق در بورس انرژی ۳۸ نیروگاه خصوصی و ۳۶نیروگاه دولتی و ناشران اوراق گواهی ظرفیت در سمت عرضه هستند. در سمت خرید هم 9 شرکت توزیع نیرو برق کشور به‌علاوه‌ ۳۶ شرکت خرده‌فروشی حضور دارند. هم‌اکنون ۴۱۳ شرکت مصرف‌کننده بالای پنج مگاوات در سمت خرید در بورس انرژی ایران حضور دارند.

مدیرعامل شرکت بورس انرژی ایران هم‌چنین گفت: علیرغم تلاشهای بسیار در بورس انرژی، سهم معاملات برق در بورس انرژی از کل مبادلات برق در کشور به طور متوسط حدود سه درصد بوده است. اما در سال ۱۴۰۰ با توسعه بازار مصرف‌کنندگان بزرگ شاهد رشد خوبی در چهارماهه‌ی اول امسال بوده ایم که این مقدار به لحاظ ارزشی ۸۸درصد و ۵۸درصد به لحاظ حجمی نسبت به بازه مشابه سال ۹۹ بوده است.

او به مهمترین عوامل خارجی تاثیر گذار بر توسعه معاملات برق در بورس اشاره کرد و گفت: ساختار دولتی و بعضاً انحصاری حاکم بر نهادهای فعال در حوزه انرژی کشور (پررنگ بودن نقش دولت در تعیین قیمت حاملهای انرژی و انجام مبادلات آن)، مقاومت در مقابل سازوکار نظام‌مند بورس، مقاومت در اجرای مقررات بالادستی، طولانی بودن فرایند تدوین و تصویب مقررات در وزارت نیرو، پیچیدگی‎های ذاتی موجود در ارتباط با کالای برق، وجود پیچیدگی ‎در برخی قوانین و مقررات مربوط به حساب دستگاه‎های دولتی با خزانه‎داری کل کشور، سازمان امور مالیاتی، عدم شناخت کافی بخش‎های مختلف فعال در حوزه انرژی با ظرفیت‎ها و پتانسیل‎های بورس انرژی ایران و بازار سرمایه کشور جهت تأمین مالی، پوشش ریسک، شفاف کردن هزینه‎ها، عدم صادرات برق در مکانیزم شفاف بورس انرژی و محاسبه حق بهره برداری و حق ترانزیت طبق فرموله های یکسویه توسط وزارت نیرو از جمله موراد اثرگذار بر معاملات برق است.

وی راهکارهای پیشنهادی جهت توسعه بازار برق بورس انرژی را هم شامل اجرای قوانین و مقررات بالادستی طبق نص صریح قوانین و عدم تفسیر به رای آنها، خروج مصرف کنندگان بالای یک مگاوات از نظام قیمت گذاری دستوری و الزام این دسته از مشترکین به تأمین برق از طریق ابزارهای بورس انرژی ایران، ارائه سازوکاری به منظور شفافیت و فرموله کردن تمامی پارامترهای اثرگذار بر قیمت برق نظیر حق ترانزیت و حق بهره برداری با مشارکت ذینفعان، ارائه زمان بندی منظم جهت تزریق نقدینگی به شرکت های توزیع نیروی برق به منظور خرید برق از طریق بورس انرژی ایران و تعهد به انجام آن، جلوگیری از انعقاد قراردادهای دوجانبه خارج از بورس مصوبه هیات وزیران دانست.

**پیاده سازی متنوع ترین ابزارهای تامین مالی در صنعت برق

معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس انرژی در ادامه این نشست گفت: برق یکی از ارکان اساسی معاملات در بورس انرژی است که این کالا، در تابلوی برق در بازار فیزیکی و بازار مشتقه مورد معامله قرار می گیرد و ابزارهای تامین مالی این صنعت نیز در بازار مشتقه و بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله مورد داد و ستد قرار می گیرند.

محمد حسین عسگری افزود: متنوع ترین ابزارهای تامین مالی در بورس انرژی برای صنعت برق طراحی و پیاده سازی شده است. از جمله گواهی ظرفیت که یک ابزار تامین مالی اختصاصی صنعت برق محسوب می شود و صندوق سرمایه گذاری پروژه نیز که برای اولین بار در بازار سرمایه به کار برده شد، برای تامین مالی یک نیروگاه مورد استفاده قرار گرفته است.

عسگری در ادامه بیان کرد: با همت شرکت توانیر ، از سال ۱۴۰۰ پای کنتور و سایر ادوات و تجهیزات برق نیز به بورس کالا باز شد و اکنون شرکتهای توزیع نیروی برق و برق منطقه ای نیازهای خود را در این زمینه از طریق برگزاری مناقصات با ساختار شفاف بورس تامین می کنند.

عسگری افزود: علیرغم گذشت حدود ۹ سال از معاملات برق در بورس انرژی و ۸ سال از معامله اولین سهام نیروگاهی در فرابورس ایران، صنعت برق همچنان صنعتی مهجور در بازار سرمایه است و یکی از دلایل آن ورود دیر هنگام تر این صنعت به بازار سرمایه در قیاس با سایر صنایع و پیچیدگی های حاکم بر مناسبات مالی و ساختاری این صنعت است.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |