کد خبر: 4042
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۳گروه : کشاورزی
زیتون ایرانی مغلوب مگس میشود!
کشت زیتون ایرانی به دلیل واردات بیرویه و وجود آفت مگس زیتون طی هشت سال اخیر و نبود حمایت بخشهای دولتی از تولیدکنندگان داخلی در حال برچیده شدن است. ایرج امینی – مدیر عامل یک شرکت کشت و صنعت زیتون در گیلان – در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر بازار زیتون کشور در اختیار واردکنندگانی است که بدون کوچکترین آگاهی از این محصول، اقدام به وارد کردن زیتونهای بیکیفیت خارجی میکنند که همین مساله باعث رکود تولید داخلی شده است.
وی افزود: واردات زیتون از کشورهای زیتونخیز انجام میشود و طبیعی است که ما قادر به رقابت با این کشورها که در زمینه تولید زیتون و روغن زیتون سابقه طولانی دارند نیستیم لذا اگر جلوی واردات زیتون از کشورهای اسپانیا، ایتالیا، ترکیه، چین و … گرفته نشود باید در آینده نزدیک با باغات این محصول در کشور خداحافظی کنیم.
این تولیدکننده با بیان اینکه در سال گذشته به خاطر وجود آفت مگس در بعضی باغات زیتون رودبار یک دانه زیتون هم برداشت نشد، خاطر نشان کرد: شرکت ما به دلیل این آفت مجبور به برداشت زود هنگام با محصول ۱۰ درصد روغن شد. حال آنکه اگر میتوانستیم در موعد مقرر محصول را برداشت کنیم ۲۲ درصد روغن میگرفتیم. بسیاری از تولیدکنندگان که برداشت دیرهنگام صورت دادند با ضرر ۱۰۰ درصدی مواجه شدند.
امینی به حمایت دولت ترکیه از زیتونکاران کشور خود اشاره و خاطر نشان کرد: دو سال پیش دولت ترکیه برای هر کیلوگرم صادرات کنسرو زیتون دو دلار یارانه میداد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر همه تولیدکنندگان زیتون کشور دلسرد شده و تصمیم به فروش زمینهای خود گرفتهاند، افزود: وزارت جهاد کشاورزی باید فکری جدی برای کشت و صنعت زیتون کند. تولیدکنندگان دیگر حاضر به ادامه فعالیت نیستند و معتقدند جلوی ضرر را از هر کجا بگیری منفعت است.
به گفته این تولیدکننده باغات زیتون کشور جزو بهترین باغات دنیا هستند که حتی رییس شورای جهانی زیتون در بازدیدی که باغهای زیتون داشت خطاب به معاون وقت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ایران گفته بود که من همه باغات زیتون سراسر جهان را دیدهام ولی این باغها در دنیا بینظیر است.
وی تصریح کرد: زمینهایی که برای کشت زیتون در اختیار ما قرار گرفت به دلیل نبود کشت و زرع در آنها نیازمند سرمایهگذاری بود که ما این سرمایهگذاری را صورت دادیم تا به مرحله تولید رسید اما طی سالهای اخیر تولید ما جوابگوی هزینههایمان را نمیدهد و الان زیانده هستیم. عوامل نامساعد جوی به محصول زیتون ضربه میزند و هزینههای تولید بالا رفته است. سال گذشته یک کیسه ۵۰ کیلویی اوره را ۶۰۰۰ تومان میخریدیم اما امسال باید ۳۶ هزار تومان بخریم.
امینی به اقدام هشت سال قبل حجتی، وزیر جهاد کشاورزی اشاره و یادآور شد: کار خوبی در هشت سال قبل صورت گرفت که وزیر جهاد کشاورزی دستور داد زیتونهای آفتزده تحویل کارخانه اتکا برای تبدیل به روغن صنعتی شود و خسارت باغداران پرداخت شد اما الان زیتون و روغن زیتون آفتزده سال زراعی گذشته، کنار جادهها و مغازهها فروخته میشود و ظاهرا کسی به سلامت مردم اهمیت نمیدهد.