همه کسب و کارها تحت شعاع ویروس کرونا دچار سکته شدند اما در این دوران باید گفت تجارت نفتکشها از گذشته خودش داغتر و سودآورتر شده است.
این روزها که همه صنایع در گلوگاه کرونا ویروس گیر کرده اند و راه فراری ندارند در صنعت نفت اما، فعالیت صنعت کشتیرانی بسیار داغ است و تب ویروس کرونا بر این صنعت نتیجه مثبت داشت .
به گزارش خبرنگار جهان اقتصاد، به اعتقاد کارشناسان از زمانی که تقاضا برای نفت کاهش پیدا کرد، بورسبازان نفتی که میلیاردها دلار از پولهای خود را صرف خرید نفت ارزان برای فروش در آینده کردهاند، بخش بزرگی از ناوگان نفتکش را به تأسیسات ذخیرهسازی شناور تبدیل کردهاند.
بر اساس این گزارش گفتنی است که همه کسب و کارها تحت شعاع ویروس کرونا دچار سکته شدند اما در این دوران باید گفت تجارت نفتکشها از گذشته خودش داغتر و سودآورتر شده است.
اگر به گذشته نگاهی داشته باشیم باید گفت در آستانه آغاز همهگیری کرونا، جنگ قیمتهای عربستان و روسیه، بازار نفت را تحتالشعاع خود قرار داد. همهگیری کرونا نیز بازار نفت را تا آستانه رکودی بزرگ و بیسابقه پیش برد.
به گزارش رسانه های خبری، بدین ترتیب یک شوک بزرگ تقاضا روی داد؛ بازار نفت با مازاد عرضه روبهرو گردید تا رکود بر بازار نفت سایه بیاندازد. سقوط قیمت نفت در سال ۲۰۲۰ میلادی در۳۰ سال گذشته بیهمتا بوده است. در آوریل امسال، برای نخستین بار در تاریخ، شاهد قیمتگذاری منفی برای نفت تگزاس بودیم.
در ماه مارس هم، قیمت سهام شرکتهای نفتی به دلیل افول تقاضا و کاهش قیمت طلای سیاه با سقوطی بیسابقه روبهرو گردید. غولهای شورون و اکسونموبیل از کاهش فروش ۱۵درصدی خود در بهار سال جاری سخن گفتهاند. تعدادی از شرکتهای بزرگ نفتی نیز سود سهام پرداختی خود را تا ۲۰درصد تعدیل کردهاند.
در حالی که بازار نفت با رکود و سقوط قیمتها و کاهش تقاضا روبهرو است، بازار نفتکشها در شرایط متفاوتی قرار دارد. شرکتهای دارای نفتکش، روزهایی رویایی را پشت سر میگذارند و سودآورتر از همیشه شدهاند.
پس از اعمال قرنطینه در بسیاری از کشورها در بهار امسال، هواپیماها زمینگیر شدند،هزاران کارخانه تعطیل شد، قطارها و خودروها با ممنوعیت تردد روبهرو شدند و تقاضای جهانی نفت با بزرگترین سقوط تاریخ روبهرو شد. تعداد مسافران شرکتهای هواپیمایی هم تا ۶۰درصد کاهش یافت.
مصرف نفت چین به عنوان بزرگترین واردکننده و مصرفکننده نفت دنیا در سه ماهه نخست امسال در مقایسه با سال ۲۰۱۹ میلادی ۲۵درصد کاهش یافت. در این دوره، ما شاهد سقوط ۵۰درصدی قیمت نفت از ۶۰ دلار در ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی به کمتر از ۳۰دلار در میانه ماه مارس نیز بودیم.
به گفته تحلیلگران نفتی،ابعاد این بحران با تداوم جنگ قیمت ریاض و مسکو وخیمتر نیز شد، هر چند جنگ تجاری چین و ایالات متحده، سقوط قیمت سهام، کاهش تولید ناخالص داخلی کشورها و رکود اقتصادی دولتها نیز بر بحران کنونی تأثیری چشمگیر داشت. بدین ترتیب شاهد اوجگیری ذخیرهسازی نفت در سراسر دنیا بودیم. در سراسر دنیا، شاهد افزایش نیاز به تأسیسات ذخیرهسازی و نفتکشها بودیم.
در اوایل بحران مازاد عرضه، ظرفیت تأسیسات ذخیرهسازی نفت در سواحل و پالایشگاهها به سرعت تکمیل شد، لذا ذخیرهسازی نفت روی نفتکشها در دستورکار قرار گرفت. در نتیجه نفتکشها و تأسیسات شناور ذخیرهسازی یک گزینه کلیدی برای نفت مازاد تولیدکنندگان بود.
به گفته کارشناسان نفتی، اگر همهگیری ویروس کرونا همین امروز نیز پایان یابد، به دلیل حجم هنگفت نفت ذخیره شده، به ماهها زمان برای بازگشت تعادل به بازار نیاز خواهیم داشت، به همین دلیل نفتکشها تا مدتها همچنان دارای محموله خواهند بود. صدها نفتکش جدید در یاردهای دنیا در حال ساخت است. این صنعت در شرایط برد-برد قرار گرفته و صاحبان و سهامداران این پروژه – صنعت همواره از سود قابل توجهی برخوردارند و این بازی همچنان ادامه دارد.