کد خبر: 3044
تاریخ انتشار: ۱۵ تیر ۱۳۹۳گروه : فرهنگ و هنر
به داد قلم برسید!
در مراسم روز قلم، معاون فرهنگی وزیر ارشاد از لزوم جدی گرفتن تشکلهای اهل قلم سخن گفت.
همچنین دلنگرانیهایی مطرح شد؛ از جمله مدیر خانه کتاب از پدیده کتابسازی و انتشار کتابهای زرد، همچنین بیتوجهی به معیشت اهل قلم انتقاد و ابراز نگرانی کرد و محمدرضا زائری گفت چه دلواپس باشیم چه دلآرام، بچههای ما کتاب نمیخوانند، بنابراین لازم است هر کس هر طور میتواند به داد قلم برسد.
به گزارش ایسنا ، سیدعباس صالحی در مراسم افطاری خانه کتاب که ۱۴ تیر همزمان با روز قلم در دانشگاه تهران برگزار شد با تبریک این روز به اهل قلم گفت:علیرغم اینکه به امروز خیلی نقد وارد است، اما امروز چیزهایی هم برای دیدن اهل قلم بهوجود آمده است. چون ما در روزگاری هستیم که اطلاعات به راحتی منتقل میشود، حاملهای انتخاب کتاب بهتر شده، فرصتهای تعاملی و ارتباط اهل قلم و ناشران بیشتر شده است، فرصتهای شبکهسازیهای حقیقی و مجازی و ترکیبی فراهم شده است، در حالیکه در گذشته هیچکدام از این امکانها وجود نداشت.
او افزود: در گذشته امکان دسترسی به سلیقه مخاطب نبود، اما امروز این امکان بوجود آمده است تا اهالی قلم به راحتی بفهمند مخاطبانشان چه میخواهند.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با بیان اینکه اهالی قلم باید با فناوریها و تکنولوژیهای نوین آشتی کنند تا فرصتها برایشان وسیعتر شود اظهار کرد: تشکلهای اهل قلم باید جدیتر گرفته شود تا قدرت اهالی قلم بیشتر شود، همچنین تشکلهای حرفهیی اهل قلم فرصتها را مضاعف کنند و زیرساختها را توسعه دهند. من امروز خوشحالم در دورهای زندگی میکنم که دریچه فرصتها به سوی ما گشوده شده است.
در بخش دیگری از این مراسم نجفعلی میرزایی – مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب – اهل قلم را بزرگترین طبقه سرمایه توسعه ملی دانست و در اینباره گفت: ما در حوزه کتاب و کتابخوانی برای اصلاح ساختارهای کتابخوانی سرمایه و داراییای بهجز اهالی قلم نداریم و به همین خاطر چارهای جز بازگشت اهالی قلم به کانون و محور این حرکت نداریم.
او افزود: ما در بین عناصری که برای توسعه کتاب و کتابخوانی به آن اهتمام میورزیم متأسفانه به اهل قلم به عنوان گام اول توجه نکردهایم. ما همیشه از مشکلات چاپ و نشر صحبت میکنیم اما به موضوع تأمین معیشت اهل قلم بیتوجه بودهایم و به همین خاطر رمقی برای اهل قلم باقی نمانده است.
میرزایی با بیان اینکه معضلات و مشکلات اهالی قلم باید شناخته شود، اظهار کرد: در حال حاضر یکی از مشکلات حوزه کتاب بحث کتابسازی است که باعث شده کتابهای خوب در بین این دسته از کتابها که بسیار فراواناند، گم شوند. کتابسازی امروز فاجعهتر از کتابسوزی دیروز است، چون اگر آن زمان کتاب را میسوزاندند به شخصیت نویسنده لطمه نمیخورد اما الآن کتابسازیها شخصیت نویسندهها را زیر سؤال برده است.
او افزود: در حال حاضر کتابهای زرد و پدیدههای عجیب و غریب باعث شده اعتقاد و باور مردم نسبت به کتاب پایین بیاید و این موضوع از معضلات اهل قلم است.
مدیرعامل خانه کتاب سپس به لزوم تشکیل تشکلهای اهل قلم اشاره کرد و گفت: هنوز در کشور تشکلهای گسترده اهل قلم بسیار کم هستند و سهم آنها در مدیریت حوزههای مرتبط با کتاب پایین است.
به گزارش ایسنا، در ادامه این مراسم سیده اعظم حسینی – نویسنده کتاب “دا” – گزارشی درباره ضرورت پرداختن به ادبیات جنگ ارائه کرد که در بخشی از آن به ناشر کتاب “دا” (انتشارات سوره مهر) به خاطر به رسمیت نشناختن حقوق مؤلف انتقاد کرد.
همچنین حجتالاسلام محمدرضا زائری در سخنانی به تحولات اجتماعی، تغییر سبک زندگی و شرایط نظام آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: همه این مسائل باعث شده است تا امروز دیگر برخی از مدارس پز بدهند که در مدارسشان از قلم استفاده نمیکنند.
او با اشاره به اینکه در گذشته مراکزی مثل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مرکز آموزشی مؤسسه رشد و گروه کودک شبکه یک صداوسیما در حوزه تعلیم نوشتن و خواندن برای کودکان فعال بودند، اظهار کرد: در حال حاضر کودکان ما هیچکدام از این امکانات را ندارند و امروز دیگر حتی نقش مدارس در زمینه خواندن و نوشتن پررنگ نیست و ساعت و درس انشا در مدارس خیلی پررنگ نیست.
زائری گفت: ما چه دلواپس باشیم چه دلآرام، چه بخواهیم بچههایمان کتابهای دینی بخوانند و چه بخواهیم کتابهای غیردینی بخوانند واقعیت این است که کودکان ما اصلا کتاب نمیخوانند، بنابراین لازم است هر کس هر طور میتواند به داد قلم برسد.