چالش سیمان

یادداشت رضا کیمیایی تحلیلگر اقتصادی

شناسه خبر: 180393
چالش سیمان

در روزهای اخیر قیمت هر کیسه ۵۰ سیمان از ۱۲۵ هزار تومان تا ۴۰۰ هزار تومان افزایش یافت. دلیل آن ربطی به قیمت دلار ندارد. چون سیمان در داخل کشور تولید می‌شود، پس دلیل چیست. دلایل افزایش قیمت سیمان را می توان به سه گروه تقسیم کرد که مسبب هر سه سیاست‌های غلط دولت است.

به دلیل کمبود برق و عبارت معروف ناترازی‌های انرژی به دستور وزیر نیرو برق برخی صنایع قطع شد تا برق خانوار قطع نشود. اما چه شد. هم برق صنایع انرژی‌بر نظیر سیمان قطع شد، هم برق خانوار. با قطعی برق ۹۰ درصد صنایع انرژی بر عملا تولید برخی صنایع نظیر سیمان و فولاد به طور کامل تعطیل شد. نتیجه آن افزایش قیمت سیمان است. چه کسی ضرر می‌کند، مردم. چه کسی سود می‌کند، دلال. مقصر چه کسی است، دولت. پس از همه این اتفاقات قرار شد برق صنایع وصل شود. 

شایعه سه نرخی شدن گازوئیل 

نداشتن سناریو‌های مناسب قیمت‌گذاری و البته بدون پشتوانه تمهیدات رسانه‌ای باعث شد تا خبر سه نرخی شدن گازوئیل به رسانه‌ها درز کند. همین عامل باعث آشفتگی حمل و نقل بین شهری شد. خبر کمتر از ۲۴ ساعت روی خروجی رسانه‌ها قرار گرفت. بعد از آن تکذیب شد. اما نتیجه آن بر عدم حمل و نقل بین شهری کالاهای استراتژیکی چون سیمان تاثیر گذاشت. 

در این میان دو سال است که کرایه رانندگان تریلی افزایشی نداشته است. آنها بارها اعتراض و اعتصاب کرده‌اند. اما این بار خیلی جدی است. در شهرها شاهد توقف انواع ماشین آلات سنگین و ترانزیت هستیم. اما چاره کار چیست؟ دست به کار شدن و ایجاد یک راه حل بینابینی برای این صنف. آیا کسی تلاش کرده است، خیر. معمولا در ایران اعتصاب پاسخ ندارد.

نتیجه اما چیست. قیمت سیمان و بتن بالا رفته است. قیمت موجودی زنده‌ است و به اتفاقات واکنش نشان می‌دهد. اما این موجود زنده علاقه زیادی به چسبندگی رو به بالا دارد. اگر مدتی در قیمت بالا تثبیت شود به سختی پایین می‌آید. 

از طرفی، بر اساس دستورالعمل جدید بورس کالا درباره قیمت پایه سیمان، در صورتی که معاملات این محصول به حد عرضه نرسد، قیمت آن در هفته جدید با پنج درصد کاهش اعلام می‌شود. این امر باعث شده تا نگرانی‌ها نسبت به سوءاستفاده دلالان از شکاف قیمت موجود در بورس و بازار آزاد افزایش یابد.

اگر در شش ماه آینده  افزایش شدید قیمت مسکن رخ داد نباید تعجب کرد.

ارسال نظر