جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 8137 15:04 1393/09/30
پژوهشکده پست احیاء شد

پژوهشکده پست احیاء شد

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
پژوهشکده پست احیاء شد

پژوهشکده پست احیاء شد

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

با توجه به تأکید وزیر ارتباطات مبنی بر تقویت و راه اندازی سرویس های نوین پستی در کشور مطابق با تحولات بین المللی احیاء پژوهشکده پست در دستور کار پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، قرار گرفت.
همزمان با پایان هفته پژوهش در نشست مشترک وزیر ارتباطات با رؤسای پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات گزارشی از روند فعال سازی مجدد پژوهشکده پست ارائه شد.

در سال 1382 پژوهشکده ای به نام پژوهشکده مدیریت راهبردی در مرکز تحقیقات ایران تاسیس شد که دارای 4 گروه مشتمل بر حوزه های امنیت، مدیریت راهبردی، مشتری مداری و تنظیم مقررات و قیمتگذاری خدمات بود. این پژوهشکده بیش از یکسال دوام نیاورد و دو گروه منحل و تنها گروه مطالعات راهبردی و تنظیم مقررات از آن باقی ماند. در سال 1384 با حکم ریاست وقت پژوهشگاه دو پژوهشکده به نام پژوهشکده فناوریهای نوین پست و پژوهشکده پست به ساختار پژوهشگاه اضافه شد.
پژوهشکده پست وظیفه مطالعات اقتصادی را برعهده داشت و پژوهشکده فناوریهای نوین پست وظیفه بانکداری الکترونیک، فناوریهای نوین پستی و خدمات فرودگاهی را بر عهده داشت. بعد از دو ماه این دو پژوهشکده ادغام شده و بعد از دو سال به دلیل مشکلات مالی فعالیت این پژوهشکده فقط در حد یک گروه با نام گروه تنظیم مقررات پستی تقلیل یافت.
در سال 1392 با تغییر ماموریتهای کشور و حرکت به سمت استفاده از فناوریهای دانش بنیان و نوظهور برای دستیابی به ثروت ملی و توسعه پایدار در سطح جهانی، پژوهشکده سیاستگذاری و مدیریت راهبردی فاوا در قالب چهار گروه پژوهشی شامل گروه آینده پژوهی و سیاستگذاری فاوا، گروه توسعه کسب و کار و کارآفرینی فاوا، گروه حقوق و مقررات فاوا و گروه مطالعات فرهنگی- اجتماعی فاوا آغاز به کار کرد.
در ادامه و در پی درخواست شرکت پست، جلساتی در سطح کارشناسان پژوهشگاه و شرکت پست تشکیل شد. در این جلسات علاوه بر بررسی وضعیت موجود و نیازهای شرکت پست، لیست پروژه های مورد نیاز این شرکت، نحوه تعامل اجرای پروژه ها و نحوه تامین منابع بررسی شد.
در این راستا نحوه تعامل با اپراتورهای داخلی، الگوی سیاستگذاری فناوریهای پستی و پیوست های فرهنگی- اجتماعی مربوط، سرویسهای پست با نگاه به آینده جهانی، ارتباطات بین الملل و ارائه خدمات بین المللی پست، توانمندیهای پژوهشگاه و دانشگاهها برای همکاری در این خصوص ارائه و بر تقویت ارائه خدمات پستی در مواردی که امکان ارتباط پستی به جای ارتباط مستقیم با ارباب رجوع وجود دارد تاکید شد که این کار باعث ایجاد اشتغال، بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش آلودگی هوا می شود.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |