چهارشنبه 05 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 13225 15:59 1394/03/19
وضعیت زرد در آستانه انتخاباتی شدن هوای بهارستان

وضعیت زرد در آستانه انتخاباتی شدن هوای بهارستان

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
وضعیت زرد در آستانه انتخاباتی شدن هوای بهارستان

وضعیت زرد در آستانه انتخاباتی شدن هوای بهارستان

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

گزارش جهان اقتصاد از روز سخت وزیر ارشاد در مجلس

وضعیت زرد در آستانه انتخاباتی شدن هوای بهارستان

علیرضا خوشبخت

گروه سیاسی

khoshbakht.a@gmail.com

پاسخ­های وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به سوال هفت نماینده مجلس شورای اسلامی در مورد وضعیت مطبوعات کشور نمایندگان مجلس را قانع نکرد تا علی جنتی چهارمین وزیر دولت یازدهم باشد که دوبار با رای عدم اقناع نمایندگان مجلس درباره سوال طرح شده، یا همان کارت زرد مواجه می­شود.

 درجلسه علنی روز سه­شنبه مجلس شورای اسلامی،  نخست مسعود میرکاظمی رییس کمیسیون انرژی مجلس و وزیر بازرگانی و نفت در دولت­های محمود احمدی نژاد،‌ به عنوان نماینده طراحان سوال، به تشریح انتقادات این نمایندگان از رویه و نحوه عملکرد وزارت ارشاد در مورد مسئله مطبوعات پرداخت. میرکاظمی در نطق خود به ایجاد محدودیت برای نشریات اصولگرا از ابتدای تشکیل دولت یازدهم اشاره و عملکرد دولت در قبال نشریات را دوگانه و بر اساس تخریب منتقدین و حمایت از جریان های خاصی توصیف کرد که به نظر او سابقه بی حرمتی به منتقدان دولت، علما، نمایندگان مجلس و مقدسات و نظام را درکارنامه دارند.

او تاکید کرد که منتقدان دولت از طرقی مانند تذکر، تخریب و قطع یارانه تحت فشار قرار می­گیرند. میرکاظمی که پیش از آن به حضور تعداد زیادی از چهره های امنیتی در دولت یازدهم اشاره و گزارشات و بولتن های ارایه شده توسط آن ها را از دلایل برخورد های حسن روحانی با منتقدان دانسته بود، امنیتی کردن را یکی از شیوه های سانسور در این دولت دانست و به پرونده جنجالی کرسنت اشاره کرد. میرکاظمی با اشاره به ایجاد محدودیت برای درج مطلب پیرامون این پرونده سوال کرد که وزارت ارشاد که این محدودیت را بر مبنای مصوبه شورای عالی امنیت ملی انجام داده است، آیا همه مصوبات شورای امنیت ملی را اجرا می کند؟ میرکاظمی از وزیر ارشاد پرسید که چرا نقد توافق نامه ژنو ممنوع شده است؟

نماینده مردم تهران در ادامه به انتقاد از سیاست های رسانه ای دولت یازدهم پرداخت و از جمله دولت را به اعمال فشار بر صدا و سیما برای جلوگیری از بیان انتقادات در مواردی مانند گرانی، افزایش قیمت بنزین و سبدکالا متهم کرد. نماینده سوال کنندگان در ادامه نطق خود از سیاست رسانه ای دولت هم فراتر رفت و دولت یازدهم را متهم به علاقه به مجلسی مطیع کرد که با روح قانون اساسی در تناقض است. میرکاظمی خطاب به وزیر ارشاد گفت : «به شما تذکر می دهم به قانون اساسی پایبند باشید و قانون گریزی نکنید کجای قانون به معاون اول رئیس جمهور اجازه دخالت در مجلس را داده است به جای سیاه نمایی گذشته با شاخص بفرمایید چه گلی بر سر مردم زده اید که حالا می خواهید مجلس را هم بگیرید.» او ضمن انتقاد از عملکرد دولت در مواجه با مسئله نقدینگی درکشور خطاب به جنتی تصریح کرد : «شما دعا کنید تا آخر این دوره بمانید، مجلس و دولت بعد پیشکش.»

پس از این بیانات نماینده سوال کنندگان، علی جنتی وزیر ارشاد دولت یازدهم به پاسخ گویی پرداخت. او ضمن اشاره به جلسه با کمیسیون فرهنگی مجلس گفت این سوال دارای دو بخش است که آیا آزادی محدود شده یا آزادی وجود ندارد؟ او با بیان این مطلب که که بسیاری بر دولت ایراد میگیرند که آزادی بیش از حد بوده و به ولنگاری رسیده است، تصریح کرد که برای وزارت ارشاد قانون اساسی و قانون مطبوعات ملاک عمل بوده و اگر مطلبی مخل مبانی اسلام باشد با آن برخورد خواهد شد و آزادی ها جز در مواردی که خلاف قانون باشد محترم است. وزیر ارشاد ضمن مطلوب دانستن وضعیت آزادی بیان در کشور گفت که هم اکنون روزنامه های مخالف و موافق هر چه می­خواهند می نویسند. او با رد ممنوعیت نقد توافق نامه ژنو گفت حتی در مورد این گونه مسائل مهم هم نشریات کشور نظر خود را به صراحت اعلام می­کنند.

جنتی ممنوعیت انتشار مطالب پیرامون قرارداد کرسنت را به مصوبه شورای عالی امنیت ملی نسبت داد و دلیل این مصوبه را حساسیت موضوع و احتمال ایجاد خسارت های بیشتر برای کشور در مجامع بین المللی دانست. او در ادامه صحبت های خود بسیاری از انتقادات میرکاظمی را انتقاد به دولت و نه وزارت ارشاد دانست و گفت که بر مبنای آیین نامه مجلس سوالات نمایندگان باید به وظایف وزیر مربوط باشد. جنتی تصریح کرد : «من مسئول مطبوعات هستم و سوال میرکاظمی مربوط به دولت بود.» جنتی ادامه داد که در حوزه مطبوعات هم مسئولیت اصلی بر عهده هیئت نظارت مطبوعات است که علاوه بر وزیر ارشاد نماینده سایر نهادها هم در آن حضور دارند اما مطابق قانون مطبوعات، وزیر مسئول پاسخگویی به تصمیماتی است که در این هیئت اتخاذ می­شود. جنتی نقدهای میرکاظمی به عملکرد دولت در قبال صدا و سیما را وارد ندانست و تاکید کرد که صدا و سیما زیر نظر مقام معظم رهبری بوده، کاملا مستقل عمل می­کند و ربطی به دولت ندارد.

پس از پاسخ های وزیر ارشاد، نمایندگان مجلس با ۱۱۶ رای مخالف در مقابل ۸۴ رای موافق و ۴ رای ممتنع پاسخ های وزیر ارشاد را قانع کننده ندانستند و به این ترتیب دولت حسن روحانی یازدهمین کارت زرد را از مجلس نهم دریافت کرد.

اصطلاح کارت زرد که جایی در آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی ندارد از زمان مجلس هشتم و کوشش این مجلس برای کنترل بیشتر دولت محمود احمدی نژاد رایج و  از حوزه ورزش به عرصه سیاست کشیده شد. با این تفاوت که بر خلاف میادین ورزشی که تراکم کارت های زرد به تبدیل آن ها به کارت قرمز و اخراج بازیکن خاطی منجر می شود، تعداد کارت های زرد در مجلس شورای اسلامی موجب استیضاح وزیران نمی شود و برای به جریان افتادن استیضاح وزرا باید حتما امضا ده نماینده مجلس پای طرح آن قرار بگیرد. اصطلاح کارت زرد در فضای سیاسی سال های اخیر به صورت عمده برای افزایش بار سیاسی و روانی عدم اقناع نمایندگان مجلس و فشار به دولت ها استفاده شده است.

کارت زرد دیروز مجلس شورای اسلامی به وزیر ارشاد بیش از هر چیز نشانه تداوم و بالا گرفتن اختلافات میان دولت و منتقدان به خصوص در آستانه انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی است. بخش هایی از سخنان میرکاظمی به عنوان نماینده طراحان سوال نیز به خوبی نگرانی منتقدان از قصد هواداران دولت برای در اختیار گرفتن مجلس دهم را منعکس کرد و نشان داد که احتمالا  با نزدیک شدن ایام انتخابات باید بیشتر انتظار وضعیت زرد را در بهارستان کشید. 



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |