جمعه 31 فروردین، 1403

کدخبر: 198709 18:53 1401/08/22
نرخ ارز در بازار فردایی دارای حباب است

نرخ ارز در بازار فردایی دارای حباب است

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
نرخ ارز در بازار فردایی دارای حباب است

نرخ ارز در بازار فردایی دارای حباب است

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

جهان اقتصاد از قرمزپوشی بورس گزارش می دهد

متاسفانه بورس از سال ۹۹ بازار دچار حباب شد و این اتفاق نشات گرفته از وعده و وعیدها و تبلیغات فراوان دولتی‌ها برای تشویق مردم  به حضور در بازار سرمایه بود که تاثیر زیادی را در بروز و گسترش این حباب داشت.

به گزارش خبرنگار جهان اقتصاد، به گفته کارشناسان بازار سرمایه تحت تاثیر چنین اتفاقی ذهنیت سرمایه‌گذاران نسبت به بازار سرمایه بسیار منفی شد، گاهی برخی این موضوع را مطرح می‌کنند که این بازار را با توجه به تجربیات رخ داده باید به حال خود رها کرد و حمایت از آن لزومی ندارد اما واقعیت امر این است که بازار سرمایه، بازاری بااهمیت است که نقشی مهم در اقتصاد کشور دارد؛ بنابراین حمایت از آن امری ضروری است.

براساس این گزارش برای رسیدن بازار سرمایه به عملکرد مناسب، بهتر است بازار، از طرف سازمان بورس، وزارت اقتصاد و همه نهادهای تصمیم‌گیرنده در کشور مورد حمایت قرار بگیرد؛ همان‌طور که در همه دنیا نیز شاهد حمایت دولت‌ها از بازارهای کارا هستیم.

در آن زمان مسئولان بازار سرمایه به سرعت دامنه نوسان را کم کردند، اما پس از چند روز که بازار به حالت عادی بازگشت مجدداً دامنه نوسان را به شرایط قبل برگرداندند.

در سال ۹۹ نیز اگر دولت دخالت نمی‌کرد ممکن بود در بورس ایران شاخص به جای رشد تا کانال ۲ میلیون واحد به کانال ۸ میلیون واحد ورود می‌کرد؛ بنابراین حمایت از بازار و دخالت در زمان‌هایی که ضروری است ازجمله اقدامات مفید دولت‌ها است که می‌تواند به تداوم حکمفرمانی عقلانیت در بازارها کمک کند.

در همین زمینه، رئیس کانون صرافان با بیان اینکه دلالان نرخ‌های غیرمنطقی را به عنوان پیش‌بینی قیمت دلار مطرح می‌کنند، گفت: علت اصلی نوسانات اخیر ارز به مشکل تأخیر در پرداخت مبلغ حواله های نیمایی است.

شهاب قربانی رئیس کانون صرافان ایران در گفت‌وگو با مهر، علت اصلی نوسانات کاذب اخیر نرخ ارز را مربوط به اختلالات مرتبط با بازار حواله دانست و خاطرنشان کرد: به طور معمول یک ماه طول می‌کشد که مبلغ حواله‌های نیما را به متقاضی ارز تحویل بدهند و همین تأخیر موجب شده است که بازار ملتهب گردد.

وی با بیان اینکه تا هنگامی که زمان فروش و تحویل مبلغ حواله ارز فاصله معناداری داشته باشد، بازار آزاد همیشه با مشکل نوسانات کاذب مواجه خواهد بود، خاطرنشان کرد: به عنوان مثال، درهم امارات که در سامانه نیما توسط صادرکننده به فروش می‌رسد و قاعدتاً این ارز در همان روز باید به صراف و متقاضی ارز تحویل داده شود؛ اما متأسفانه حدود یک ماه طول می‌کشد تا این ارز به صراف یا متقاضی ارز تحویل داده شود

رئیس کانون صرافان در ادامه گفت: اما در مقابل، متقاضیان ارز در بازار آزاد می‌توانند به‌سرعت و همان روز، ارز خود را از بازار تهیه کنند و همین سهولت دسترسی در بازار آزاد موجب می‌شود تا به این بازار فشار خرید روزافزونی وارد شود.

قربانی با بیان اینکه منطقی است که بین نرخ بازار آزاد و ارز نیما یک تفاوت نسبی قیمتی وجود داشته باشد، عنوان کرد: اما وقتی که تحویل ارز نیما با چنان تأخیری همراه است که خریدار ارز را از مراجعه به سامانه نیما منصرف می‌کند، این قضیه خود موجب افزایش فشار به بازار آزاد برای خرید ارز خواهد شد.

رئیس کانون صرافان با بیان اینکه اختلاف زمانی موجود در تاریخ خرید تا دریافت مبلغ حواله ارز، به‌صورت اجتناب‌ناپذیر بر نرخ ارز بازار آزاد تأثیر مستقیم خواهد گذاشت، گفت: راه‌حل این قضیه ایجاد یک حساب واسط ریالی است که باید در بانک مرکزی تشکیل شود و صادرکننده (فروشنده ارز) با اطمینان خاطر و سرعت بیشتر مبلغ حواله ارزی را به جهت دریافت ریال از طریق حساب واسط بانک مرکزی تحویل دهد.

قربانی با بیان اینکه اگر از فاصله زمانی خرید تا تحویل حواله کاسته شود به همان میزان، بازار آزاد به آرامش نزدیک خواهد شد، عنوان کرد: بازار ارز در حال حاضر به علت مشکلاتی که گفته شد، دچار حباب کاذب است.

وی در ادامه به خریداران ارز هشدار داد: تخمین‌های نجومی که از ارز داده می‌شود اساساً غلط بوده و پیش‌بینی‌های اشتباهی است که برخی دلالان ارز بر مبنای صعود نرخ در سال‌های گذشته به مردم ناآگاه ارائه می‌دهند.

رئیس کانون صرافان در خاتمه خاطرنشان کرد: قیمت ارز را عرضه و تقاضا معین می‌کند، در حال حاضر نیز هیچ مشکلی در این زمینه در بازار مشاهده نمی‌شود و نرخ کنونی ارز در بازار فردایی دارای حباب است. بر همین اساس پیش‌بینی می‌شود قیمت ارز به‌مرور به سمت نرخ تعادلی خود حرکت کند و قیمت‌های مازاد بر قیمت تعادلی همگی هیجانات کاذب و غیرمتعارف است.

**افت شاخص بورس در معاملات دیروز بازار

شاخص کل بورس تهران پس از ۲ هفته روند صعودی شاخص بورس دیروز (یکشنبه) با ۶ هزار و ۹۳۷ واحد کاهش همراه شد و در ارتفاع یک میلیون و ۴۱۹ هزار واحدی قرار گرفت.

شاخص هم‌وزن با ۸۰ واحد کاهش به ۴۰۱ هزار و ۸۲۶ واحد و شاخص قیمت با ۴۸ واحد افت به ۲۳۹ هزار و ۶۴۵ واحد رسید.

شاخص بازار اول، هفت هزار و ۴۸۴ واحد و شاخص بازار دوم، ۶ هزار و ۵۲۶ واحد کاهش را ثبت کردند.

دیروز در معاملات بورس تهران، بیش از هفت میلیارد و ۶۶۸ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۳۸ هزار و ۸۴۶ میلیارد ریال معامله شد.

همچنین پالایش نفت اصفهان (شپنا) با ۸۲۱ واحد، پتروشیمی خارک (شخارک) با ۳۵۵ واحد، پتروشیمی فناوران (شفن) با ۳۰۱ واحد، گسترش نفت و گاز پارسیان (پارسان) با ۲۶۲ واحد، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (حکشتی) با ۲۵۶ واحد و لابراتور سازی دکتر عبیدی (دعبید) با ۲۰۴ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس داشت.

در مقابل فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با یک هزار و ۶۸۱ واحد، ملی صنایع مس ایران (فملی) با سه هزار و ۴۰۴ واحد، شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) با ۹۲۸ واحد، معدنی و صنعتی گل گهر (کگل) با ۷۰۲ واحد، پالایش نفت بندرعباس (شبندر) با ۵۰۸ واحد و پتروشیمی پردیس (شپدیس) با ۴۲۶ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس به همراه داشت.

بر پایه این گزارش، دیروز نماد گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو (خگستر)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، پالایش نفت تهران (شتران)، ایران خودرو (خودرو)، شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا)، پالایش نفت بندرعباس (شبندر) و سایپا (خساپا) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.

گروه خودرو هم در معاملات دیروز صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه یک میلیارد و ۷۱۷ میلیون برگه سهم به ارزش پنج هزار و ۶۲۹ میلیارد ریال دادوستد شد.

شاخص فرابورس نیز دیروز  بیش از ۱۷ واحد کاهش داشت و به ۱۸ هزار و ۵۲۳ واحد رسید.

در این بازار بیش از سه میلیارد و ۸۶۰ میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد و تعداد دفعات معاملات دیروز فرابورس بیش از ۱۸۵ هزار و ۳۷۶ نوبت بود.

پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، پلیمر آریاساسول (آریا)، بیمه اتکایی ایرانیان (اتکای)، بیمه سامان (بساما)، صنعتی مینو (غصینو) و سنگ آهن گهرزمین (کگهر) و جنرال مکانیک (رنیک) با تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس همراه بودند.

همچنین پالایش نفت لاوان (شاوان)، آهن و فولاد غدیر ایرانیان (فغدیر)، تولید نیروی برق دماوند (دماوند)، فرابورس ایران (فرابورس)، تجلی توسعه معادن و فلزات (تجلی)، پتروشیمی تندگویان (شگویا) و گروه سرمایه گذاری میراث فرهنگی (سمگا) تاثیر منفی بر این شاخص داشتند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |