شنبه 01 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 13333 12:14 1394/03/26
لطمه اقتصادی لغو کنسرت ها

لطمه اقتصادی لغو کنسرت ها

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
لطمه اقتصادی لغو کنسرت ها

لطمه اقتصادی لغو کنسرت ها

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

ملیحه مهرآمیز- لغو مجوز قانونی صادر شده از سوی یک نهاد توسط نهاد یا نهادهای دیگر رویه ای است که در چند سال اخیر در حوزه هنر و موسیقی رواج پیدا کرده است. لغو پی در پی کنسرت ها به دلایلی که در نزد مردم و هنرمندان چندان روشن نیست سایه تاریکی بر فضای هنری کشور گسترانیده است و موجبات دلسردی مردم و هنرمندان را فراهم ساخته است. لغو کنسرت های مجوز دار سیروان خسروی، پرواز همای و در نهایت کیهان کلهر  توسط نیروی انتظامی و مقامات قضایی موجبات اعتراض شدید مسئولان دولت و هنرمندان را فراهم آورده است.

فرمانده نیروی انتظامی : به وظیفه ذاتی و شرعی خود عمل می کنیم

در واکنش به لغو این کنسرت ها، از سوی مسئولان نهادهای مختلف اظهارنظرهای مختلفی بازگو شده است. به طوریکه اشتری فرمانده نیروی انتظامی در دیداری که با آیت اله مکارم داشت در این زمینه اظهار کرد: اگر ممانعتی از حضور در کنسرت ها و ورزشگاه ها انجام می دهیم بر اساس وظیفه ذاتی و شرعی ماست، چرا که در کشوری اسلامی هستیم و پاسداری از ارزش ها وظیفه ذاتی ما برشمرده می شود.

سردار سعید منتظر المهدی سخنگوی ناجا نیز با اشاره به اظهارات سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که عنوان کرده بود نیروی انتظامی حق لغو هیچ کنسرتی را ندارد، گفت: ماده ۲۰ آیین نامه مصوب هیئت وزیران صراحتاً اشعار میدارد که ”برگزاری هرگونه برنامه هنری و نمایشی مستلزم تحصیل اجازه مخصوص از نیروی انتظامی میباشد".سخنگوی ناجا افزود: البته این مهم خارج از دایره اطلاعات سخنگوی محترم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نبوده و نیست. زیرا هم ایشان در مصاحبه اختصاصی با پایگاه  خبری و تحلیلی"موسیقی ما" در پاسخ به سئوال خبرنگار مصاحبهکننده میگویند «برای اداره اماکن یک وظایف تعریف شده و ماموریت خاص  خودش را برای بررسی شرایط فیزیکی و امنیتی دارد» و در جای دیگر با اشاره به ضابط قضایی بودن پلیس اضافه میکند که «من اعتقاد دارم  باید به دنبال  تفاهم نامهای با دستگاه قضایی باشیم تا این مسائل حل شود زیرا وقتی یک رای قضایی توسط مقام  قضایی صادر میشود دیگر لازم الاجرا است و البته وزیر ارشاد بارها به این موضوع اشاره کردند

وزیر ارشاد : پای اجرای کنسرت های مجوزدار ایستاده ایم

از سوی دیگر علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکشنبه شب در آیین گرامیداشت حماسه ۲۴ خرداد بر صدور مجوز کنسرت های در وزارات ارشاد بر مبنای موازین شرعی و قانونی تاکید کرد ما هر مجوزی که برای اجرای کنسرت های مختلف صادر کرده ایم پای اجرای آن طبق مقررات ایستاده ایم و از آن ها دفاع کرده ایم هرچند برخی افراد و گروه ها با اجتهاد خود بعضا مانع اجرای برخی از کنسرت ها می شوند.جنتی گفت : در بعضی موارد دستگاه قضایی براساس وظایف ذاتی و به عنوان قوه مستقل در چارچوب وظایفش در این حوزه ورود و عمل کرده است.وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد: دولت در حوزه فرهنگ و هنر بر اساس توصیه های بنیانگذار جمهوری اسلامی ، مقام معظم رهبری ، مراجع عظام تقلید و همچنین طبق مقررات و موازین فعالیت می کند .جنتی با تاکید بر قانون مداری اضافه کرد : اگر هرگونه فعالیت فرهنگی ، ادبی و هنری در چارچوب مقررات و ضوابط ترسیم شده اجرا شود قطعا هیچگونه مشکلی نیست و راهبرد دولت در حوزه فرهنگ همان انجام امور طبق مقررات و ارزش نهادن به صاحبان و پیشکسوتان فرهنگ و هنر این مرز و بوم است .

رییس جمهور : این گونه دخالت ها تضییع حقوق مردم است

بعد از بحث و جدلهای مختلف میان ارگانها و افراد مختلف، حسن روحانی رییس جمهور نیز به لغو کنسرت های دارای مجوز واکنش نشان داد و   در نشست خبری با رسانه ها در این رابطه گفت: ما در زمینه فرهنگی همانطور که از اول اعلام کردیم معتقدیم که امور فرهنگی باید به اصحاب فرهنگ واگذار بشود. فضا را باید به گونه ای ترسیم کنیم که آن کسانی که می خواهند از کالای فرهنگی استفاده کنند بتوانند به خوبی استفاده کنند و هم تولید کنندگان هم بتوانند به خوبی تولید کنند. مرجع ما قانون است. وقتی مرجع قانون مشخص شده دخالت دیگران درست نیست. اینکه تصور شود اینکار خوب است یا بد است همان اشکالی است  که قبلا گفتم که ما باید به قانون عمل کنیم و نباید اجتهاد شخصی کنیم. ما باید خود را ملتزم به قانون کنیم.

روحانی ادامه داد: یادمان باشد که وقتی در چهارچوب قانون مجوز برای کنسرتی داده می شود و مردم بلیط می خرند و اماده می شوند، اینگونهدخالت ها تضییع حقوق مردم است. من امیدوارم که همه احساس کنیم که ۲۴ خرداد ادامه دارد و آن مردمی که پای صندوق آمدند الآن هم در صحنه هستند. باید از این مشکلات عبور کنیم و با حضور مردم از این مشکلات عبور خواهیم کرد. از نظر ما وقتی مجوز قانونی صادر می شود ، لغو مجوز نادرست است. اگر هم قوه قضائیه می خواهد وارد پس از اظهارات روحانی، علی مرادخانی معاون امور هنری وزیر ارشاد، ورود رییس جمهور به قضیه‌ی لغو کنسرت‌ها را دارای مزیت دانست و گفت: با وورد رییس جمهور به این بحث شاید جریان‌های مختلف به این فکر کنند که چرا باید یک گروه مجوز صادر کند و گروه دیگر آن را لغو کند.

علی مرادخانی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره‌ی لغو کنسرت‌های موسیقی در چند ماه اخیر، اظهار کرد: ما در حوزه‌ی محتوایی و فعالیت‌های فرهنگی تمام کارهایی را که بایسته هست انجام می‌دهیم تا کاری که درمی‌آید، در جامعه نشر پیدا کند. منتها بعضی وقت‌ها مشکلاتی مانند مکان برگزاری به وجود می‌آید که باید آن‌ها را هماهنگ کنیم.

او به سخنان رییس جمهور در نشست خبری با رسانه‌ها درباره‌ی لغو کنسرت‌ها اشاره کرد و گفت: فکر می‌کنم ورود رییس جمهور به این قضیه این مزیت را ایجاد می‌کند که هم ما و هم جریان‌های مختلفی که در کشور وجود دارند، به این فکر کنند که چرا باید یکی مجوز صادر کند و یکی دیگر لغو کند و هر کس کار خودش را بکند. ما باید بیاییم هم‌افزایی کنیم و نسبت‌های خودمان را با یکدیگر پیدا کنیم.

معاون امور هنری وزیر ارشاد درباره‌ی فعالیت این وزارتخانه برای حل مشکل لغو کنسرت‌ها نیز گفت: در چند روز آینده جلساتی در مجموعه خودمان در این رابطه خواهیم داشت تا مشکلات را حل کنیم و به شیوه‌نامه‌ها بپردازیم. تاکنون تمام تلاش ما برای همفکری و همکاری بوده، ولی متاسفانه بعضا ناهماهنگی‌هایی به وجود می‌آید که باید به نحوی آن‌ها را برطرف کنیم.

مرادخانی ادامه داد: امیدوارم ورود رییس‌جمهور این امر خیر را ایجاد کند که لااقل کسانی که در این زمینه ورود پیدا می‌کنند و نظر می‌دهند با دغدغه‌ی بیشتری به این موضوع نگاه کنند و با کمک هم بتوانیم مشکلات به وجود آمده را حل و فصل کنیم. هنرمندان زیاد در طیف‌های گسترده علاقه‌مند حضور در فعالیت‌ها هستند. یک وقتی هست که یک مسیر مشخص در اندازه‌های کوچک برای فعالیت‌ها تعیین می‌شود، اما الان طیف وسیع و گسترده‌ای می‌خواهند ورود پیدا کنند. فکر می‌کنم هر چقدر بتوانیم با نگاهی که الان نظام به هنرمندان و جذب آن‌ها دارد و به حضور آن‌ها علاقه‌مند است به موضوع نگاه کنیم می‌توان به ادامه‌ی فعالیت هنرمندان در قالب ارزش‌های نظام پرداخت.

او خاطر نشان کرد:‌ خوشبختانه حتی بعد از بر هم خوردن کنسرت‌ها هنرمندان این نگاه را داشتند که هر زمان صلاح بود به کار ادامه بدهند و فکر می‌کنم در حال حاضر یک دوره‌ی همگرایی تازه بین هنرمندان شکل می‌گیرد که امیدوارم نتایج مثبتی در پی داشته باشد.

پژوهشگر موسیقی : لغو کنسرت ها لطمه سنگینی به اقتصاد هنر وارد می کند

محمود توسلیان منتقد و پژوهشگر موسیقی در گفتگو با جهان اقتصاد در رابطه با لغو کنسرت های موسیقی در کشور گفت: مشکل اصلی در لغو کنسرت ها به ساختار نهاد قدرت در ایران باز می گردد زیرا  مسیر صدور مجوز کنسرت به خوبی مشخص است بطوری که فرد بعد از دریافت مجوز از دفتر موسیقی وزارت ارشاد می تواند مبادرت به برگزاری کنسرت نماید.

توسلیان افزود: متاسفانه برخی از نهادها در ساختار قدرت اعمال نفوذ زیادی دارند به طوریکه دفتر موسیقی وزارت ارشاد تحت تاثیر قدرت آنها قرار گرفته است.

این منتقد و پژوهشگر موسیقی افزود: لغو برگزاری کنسرت های دارای مجوز از سوی ارشاد صورت نمی گیرد بلکه اکثرا اینگونه تصمیمات از سوی اداره اماکن  بوده و به نوعی به نهاد حاکمیت مربوط می شود،  انجام می گیرد، همچنین نهاد قضایی نیز در لغو کنسرت ها دستی دارد و جالب اینجاست که هنرمندان مطلع نیستند که این نهاد قضایی چگونه نهادی است که می تواند مجوز یک نهاد قانونی را لغو کند؟!

وی ادامه داد: برابری نهادها از لحاظ توانایی اداره و قدرت باید در نظام های جمهوری یکسان باشد اما متاسفانه این برابری را در نظام جمهوری اسلامی ایران شاهد نیستیم.

توسلیان گفت: از لحاظ قانونی هیچ ارگانی به جز  وزارت ارشاد نمی تواند در لغو کنسرت ها دخالت داشته باشد حال اینکه نهادهای مختلف می توانند در این زمینه دخالت کنند جای پرسش است که چرا هیچ ارگانی پاسخگو نیست؟

این منتقد و پژوهشگر موسیقی تصریح کرد: اماکن، حق لغو هیچ کنسرتی را ندارد بلکه وظیفه آنها تنها برقرای نظم در بیرون از سالن کنسرت است که بابت این امر از تهیه کننده کنسرت نیز دستمزد کلانی دریافت می کنند. توسلی ادامه داد : اخیرا در ماجرای لغو کنسرت آقای کلهر عنوان شد اماکن در لغو آن دخالتی نداشته است بلکه از سوی نهادهای قضایی این اقدام صورت گرفته است! هرچند دلیل آن نیز تاکنون نامشخص مانده است.

وی به آسیب های لغو کنسرت ها در کشور اشاره کرد و گفت: در جهان امروز موسیقی به مثابه کالایی فرهنگی به شمار می رود حال در نظر بگیرید که فرد نتواند به کالای داخلی دسترسی پیدا کند در نتیجه به سراغ کالای خارجی خواهد رفت. با ادامه این روند مردم به سمت مصرف موسیقی خارج ار مرزها سوق داده می شوند که به هیچ وجه به نفع نظام نیست.توسلیان ادامه داد: همچنین خواننده برای تهیه محصول و آلبوم خود به سمت کمپانی های خارج از کشور می رود .

این منتقد و پژوهشگر موسیقی به ضررهای اقتصادی لغو کنسرت ها اشاره کرد و افزود: تهیه کننده جهت برگزاری کنسرت هزینه های زیادی صرف می کند از جمله اجاره سالن، حقوق نوازندگان و خواننده و در صورت نیاز هزینه دکور را نیز متقبل می شود. با لغو کنسرت تهیه کننده بسیار متضرر شده و ضربه اقتصادی بزرگی به بدنه هنر کشور وارد می شود این در حالی است که نه تنها در برابر این همه ضرر و زیان هیچ فرد و ارگانی پاسخگو نیست بلکه دلیل لغو آن را نیز بازگو نمی کنند!

وی با بیان اینکه در حال حاضر جایگاه دولت و ملت عوض شده است، گفت: در کشورهای دارای نظام جمهوری همیشه دولت پاسخگوی ملت بوده است زیرا مردم ارباب حاکمیت هستند اما متاسفانه گویا جای دولت و ملت در کشور ما عوض شده است و این ملت است که باید به دولت پاسخگو باشد!

توسلیان با اشاره به لغو کنسرت کیهان کلهر گفت: موسیقی هایی که تاکنون لغو شده از لحاظ فرهنگی کاملا تایید شده بوده اند. جای بسی تعجب و پرسش است که کیهان کلهر؛ آبرو و اعتبار موسیقی کشور ما که در تلاش است نام ایران را بر سر زبانها جاری سازد، اینگونه کنسرتش لغو می شود؟!

وی در پایان گفت: متاسفانه در این زمینه بسیار سلیقه ای و فردی عمل می شود که ادامه این روند در عرصه هنر و موسیقی کشور بسیار ناخوشایند است.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |