جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 2759 13:44 1393/04/04
عليرضا افتخاري:  کاش هنر هم اندازه فوتبال مهم بود

عليرضا افتخاري: کاش هنر هم اندازه فوتبال مهم بود

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
عليرضا افتخاري:  کاش هنر هم اندازه فوتبال مهم بود

عليرضا افتخاري: کاش هنر هم اندازه فوتبال مهم بود

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

خواننده موسيقي ايراني در روزهايي که جامعه ايراني به شدت تحت تاثير مسابقات جام جهاني فوتبال برزيل و حواشي آن است از دريچه موسيقي به بيان دغدغه هاي خود در اين زمينه پرداخت



عليرضا افتخاري در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد دوباره از شرايط اين سالهاي موسيقي کشورمان گفت: متاسفانه موضوعي که عينيت دارد نياز به دليل هم ندارد به همين دليل بايد دوباره بگويم که طي اين مدت فضاي آشفته اي در حوزه موسيقي پديد آمده که متاسفانه شکل درست آن استمرار پيدا نکرد و فضاي موسيقي را تبديل به فضاي نابساماني کرد. به هر حال ما در خانه نشسته ايم و انگار هيچ اتفاقي هم قرار نيست بيفتد.
منتظر يک نابغه براي کمک به موسيقي هستم
وي افزود: من به سهم خودم کارم را در موسيقي انجام دادم ولي متاسفانه مدتي است که موسيقي شرايط خوبي ندارد به طوريکه اين هنرمندان نوپا هستند که گوي سبقت را از پيشکسوتان و نام آوران اين حوزه ربوده اند. البته من اين را مي پذيرم که فضاي موسيقي بايد طوري برنامه ريزي شود که همه بتوانند در هر سليقه اي کار کنند اما وقتي پيشکسوتان مجالي براي کار کردن نداريم بنابراين بايد از اين فضا نا اميد بود. اگر فضاي موسيقي فضاي سنجيده و درستي بود به طور حتم از تجربيات ما استفاده مي شد و باعث نمي شد که بسياري از هم نسلان من در لاک خود فرو بروند.
اين خواننده موسيقي ايراني ادامه داد: اميدوارم يک نابغه اي پيدا شود و اين مسائل را در قالب يک دايره المعارف به ديگران تعريف کند تا ديگران نگويند: "اين نيز بگذرد". متاسفانه ما در شرايطي هستيم که انگار اين فوتبال و جام جهاني برزيل است که مهم ترين مساله شده است. موضوعي که اهميت آن بر هيچ اهل منطقي پوشيده نيست اما آنچنان تاثيرات سويي بر جريانات فرهنگي هنري کشورمان داشته که نبوغ و هنر و هنرمند گويي انکارپذير شده اند.
 اي کاش خلوت شدن خيابان ها فقط به خاطر فوتبال نباشد
خواننده آلبوم "نيلوفرانه" با اشاره به ايام برگزاري جام جهاني فوتبال برزيل تصريح کرد: باور کنيد اين صحبتهاي من به هيچ عنوان منکر جذابيت هاي فوتبال نيست بلکه نشات گرفته از يک دغدغه اي است که برآيند سالها فعاليت در عرصه موسيقي است چرا که همه ما مي دانيم که در تمام دوران جام جهاني فوتبال همه مردم مخاطب اين مسابقات هستند اما حرف من اين است که چرا در کشوري که منبع سرشاري از هنر و فرهنگ در تمامي گونه هايش است از اتفاقات فرهنگي چنين استقبالي نداريم و اتفاقا مي توانيم در همين ايام متناسب با جام جهاني کارهاي فراوان فرهنگي انجام دهيم. و اي کاش روزي برسد که خلوت شدن خيابان ها ديگر فقط به خاطر فوتبال نباشد و اين فرهنگ و هنر اين سرزمين باشد که بتواند خيابان ها را خلوت کند.
افتخاري تصريح کرد: فعلا در شرايطي هستيم که تب فوتبال سراسر جامعه را فراگرفته و گوش هيچ کس هم بدهکار اين موضوع نيست که فرهنگ و هنر ايراني در حال نابودي است ولي ما به خانه هايمان مي رويم و مستقيم رو به روي تلويزيون مي نشينيم و فوتبال تماشا مي کنيم. اي کاش زمان آن فرا مي رسيد که بدانيم مي خواهيم چه چيزي را به دست بياوريم؟ ما بايد به اين هدف دست پيدا کنيم که ارزش هايمان چه هستند و کجا قرار دارند؟
 به جام جهاني فوتبال جور ديگري نگاه مي کنم
وي ادامه داد: من يک خواننده موسيقي ايراني هستم و به طور طبيعي به عنوان يک انسان جور ديگري به فوتبال و جام جهاني نگاه مي کنم. من بر اين باورم اين رويداد جهاني که تمام دنيا را تحت تاثير قرار مي دهد يکي از بهترين موقعيت ها براي بررسي پديده روانشناسانه اين رويداد در جامعه است که مي تواند در حوزه فرهنگ و هنر نيز به کار آيد به اين معني که مي توانيم با استفاده از اين فضاي بين المللي به کاستي هاي موجود در عرصه فرهنگ و هنر نيز بپردازيم و ببنيم چرا فوتبال تا اين ميزان در کشور ما از محبوبيت بيشتري نسبت به فرهنگ و هنر برخوردار است که اينچنين حتي در بازي هايي که مربوط به تيم ملي فوتبال کشورمان نيست هم خيابان ها خلوت مي شود.
خواننده آلبوم "ياد استاد" تصريح کرد: آيا برگزاري هر رويداد بين المللي که جام جهاني فوتبال هم از آن قاعده مستثني نيست در همه جاي دنيا باعث تعطيلي رويدادهاي ديگر به ويژه در عرصه فرهنگ و هنر مي شود؟ قصد من به هيچ عنوان بي توجهي به اين رويداد جهاني نيست، مهم تر اينکه تيم ملي فوتبال کشورمان هم در اين مسابقات حضور دارد و بايد همگي براي موفقيت بازيکنان و مسوولان تيم در اين آوردگاه دعا کنيم. اما بحث من اين است که جام جهاني فوتبال بهترين فرصت براي بازشناسي توجه افراد جامعه به مقوله فرهنگ و هنر است که مي توانيم به وسيله آن خلاءهاي موجود را بشناسيم و از اين فقر فرهنگي بيرون بياييم.

قصد شکايت ندارم اما ...
افتخاري در ادامه صحبتهاي خود با تاکيد بر اينکه همه ملت ايران بايد براي موفقيت تيم ملي فوتبال کشورمان به سهم خود تلاش کنند، توضيح داد: من در اين موقعيت قصد شکايت ندارم چرا که مردم بهتر به ماجرا واقف هستند که فرهنگ و هنر اين سرزمين در چه جايگاهي قرار دارد و همه ما مي دانيم دستمزد فوتباليست هاي ليگ برتري ما ميلياردي است و هيچ کس هم از آنها نمي  پرسد به اندازه اين چند ميلياردي که مي گيرند به همان اندازه هم کارايي داشته اند؟ اما وقتي نوبت به اهالي فرهنگ و هنر مي رسد دستمزدها و نحوه صرف بودجه آنچنان تنزل پيدا مي کند که همه هنرمندان را شاکي مي کند. که البته در اين فضا هم جاي شکايتي وجود ندارد.
وي افزود: در تمام دنيا ماجراي دستمزدهاي نجومي فوتباليست ها همواره محل بحث و جدل بوده به طوريکه در دهه ها اخير اين آژانس هاي بين المللي و دلال ها هستند که در اين فضا تصميم گيري مي کنند. اما آيا در فرهنگ و هنر هم ماجرا تا اين حد اهميت دارد؟ آيا دکتريني در کشور ما وجود دارد که بيايد و چالش هاي اقتصادي موجود در فرهنگ و هنر را مانند فوتبال مورد بررسي قرار داده و براي رفع نقطه ضعف‌ها چاره انديشي کند؟ اينها سوالاتي هستند که به اعتقاد من مي تواند در ايام جام جهاني فوتبال توسط کارشناسان و صاحب نظران مورد بررسي قرار گيرد.
 حکايت کهنه نحوه انتخاب سرود تيم ملي فوتبال در جام جهاني
اين خواننده موسيقي ايراني به حکايت تکراري نحوه انتخاب سرود يا ملودي تيم ملي فوتبال کشورمان در جام جهاني فوتبال اشاره کرد و گفت: به طور حتم کارشناسان و عزيزان زيادي هستند که براي انتخاب خواننده و ملودي تيم ملي فوتبال در جام جهاني اظهار نظر کنند اما به اعتقاد من اگر به جاي چنين ملودي هايي که طي سالهاي اخير به عنوان سرود تيم ملي فوتبال ايران در رويدادهاي بين المللي توليد شدند از يک تصنيف حماسي و زيبا برگرفته از موسيقي ناب ايراني استفاده مي شد ترديد ندارم آن اثر يکي از بهترين آثار موسيقايي بين ديگر کشورهاي شرکت کننده مي شد.
افتخاري بيان کرد: ما به دور از هرگونه شعار و هياهوي رسانه اي بايد به گونه اي رفتار کنيم که کاري در جام جهاني ارائه دهيم که بيانگر اصالت هنري اين مملکت و معرف شان و شخصيت يک ايراني باشد. اين در حالي است قطعاتي که تاکنون به عنوان موسيقي تيم ملي ايران در جام جهاني توليد شده اغلب حتي يک درصد هم ايراني نبوده و برگرفته از موسيقي سرزمين هاي ديگر بوده است. ما بايد آگاه باشيم که موسيقي غرب فقط يک ماژور و يک مينور دارند اما ما در رديف موسيقي ايراني بيش از 500 گوشه داريم که مي تواند منبعي سرشار براي توليد يک قطعه حماسي متناسب با جام جهاني باشد.
 موسيقي پاپ خارجي را به نام سرود تيم ملي معرفي نکنيم
خواننده آلبوم "هنگامه" تصريح کرد: اين جام جهاني که گذشت اما بياييم در دوره هاي بعدي جام جهاني را سطحي نبينيم و بدانيم که اين رويداد بهترين فرصت براي برجسته کردن فرهنگ و هنر سرزمين ماست. بياييد تصميم بگيريم که ديگر موسيقي پاپ خارجي را به جاي سرود تيم ملي اجرا نکنيم. من به همه خوانندگان موسيقي پاپ با تمام وجودم احترام مي گذارم اما من بر اين باورم همه ما ايراني هستيم که نبايد مسووليت ها را به گردن هم بيندازيم. ما بايد آنچنان در عرصه موسيقي ايراني خوب باشيم که با استفاده از اين گونه موسيقايي فضا را شاداب نگه داريم. من هم باز تکرار مي کنم که ديگر نگوييم "اين نيز بگذرد".
وي گفت: من از افرادي که متولي انتخاب قطعه موسيقايي تيم ملي فوتبال بودند، مي خواهم بيايند با پيران موسيقي وارد مشورت شوند و از آنها براي انتخاب شعر و ترانه و موسيقي کمک بگيرند. ما در موسيقي ايراني دستگاه چهارگاه داريم که در هر جنگ، نبرد، رزم و حتي رويداد ورزشي مي تواند آنچنان رجزخواني بکند که يک ملت را به پرواز در آورد. اما چون اين موسيقي را نمي شناسيم به سراغ سبک هايي مي رويم که معرف شايسته اي از موسيقي ايراني نيست و حتي در شان يک ايراني نيست.
 با موهاي ژوليده و جيغ و دست زدن هاي هيجاني هنر ايراني معرفي نمي شود
افتخاري با بيان اينکه آن چيزي که از امروز به دست هنرمندان سپرده مي شود، منبع لايزال الهام نسل هاي بعد را فراهم مي آورد، توضيح داد: ما مي توانيم با موسيقي خودمان در جام جهاني فخر بفروشيم. کشور ما در همه جهت زيباست و اين زيبايي همه جانبه هم با رنج کشيدن بوده که زيبا شده است. بنا براين ما وظيفه داريم که به بهترين شکل دين خود را به اين سرزمين ادا کنيم.
اين خواننده در بخش پاياني صحبتهاي خود تصريح کرد: من معتقدم اگر موزيک در فوتبال سهمي دارد ما خيلي ضعيف عمل کرديم و به خاطر دست هاي فراواني که براي ما در کنسرت ها زدند هنر را از دست داديم. من بر اين باورم نبايد با موهاي ژوليده، جيغ و دست زدن هاي فراوان و اينکه مردم براي يک برنامه جمع مي شوند دلخوش باشيم که کارمان درست است. به اعتقاد من اينها هنر نيست.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |