جمعه 31 فروردین، 1403

کدخبر: 97969 14:47 1398/02/16
ضرورت تدوین راهبرد مقابله با جنگ روانی ــ رسانه‌ای امریکا در شورای عالی امنیت ملی

ضرورت تدوین راهبرد مقابله با جنگ روانی ــ رسانه‌ای امریکا در شورای عالی امنیت ملی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
ضرورت تدوین راهبرد مقابله با جنگ روانی ــ رسانه‌ای امریکا در شورای عالی امنیت ملی

ضرورت تدوین راهبرد مقابله با جنگ روانی ــ رسانه‌ای امریکا در شورای عالی امنیت ملی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

خبرگزاری ایکنا نوشت: عباسعلی منصوری آرانی، کارشناس مسائل سیاسی و عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا؛ درباره اهمیت جنگ روانی و رسانه‌ای در دوران جدید و استفاده امریکا از این ابزار برای دست‌یابی راحت‌تر به نتایج و اهداف تحریم‌ها علیه ایران گفت: در دهه‌های گذشته مفهوم جنگ بیشتر به جنگ نظامی و رودررویی سربازان طرفین مقابل یکدیگر اطلاق می‌شد، اما در این دوران جنگ ابعاد مختلفی به خود گرفته و به طور مشخص می‌توان جنگ را در چهار شاخه شناسایی کرد؛ جنگ نظامی، جنگ اقتصادی، جنگ سیاسی، جنگ روانی و فرهنگی.

وی افزود: درباره جنگ نظامی که توضیحات داده شد. در جنگ اقتصادی مزیت‌های اقتصادی طرف مقابل برای تضعیف آن کشور هدف قرار گرفته می‌شود. در جنگ سیاسی فضاسازی سیاسی علیه کشور در عرصه منطقه‌ای یا بین‌المللی در دستورکار قرار می‌گیرد. در جنگ روانی و فرهنگی نیز هویت، تاریخ، ارزش‌های یک کشور و ملت مورد تهاجم قرار می‌گیرد.

منصوری آرانی اظهار کرد: کشورمان به واسطه تجربه جنگ تحمیلی در حوزه جنگ نظامی از تجربیات خوبی به لحاظ دفاعی، امنیتی، تاکتیکی و تجهیزاتی برخوردار است و به طور مستمر مسئولان این حوزه با وجود اینکه احتمال جنگ نظامی بعید است اقدامات و تهدیدات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را رصد می‌کنند و برای هر ثانیه آن برنامه‌ریزی دارند و استراتژی بازدارندگی را در دستور کار قرار داده‌اند. به این معنا که برای مقابله با هر تهدیدی در حالت آماده‌باش هستند؛ لذا در این شاخه از جنگ، سیستم به علت هوشیاری مداوم و مستمر با استفاده از تجربیات دوران دفاع مقدس در حال انجام وظایف خود به شکل دقیق است. دشمنان نیز به علت آگاهی از توانمندی و آمادگی نیرو‌های مسلح تمایل چندانی برای ورود به این جنگ ندارند.

این کارشناس مسائل استراتژیک ابراز کرد: در حوزه اقتصادی امریکایی‌ها واقعا یک جنگ را آغاز کرده و به پیش می‌برند. آن‌ها با مطالعات طولانی‌مدت و برنامه‌ریزی، همه سیستم‌های خود را در اختیار یک قرارگاه عملیاتی قرار داده تا به اقتصاد کشورمان ضربه بزنند. به نظر می‌رسد ما در این حوزه غفلت کردیم و این قرارگاه جنگ اقتصادی را به تازگی فعال ساخته‌ایم. این قرارگاه مشابه قرارگاه نظامی باید تهدیدات امریکا را قبل از عملیاتی شدن رصد می‌کرد و پیش از اقدام، خنثی می‌کرد که این اتفاق نیفتاده است. در واقع این قرارگاه بیشتر واکنش‌های انفعالی نشان داده و صرفا متناسب با اقدامات امریکایی‌ها اقدام می‌کند و این در سیستم‌های جنگی شیوه عمل مناسبی نیست. استمرار واکنش‌های انفعالی در نهایت به سیستم آسیب‌های زیادی می‌زند و لذا لازم است واکنش‌های ابتکاری نیز در دستور کار قرار گیرد به این معنا که ابتکار عمل را در دست بگیریم و راه‌هایی را که دشمن به دنبال ضربه زدن به اقتصاد کشور است پیش‌بینی کرده و مسدود کنیم. مسئولان لازم است در این راستا کار‌های کارشناسی و تخصصی بیشتری انجام دهند.

منصوری آرانی اظهار کرد: سیستم سیاسی نیز باید خود را در خدمت این جنگ اقتصادی باشد و تمام ظرفیت‌های داخلی، ایرانیان خارج از کشور و دوستداران انقلاب اسلامی در سراسر دنیا باید متحد شوند و توان خود را پای کار بیاورند تا امریکایی‌ها را از پیشبرد اقدامات خود ناامید ساخته و مانع مشروعیت بخشیدن به تحریم‌ها و فشار‌های امریکا در سطح بین‌المللی شوند.

عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآور شد: در حوزه جنگ فرهنگی و روانی که جنگ بسیار مهمی است، دشمن ذهن و روان جامعه را مورد هدف قرار می‌دهد و با پمپاژ ناامیدی، ایجاد بی‌اعتمادی نسبت به سیستم حکومتی و آینده، القای به بن‌بست رسیدن کشور به ویژه در میان نسل جوان، ترسیم تصویری سیاه از کشور و سوق دادن مردم و جوانان به سمت بی‌تفاوتی و ضد ارزش‌های فرهنگی به جای تلاش برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور، می‌خواهد سیستم را از درون با چالش‌های جدی مواجه ساخته و شکاف عمیقی میان مردم و نظام ایجاد کند.

وی تأکید کرد: در واقع امریکایی‌ها در جنگ‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ـ روانی به شدت فعال هستند در حالی که در حوزه جنگ نظامی به واسطه پیشرفت‌ها و دستاورد‌های نیرو‌های مسلح، دشمن به دنبال گشودن یک جبهه جدید نظامی نیست. در سه حوزه جنگی دیگر خلا‌های زیادی در کشور وجود دارد که نیازمند شکل‌گیری قرارگاه‌هایی است که اقدامات دشمن در این سه حوزه را دائما رصد کرده و نقاط رخنه دشمن قبل از اقدام بسته شود.

منصوری آرانی درباره فقدان یک قرارگاه در حوزه جنگ روانی ـ رسانه‌ای که راهبرد مشخصی برای این جنگ تهیه و تدوین کند، گفت: به طور قطع و یقین دنیای رسانه بسیار می‌تواند به نظام‌های سیاسی خدمت کند. یکی از عوامل بقای رژیم صهیونیستی به عنوان یک رژیم اشغالگر داشتن قدرت رسانه‌ای است و یا خود امریکایی‌ها هزینه‌های بسیار زیادی را در این حوزه انجام می‌دهند. در داخل کشور نیز دولت و مجلس باید به اهمیت و قدرت رسانه توجه بیشتری کنند. قریب به اتفاق اصحاب رسانه که افراد دلسوز نظام، انقلاب و کشور هستند عملا به لحاظ امنیت شغلی، آموزش و آگاهی‌بخشی نسبت به فضای واقعی عرصه بین‌الملل و اقدامات دشمن و تبیین منافع ملی و حیاتی با مشکلاتی مواجه‌اند و به تعبیری رها شده‌اند.

وی در تبیین تفاوت منافع ملی و منافع حیاتی گفت: منافع ملی مربوط به فضای آرام و منطقی است و ممکن است به آن خدشه هم وارد شود، ولی سیستم و نظام به کار خودش ادامه دهد، ولی منافع حیاتی منافع بنیانی و کلان است که اصل و ستون‌های سیستم است که ضربه خوردن به آن ابعاد خطرناک‌تری دارد. متأسفانه حتی منافع حیاتی از سوی مسئولان و سیستم برای رسانه‌ها تبیین نشده است و خبرنگار و رسانه نمی‌داند مطلب یا گزارشی که در حال انتشار و بازتاب آن است چه میزان به منافع ملی یا حیاتی ضربه می‌زند؛ لذا برگزاری جلساتی که بتواند انسجام و همگونی در فهم منافع ملی و حیاتی را در میان رسانه‌ها ایجاد کند امری ضروری است.

منصوری آرانی اظهار کرد: امروز کاملا ضرورت دارد که یک متولی مسئولیت این امر را به عهده بگیرد که متأسفانه چنین مرکز و نهادی وجود ندارد و لازم است چنین قرارگاهی با بودجه مناسب شکل بگیرد تا از جامعه در مقابل امواج تهدیدات روانی امریکایی‌ها محافظت کند و نگذارد جامعه دچار یأس و ناامیدی شود. این مسئله مغایرتی با تفکرات و سلایق سیاسی و جناحی رسانه‌ها هم ندارد، زیرا همه در محور‌ها و ارکان با هم اشتراک نظر دارند و این کار باید حتما در عمل رخ دهد و به صورت واقعی یک نهاد مسئول منافع حیاتی و ملی را به ویژه در شرایط جنگی امروز برای رسانه‌ها تبیین کند.

این کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: به طور معمول سیستم‌های امنیتی بر روی این موضوعات بسیار حساس می‌شوند و به رسانه‌ها کمک زیادی می‌کنند تا اطلاعات لازم را به آن‌ها بدهند تا رسانه‌ها با عمق بیشتری در مقابل جنگ روانی دشمن عمل کنند. به عقیده من باید شورای عالی امنیت ملی به منزله یک نهاد فراجناحی که مورد قبول همه جریان‌های سیاسی و جامعه است، شاخه یا کمیته‌ای را درون خود ایجاد کند و با برگزاری جلسات مستمر با اصحاب رسانه هر آنچه را که هست عریان برای آن‌ها به نمایش بگذارد. نباید در این شک کرد که رسانه‌ها متعلق به نظام و انقلاب هستند و باید با آن‌ها گفت‌وگو کرد. مجلس هم باید بودجه‌ای را به چنین شاخه و کمیته‌ای در شورای عالی امنیت ملی اختصاص دهد، زیرا امروز حوزه جنگ روانی هزینه زیادی می‌برد، اما آثار و نتایج مثبت زیادی هم خواهد داشت.

منصوری آرانی در پایان اظهار کرد: اقدام مناسب در این زمینه باعث می‌شود که جنگ روانی دشمن خنثی شده و جامعه به سمت امید و اعتماد به آینده بیشتر حرکت خواهد کرد و از این مسیر اعتماد به مسئولان نیز ترمیم می‌شود.

گفت‌وگو از مهدی مخبری



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |