شنبه 01 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 116918 19:12 1399/08/04
«یارانه انرژی» درگیر ایده پردازی‌های خام

«یارانه انرژی» درگیر ایده پردازی‌های خام

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
«یارانه انرژی» درگیر ایده پردازی‌های خام

«یارانه انرژی» درگیر ایده پردازی‌های خام

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

گلناز پرتوی مهر -هنوز یکسال از احیای دوباره کارت سوخت نگذشته که مجلس نشینان تازه نفس، خبر از طرحی می دهند که به سرتیتر خبرها تبدیل شده است؛ اگرچه این طرح تازه، اما واگرهایی را در پی دارد که همان نمایندگان هم در تشریح آن عاجزند و پاسخ سوالات مانند توپ فوتبال به یکدیگر پاس می دهند و در آخر تا جایی پیش می روند که حتی حرف های یکدیگر را تکذیب می کنند!

به گزارش خبرنگار جهان اقتصاد، در چند روز گذشته، رئیس کمیسیون انرژی مجلس از احتمال سهمیه‌بندی همه حامل‌های انرژی با طرح «وان» و جایگزینی آن با کارت سوخت خبر داد، اما سخنگوی کمیسیون انرژی در پاسخ به خبرنگار ما که از جزییات طرح سوال کرده بود بدون ارائه پاسخی روشن، آن را به نماینده دیگری ارجاع داد.

این تمام ماجرا نیست؛ نکته قابل تامل و البته حیرت انگیزی که وجود دارد این است که اگرچه رییس کمیسیون خبراجرای طرح وان را به صورت علنی منتشر کرده است، اما نماینده دیگری که اتفاقا عضو همان کمیسیون است اعلام می کند: «طرح سهمیه‌بندی تمامی حامل‌های انرژی تحت عنوان طرح «وان» هنوز در دستور کار رسمی کمیسیون انرژی قرار نگرفته است.»

فریدون عباسی، رییس کمیسیون انرژی می گوید طرح سهمیه بندی تمامی حامل‌های انرژی با عنوان طرح وان (مخفف واحد انرژی)، را مجموعه‌ای از صاحبنظران در بخش انرژی ارائه کرده اند و در دستور کار کمیسیون قرار گرفته است.

به گفته رییس کمیسیون انرژی برای رسیدن به مصرف بهینه، به جای آنکه صرفا بنزین سهمیه‌بندی شود باید اقدام به سهمیه بندی همه حامل‌های انرژی شامل برق، آب، گاز، بنزین، گازوئیل، نفت سفید کرد؛ لذا برای تحقق این ایده، طرحی جامع با عنوان طرح وان آماده شده، اما هنوز به مرحله اعلام وصول نرسیده است.

عباسی با بیان اینکه براساس این طرح به هر فرد، مقداری «وان» داده می‌شود، گفته در واقع یارانه‌ای که دولت می‌خواهد به هر فرد دهد به شکل وان خواهد بود.

وی ادامه داد: اشکالات طرح اولیه مشخص شده و پس از بررسی در کمیسیون به شکل لایحه یا مستقیم اعلام وصول می‌شود و یا مجلس آن را به دولت ارائه می کند تا از دولت به مجلس ارسال و در دستور کار قرار بگیرد.

«گفتنی است طرح سهمیه‌بندی تمامی حامل‌های انرژی» باعنوان طرح وان (مخفف واحد انرژی) ۱۸ شهریورماه در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی مطرح شد.

بر اساس این طرح، یارانه‌ای که دولت می‌خواهد به هر فرد بدهد به شکل "وان" خواهد بود، به این صورت که یک فرد به عنوان مثال ماهانه ۵۰ وان دارد که می‌تواند آن را مصرف کند و باقیمانده این سهمیه را در بورس بفروشد.

عبدالعلی رحیمی، عضو کمیسیون انرژی، با بیان اینکه این طرح جامعیت و پختگی لازم را ندارد، تصریح کرد: دوستانی که زحمت نگارش طرح را انجام دادند، بیشتر از جنبه دانشگاهی به آن نگاه کردند تا جنبه اجرایی. به عبارتی برای اجرایی شدن آن باید نظرات و دیدگاههای کمیسیون و مرکز پژوهش‌های مجلس، کارشناسان و متخصصان بخش‌های کشاورزی، آب، فرآوده‌های نفتی، گاز و پتروشیمی مطرح و این طرح مورد بررسی بیشتر قرار بگیرد.

وی درباره اینکه آیا طرح وان جایگزین کارت سوخت خواهد شد؟ عنوان کرد: جایگزین شدن طرح وان به جای کارت سوخت در حد یک پیشنهاد است. البته کلیات طرح خوب است ولی باید طرح قابلیت اجرایی شدن داشته باشد زیرا این طرح فقط منحصر به بنزین نیست و همه حامل‌های انرژی را دربر می‌گیرد که کار را سخت و پیچیده می‌کند.

نماینده مردم خرامه در مجلس توضیح داد: حتی اگر این طرح هم اجرایی شود، عدالت اجتماعی برقرار نمی‌شود. زیرا بخش‌های زیادی در کشور مانند کارخانه‌ها از یارانه انرژی استفاده می‌کنند که به جای اینکه فایده آن عدد یارانه را عامه مردم منتفع شوند، صاحب کارخانه ازآن منتفع می‌شود.

رحیمی با بیان اینکه هنوز در توزیع سوخت و انرژی به عدالت اجتماعی لازم نرسیدیم و این طرح در حال حاضر موضوعیت ندارد، یادآور شد: هنوز در اعطای سوخت و انرژی به بخش‌های کشاورزی، کارگاه‌های تولیدی، وانت‌ بارها، سواری‌های عمومی و ... مشکلات متعددی وجود دارد و زیرساخت لازم فراهم نیست و نخست باید مشکل این بخش‌ها را برطرف کنیم و بعد وارد طرح وان شویم.

وی ادامه داد: طرح وان درباره واحدهای انرژی است و اینکه شما به یک میزان حق مصرف دارید. اما چگونگی مدیریت این موضوع بسیار مهم است و اینکه در مدیریت آن بتوان بنزین را به گازوئیل یا گازوئیل را به نفت تبدیل کنیم نیاز به زمان دارد.

در پایان گفتنی است طرح هایی که بوی خامی آن همه جا را پر می کند نمی تواند جایگزینی مناسب به جای کارت سوختی باشد که هنوز مدت زمان زیادی از اجرای دوباره آن نگذشته است چراکه اینگونه رفتارها، ریسک ایجاد یک تنش اجتماعی را در شرایط فعلی بالا می برد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |