جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 95215 10:55 1397/11/25
کارآمدی و شفافیت؛ اولویت اصلی کشور برای حل چالش‌های موجود

کارآمدی و شفافیت؛ اولویت اصلی کشور برای حل چالش‌های موجود

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
کارآمدی و شفافیت؛ اولویت اصلی کشور برای حل چالش‌های موجود

کارآمدی و شفافیت؛ اولویت اصلی کشور برای حل چالش‌های موجود

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

خبرگزاری ایکنا نوشت: ورود به دهه پنجم انقلاب اسلامی و آغاز دوران پساچهل سالگی را باید به مثابه دوران شناخت و حل چالش‌های پیش روی جامعه و نظام و به کارگیری عالمانه و هوشمندانه توانمندی‌ها و ظرفیت‌های کشور در نظر گرفت. در واقع اگر چهل سالگی نماد بلوغ و تکامل باشد از این پس باید با استفاده از تجارب چهل ساله در حوزه‌های مختلف و نقشه راه پنجاه سال آتی در قالب الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، کشور را در مسیر عبور از چالش‌ها حرکت داد و با پایان دادن به سیاسی‌کاری‌ها، باندبازی‌ها و جناح‌گرایی‌ها به یک اجماع ملی در موضوعات کلان و حساس اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و بین‌المللی دست یافت.

کارآمدی؛ مهم‌ترین چالش نظام در آغاز دهه پنجم

غلامرضا کریمی، عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی و قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در امور بین‌الملل، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره چالش‌های اساسی انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی در آغاز دهه پنجم گفت: نظام جمهوری اسلامی با گذشت چهل سال دوران بلوغ و تکامل خود را پشت سر گذاشت و علیرغم همه کارشکنی‌ها، فشارها و تحریم‌ها در سطح بین‌المللی، نظام با اقتدار توانست ورود خود را به دهه پنجم عمرش تثبیت کند. در عین حال جمهوری اسلامی با چالش‌های جدی هم مواجه است که باید به آن‌ها توجه جدی شود.

وی ادامه داد: مهم‌ترین چالش مبتلابه امروز نظام، چالش کارآمدی است. در برخی حوزه‌های خاص کشور به شکل جدی دچار این چالش است و لازم است نظام برای حل آ‌ن‌ها برنامه‌ریزی بلندمدت یک‌دهه‌ای و دودهه‌ای انجام دهد. بسیاری از کشورهای دنیا با همین مشکلات ما مواجه بوده‌اند و توانستند با تغییر جهت در برنامه‌ها و مسیرهای راهبردی این چالش‌ها و مسائل را حل کنند. برای نمونه ترکیه یکی از کشورهایی بود که دچار بحران‌های شدید اقتصادی بود و حتی مجبور شد شش صفر از پول ملی خود را حذف کند، اما با تغییر رویکرد در عرصه سیاست داخلی موفق شد بر نارسایی‌های اقتصادی فائق بیاید.

ضرورت توجه به تضعیف سرمایه اجتماعی از سوی مسئولان

این کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: امروز هم اگر جمهوری اسلامی بحث کارآمدی را به منزله یک اولویت اصلی مورد توجه قرار دهد و در کنار آن به مقوله شفافیت در اداره کشور اهتمام ورزد می‌تواند بسیاری از چالش‌های موجود را برطرف کند. امروز کشور دچار ضعف سرمایه اجتماعی است و ارتباط، تعامل و اعتمادی که می‌بایست میان قاطبه مردم، نظام و دولت برقرار باشد کاهش پیدا کرده و این به دلیل ضعف شفافیت در نظام اجرایی، اداری و اقتصادی کشور است و نظام باید در آغاز دهه پنجم انقلاب بر روی این موضوعات حساسیت داشته باشد.

وی ادامه داد: البته در حوزه‌های امنیتی و نظامی کشور دچار چالش جدی نیست و حتی در عرصه‌های بین‌المللی هم نقاط قوت فراوانی دارد که مورد توجه مجامع و محافل جهانی قرار گرفته است، اما به لحاظ اقتصادی و اجتماعی کشور با چالش‌های جدی روبروست و نارضایتی‌ها در بخش عمده‌ای از مردم، که انقلاب متعلق به آن‌هاست، وجود دارد و طبیعی است که بزرگان نظام به این موضوعات توجه کرده و برای آن برنامه‌ریزی کنند.

کریمی بیان کرد: البته در همین روزهای آینده هم جهت‌گیری‌های راهبردی مشخصی از سوی مقام معظم رهبری اعلام خواهد شد که در جهت حل و فصل چالش‌ها و مشکلات فعلی خواهد بود و این امید می‌رود که نظام جمهوری اسلامی و انقلابی که در پرتو خون شهدا به ثمر رسیده، تثبیت شده و تداوم پیدا کرده، با تقویت کارآمدی و ایجاد شفافیت بیشتر در عرصه‌های مختلف، بر ضعف‌ها و چالش‌های موجود غلبه کند و مقتدرانه ایران اسلامی را به جایگاه شایسته‌اش رهنمون کند و روز به روز بر قوت، اقتدار و توانمندی جمهوری اسلامی افزوده شود.

درک واقعیات محیط بین‌الملل و روندهای جهانی برای حل معضل شکاف‌های نسلی و فرهنگی

قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در امور بین‌الملل درباره چالش استحاله فرهنگی و بحران هویت به منزله نقشه بنیانی دشمنان انقلاب و ضرورت توجه به این مسئله از سوی مسئولان کشور گفت: واقعیت این است که سرعت تحولات و تغییرات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی طی سی، چهل سال گذشته بیش از سیصد سال گذشته بوده است. در واقع با انقلاب ارتباطات و اطلاعات و مسئله جهانی شدن تغییرات از نیمه دوم قرن بیستم به بعد روند شتابانی به خود گرفته است و لذا بخشی از این شکاف‌های نسلی و فرهنگی در سطح جهان و نه فقط ایران طبیعی و اجتناب‌ناپذیر بوده است.

وی ابراز کرد: در واقع اینکه نسل سوم و چهارم در دنیا نمی‌تواند با نسل اول تعامل و دیالوگ مطلوبی برقرار کند چالشی جهانی است و منحصر به انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی نیست، اما به هر حال جمهوری اسلامی باید شناخت خود را از محیط بین‌المللی و روندهای بین‌المللی افزایش دهد و به نوعی با واقعیات جهان امروز ارتباط بیشتری برقرار کند تا بتواند در پرتو تعامل فعال با روندهای جدید بر این مسیرها تسلط پیدا کند و نقش‌آفرین باشد.

کریمی اظهار کرد: در حال حاضر در کشور نسل سوم و چهارم انقلاب با چالش‌های جدی و جدیدی مواجه هستند. این نسل به سختی با ادبیات، هنجارها و چارچوب‌های مورد قبول نسل اول انقلاب ارتباط برقرار می‌کند و لذا ضروری است در سطح حاکمیت، سازمان‌های غیر دولتی، مجامع فکری و نخبگانی و رسانه‌ها تغییر رویکردی رخ دهد تا هم تحولات جدید جهانی درک شود و هم اینکه تمهیدات لازم برای پذیرش وضعیت جدید شکل بگیرد.

وی با تأکید بر اینکه به دلیل دینی و ایدئولوژیک بودن نظام طی این فرآیند سخت خواهد بود، گفت: طبیعی است که میزان پذیرش تحولات جدید در میان اقشار مختلف یکسان نباشد؛ برخی گروه‌ها از قدرت و نفوذ اجتماعی یا سیاسی بالایی برخوردار هستند و مانع از این می‌شوند که روندهای جدید به موقع درک شود و مورد پذیرش قرار گیرد. به همین خاطر دوگانگی و چالش‌هایی در جامعه ایجاد می‌شود و لذا باید همه گرو‌ها و اقشار اجتماعی به ویژه آنهایی که سهمی از قدرت و نفوذ و اعتبار اجتماعی دارند درک و فهم خود را از روندهای جدید بین‌المللی شدن افزایش دهند تا برخی چالش‌ها که به نوعی خودساخته است و به راحتی در کشور قابل حل است تبدیل به یک معضل امنیتی و اجتماعی نشود.

گفت‌وگو از مهدی مخبری



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |