جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 106577 15:07 1399/04/01
چرخش آرام ترکیه از ادامه تجارت گازی با ایران

چرخش آرام ترکیه از ادامه تجارت گازی با ایران

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
چرخش آرام ترکیه از ادامه تجارت گازی با ایران

چرخش آرام ترکیه از ادامه تجارت گازی با ایران

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

بررسی سبد واردات گاز ترکیه در دوماه گذشته سال جاری میلادی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد که این کشور مبادی وارداتی خود را به طور قابل توجهی تنوع بخشیده است و اين موضوع سهم ایران به عنوان کشور همسایه را بيش از پيش قابل تامل كرده است.

به گزارش خبرنگار جهان اقتصاد، به گفته کارشناسان، ترکیه مهم‌ترین کشور واردکننده گاز از ایران است، قرارداد ۲۵ ساله بین تهران و آنكارا كه در سال ۱۹۹۶میلادی امضا شد و براساس آن دو كشور صادرات روزانه ۲۷ میلیون مترمکعب گاز از ايران به تركيه را توافق كردند، دليلي بر اين مدعا است.

اما در حال حاضر با نزدیک شدن به پایان این قرارداد شاهد جایگزین شدن گاز ایران از سوی این کشور هستیم و پس از افزایش سهم ال. ان. جی آمریکا از بازار ترکیه، توتال فرانسه نیز با عقد قرارداد ۳ ساله صادرات ال. ان. جی، به بازار گاز این کشور ورود کرد و در حقیقت ترکیه قصد دارد با عقد قراردادهای جدید، سهم ایران را در سبد خود کاهش داده و در ادامه با فشارهای آمریکا در جنگ گازی، احتمالا آن را به صفر برساند.

بنابراین گزارش، از سوی دیگر انفجار خط لوله انتقال گاز در 12فروردین‌ماه امسال وعدم تمایل از سمت ترکیه برای تعمیر و راه‌اندازی مجدد این خط لوله نیز نشان‌دهنده همین موضوع است.

این حادثه در مرز بازرگان و در خاک ترکیه رخ داد و اعلام شد این کشور مسئول انجام تعمیرات و جبران آسیب‌هاست؛ اما اکنون پس از گذشت حدود دو ماه، صادرات گاز ایران به ترکیه همچنان متوقف مانده و این موضوع حرف و حدیث‌هایی را در پی داشته است.

مهدی جمشیدی‌دانا، پیش از اینکه از مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران به سرپرستی شرکت انتقال گاز ایران برسد، درباره وضع صادرات گاز ایران به ترکیه، دلایل تأخیر تعمیر خط لوله آسیب‌دیده، توسط این کشور و آینده قرارداد گازی ایران و ترکیه توضیحات مبسوطی ارائه داد.

جمشیدی‌دانا در این باره به شانا گفته برنامه ترکیه همیشه این است که در نیمه نخست سال میلادی به‌ویژه در سه ماه دوم و سوم (مطابق با ۶ ماه نخست سال شمسی) برداشت گاز خود را به دلیل آغاز فصل گرما کم می‌کند. این کاری است که این کشور سال‌هاست انجام می‌دهد.

بنا به گفته وی سبد انرژی کشور ترکیه متنوع است؛ این کشور گاز طبیعی را از خط لوله و ال‌ان‌جی را از کشتی‌ها دریافت می‌کند، بنابراین طبیعی است که در هر برهه با توجه به وضع اقتصادی‌اش از منابع مختلفی استفاده کند.

این مقام مسئول با بیان اینکه شیوع ویروس کرونا و کاهش قیمت نفت هم این موضوع را تشدید کرد، گفته است از سوی دیگر انفجار خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه در ۱۲ فروردین‌ماه امسال مزید بر علت شد، به همین دلیل شاید ترکیه تمایلی هم برای تعمیر سریع این خط لوله نشان نداده است.

جمشیدی‌دانا تأکید کرده به هر حال این اتفاق در خاک ترکیه افتاده، این کشور هم در این رابطه اعلام شرایط فورس‌ماژور کرد، یعنی در شرایطی قرار دارد که از اختیار خود خارج است. اما به محض اینکه این کشور اعلام وضع فورس‌ماژور کرد، ما در چند مرحله نامه نوشتیم و درخواست بازدید کردیم، زیرا نمی‌توانیم قبول کنیم این شرایط فورس‌ماژور است.

به اعتقاد وی با این حال باز هم به دلیل شیوع ویروس کرونا، اعلام کردند اگر نمایندگانی از ایران بخواهند برای بازدید به ترکیه بیایند باید دو هفته در قرنطینه بمانند، بنابراین ما بازرس شخص ثالثی را که ترکی هم بلد بود و در این کشور اقامت داشت معرفی کردیم که بازدید کرد و گزارش خود را برای ما فرستاد.

این مقام مسئول با اشاره به گزارش بازدید از خط لوله آسیب‌دیده در ترکیه اظهار کرد: بر اساس آن گزارش ایران کتباً به ترکیه اعلام کرد شرایط فورس‌ماژور را قبول نمی‌کند و طی چند مکاتبه اعلام شد ایران آماده است در مدت هشت روز این خط لوله را با امکاناتی که دارد تعمیر کند، اما طرف ترکیه استقبالی از این موضوع نکرد که از نظر ما این عدم استقبال طبیعی است، زیرا افزایش دمای هوا و کاهش مصرف انرژی هم مورد توجه است. در پایان گفتنی است اگرچه مسئله قطع چندین ماهه صادرات به ترکیه و از دست رفتن چند صد میلیون دلار درآمد حاصل از فروش در شرایط تحریم کنونی برای کشور حائز اهمیت است اما اتفاقات رخ داده نشان می‌دهد تعلل چند ساله در تجارت گاز موجب شده ایران نه تنها بازار جدیدی به بازارهای صادراتی خود اضافه نکند، بلکه اصلی ترین و مهم‌ترین بازار خود یعنی ترکیه را نیز از دست بدهد



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |