جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 3648 14:27 1393/04/30
چرا مجلس بررسي طرح تشکيل و فعاليت احزاب را مسکوت گذاشت؟

چرا مجلس بررسي طرح تشکيل و فعاليت احزاب را مسکوت گذاشت؟

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
چرا مجلس بررسي طرح تشکيل و فعاليت احزاب را مسکوت گذاشت؟

چرا مجلس بررسي طرح تشکيل و فعاليت احزاب را مسکوت گذاشت؟

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی


 پس از آن که بسياري از فعالان سياسي و حزبي از مفاد طرح تشکيل و فعاليت احزاب انتقادهاي شديدي مطرح کردند و آن را نافي فعاليت آزادانه ي احزاب دانستند، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي تصميم گرفتند بررسي اين طرح را سه ماه مسکوت بگذارند.
  33 سال پس از تصويب قانون فعاليت احزاب در شهريور 1360، نمايندگان مجلس چندي پيش به اين نتيجه رسيدند که بايد قانون جديدي در اين زمينه تدوين شود.
طرح نحوه ي تشکيل و فعاليت احزاب و گروه هاي سياسي از هفته ي گذشته در دستور کار مجلس شوراي اسلامي قرار گرفت و کليات آن نيز به تصويب رسيد. اما در جلسه ي علني  روز يکشنبه 29 تيرماه مجلس، اين طرح به پيشنهاد برخي از نمايندگان براي بررسي بيشتر به مدت سه ماه مسکوت ماند.
طي روزهاي اخير، بررسي طرح تشکيل و فعاليت احزاب واکنش هاي مختلفي را در محافل سياسي و رسانه يي در پي داشت. موافقان اين طرح در مجلس اعتقاد دارند اصلاح قانون احزاب، فعاليت قانوني احزاب در نظام جمهوري اسلامي را تقويت و شفاف مي کند و در عين حال مخالفان معتقدند بخش هاي مهمي از اين طرح بويژه در مواردي که شرايط فعاليت هاي حزبي را تعيين مي کند، باعث محدوديت بيشتر احزاب مي شود.
در ماده ي 26 قانون اساسي کشورمان آمده است که "احزاب‏، جمعيت‏ ها، انجمن‏ هاي‏ سياسي‏ و صنفي‏ و انجمن هاي‏ اسلامي‏ يا اقليت هاي ديني‏ شناخته‏ شده‏ آزادند، مشروط به‏ اين‏ که‏ اصول‏ استقلال‏، آزادي‏، وحدت‏ ملي‏، موازين‏ اسلامي‏ و اساس‏ جمهوري اسلامي‏ را نقض‏ نکنند. هيچکس‏ را نمي‏ توان‏ از شرکت‏ در آنها منع کرد يا به‏ شرکت‏ در يکي از آنها مجبور ساخت‏."
بر اساس يکي از مواد مورد تصويب نمايندگان در اين طرح، افراد داراي سوء پيشينه ي کيفري موثر از حضور در هيات موسس يا عضويت در احزاب منع شدند. بر اساس ماده ي 4 اين طرح، تاسيس حزب و عضويت در آن در سطح هيات موسس بايد داراي اعتقاد و التزام عملي به قانون اساسي و ولايت مطلقه فقيه، تابعيت ايراني، حداقل 25سال تمام، حداقل مدرک کارشناسي يا معادل آن و عدم سوء پيشينه کيفري موثر باشند.طبق مصوبه ي مجلس ساير اعضاي حزب نيز بايد اعتقاد و التزام عملي به قانون اساسي و ولايت مطلقه فقيه، تابعيت ايراني، حداقل 18سال تمام و عدم سوء پيشينه کيفري موثر داشته باشند.
بر اساس تبصره ي يک ماده ي 2 اين طرح، تقاضاي صدور مجوز اوليه بايد حاوي مرامنامه، اساسنامه و اسامي و امضاي حداقل 15 نفر از اعضاي هيات موسس باشد. تبصره ي 2 اين ماده نيز تاکيد دارد که مرامنامه حزب بايد متضمن جهان بيني، مباني فکري و عقيدتي، اهداف و راهبردهاي کلان و سياست ها و برنامه ها در راستاي رسيدن به اهداف تعيين شده، رويکردهاي کلي به مسايل فرهنگي و اقتصادي و اجتماعي و سياسي و اجرايي و حقوقي کشور باشد.
طبق تبصره ي 3 همين ماده احزاب مکلف شدند در اساسنامه ي خود مواردي چون "نام کامل حزب و عنوان اختصاري آن"، "نشاني مرکز اصلي و محدوده جغرافيايي فعاليت"، "ساختار و ارکان حزب و به همراه وظايف، نحوه فعاليت و حدود اختيارات ومسووليت هر رکن به تفکيک به نحوه تعيين و عزل شوراي مرکزي، دبير کل و ساير ارکان به استثناي مجمع عمومي"، "نحوه تامين منابع مالي" و موارد ديگري از اين دست را مشخص کنند.
با توجه به افزايش انتقادها، در حالي که 12 ماده از اين طرح در هفته ي گذشته بررسي شده بود، نمايندگان تصميم گرفتند به منظور رفع ابهامات و کاستي ها، اين طرح به مدت 3 ماه مسکوت بماند تا کميسيون شوراها و امور داخلي کشور به عنوان کميسيون تخصصي، برخي ابهام ها و اشکال هاي موجود در اين طرح را اصلاح کند.
در روزهاي ابتدايي بررسي مواد اين طرح برخي نمايندگان مجلس موافق طرح به ويژه اعضاي کميسيون شوراهاي مجلس که از طراحان آن بوده اند، تاکيد کردند که فعاليت احزاب براي تقويت نظام جمهوري اسلامي ايران لازم است و طرح جديد مي تواند اين هدف را برآورده سازد.
به گزارش خبرگزاري "خانه ملت"، "امير خجسته" رييس کميسيون شوراها و امور داخلي مجلس، تصويب کليات طرح نحوه ي فعاليت احزاب در صحن علني مجلس را مثبت ارزيابي کرد و آن را نقطه ي عطفي براي آينده ي احزاب دانست و گفت: فرهنگ فعاليت احزاب کاملا در مردم ايجاد شده است و 77 درصد آرايي که نمايندگان در تصويب کليات اين قانون دادند نشان مي دهد در آينده تشکيلات مردمي، کشور را اداره مي کنند ... با فعال شدن احزاب، خلق الساعه بودن و زور و تزوير در مسايل سياسي حذف مي شود و مردم با فعاليت در احزاب براي رشد و تعالي کشور تلاش مي کنند.
نماينده ي مردم همدان در مجلس شوراي اسلامي نکات مثبت طرح را اين گونه بر شمرد: نکته ي اساسي اين است که اکنون پس از آنکه زمان مسووليت يک شخص در مناصب سياسي به پايان مي رسد ديگر کسي پاسخگوي اعمالش نيست اما اگر افراد از طريق احزاب رشد کنند اينجا احزاب هستند که پاسخگوي عملکرد فرد هستند. رقابت پذيري سالم سياسي و پاسخگويي دو ويژگي احزاب است و با توجه به آن که فعاليت احزاب در ايران به خوبي فرهنگ سازي شده است با رفع مشکلات قانوني مي توانيم از مزاياي احزاب درآينده ي نزديک استفاده کنيم. از 240 حزبي که در کشور وجود دارند تنها30 حزب به صورت محدود فعال هستند؛ در حالي که احزاب از پتانسيل بالايي برخوردارند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |