پنج شنبه 09 فروردین، 1403

کدخبر: 12347 13:32 1394/02/13
چرا صاحبان برند به قاچاق عظیم سیگار اعتراض نمی کنند؟

چرا صاحبان برند به قاچاق عظیم سیگار اعتراض نمی کنند؟

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
چرا صاحبان برند به قاچاق عظیم سیگار اعتراض نمی کنند؟

چرا صاحبان برند به قاچاق عظیم سیگار اعتراض نمی کنند؟

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

بررسی دوباره معضل حل نشده صنعت دخانیات کشور

مهدی زاهدی

براساس گزارش های جهانی ايران و برمه تنها کشورهایی هستند که بازار آنها با بيش از 50 درصد سيگارهاي قاچاق پر شده است!

این موضوع سالهاست از یک سو به عنوان زنگ خطری برای تهدید تولید داخل به صدا در آمده است و از سوی دیگر سبب جولان قاچاقچیان این کالا در حجم های بسیار عظیم شده است، با این حال اگرچه موضوع یاد شده بارها از سوی مقامات کشور به شکل های مختلف مطرح شده اما همچنان به عنوان چالشی لاینحل برجای خود باقی است.

با این وجود اما آمارهای داخلی کمی متفاوت تر از امارهای جهانی است؛ آخرين اطلاعات منتشر شده از سوي شركت دخانيات ايران حاكي از آن است كه هم‌اكنون سيگارهاي قاچاق 42 درصد، توليد داخل 33 درصد، توليد مشاركتي 16 درصد، واردات پنج درصد و عامل‌هاي صنعتي چهار درصد در بازار سيگار كشور سهم دارند. این آمار اگرچه متفاوت است اما با نگاهی به اختلاف سهم 37 درصدی واردات و قاچاق می توان به عمق فاجعه پی برد.

در بررسی موردی برندهای سیگار که به صورت قاچاق به کشور وارد می شود نام مارلبورو همواره در صدر مباحث مطرح شده قرار گرفته است.

برند مشهور شرکت فيليپ موريس از ابتداي انقلاب تا کنون اجازه حضور رسمي در بازار ايران را نداشته و برهمین اساس نخ به نخ مارلبوروهاي موجود در ايران يا به صورت قاچاق وارد شده و يا به شکل تقلبي به توليد رسیده اند که البته حتی همان میزان تولیدات تقلبی هم به صورت قاچاق وارد شده است!

چندی پیش بحث هایی مبنی بر حل شدن چالش واردات رسمی مارلبورو به کشور از سوی مسوولان وزارت صنعت مطرح شد اما با هجمه های فراوانی روبرو شد این موضوع تا جایی پیش رفت که از یک سو، مخالفان، دوباره قصه قدیمی صهیونیستی بودن فیلیپ موریس را پیش کشیدند و از سوی دیگر مسوولان دولت وقت که سرانجام به فکر پایان دادن به قاچاق عظیم این برند افتاده بودند کمی صریح تر از گذشته به این موضوع ورود کردند.

قائم مقام وزير صنعت، در یکی از اظهارات قابل تاملش تاکید کرد: حجم درآمد قاچاقچيان فقط ازهمين يک برند سالانه 500 ميليارد تومان است و قاچاقچیان مارلبورو را از عوامل اصلی جلوگیری از واردات رسمی معرفی کرد.

این اظهارنظر صریح پس از آن صورت گرفت که یک شرکت داخلی مدعی شد که مجوز واردات رسمی را از طرف خارجی اخذ کرده است اما پس مدتی کش وقوس رسانه ای دوباره هیجانات این ماجرا فروکش کرد.

با این حال روز یکشنبه دوباره مجتبی خسروتاج، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت، در گفتگویی با ایسنا به این موضوع پرداخت و البته نکته جالب تری را ممطرح کرد.

خسروتاج در این گفتگو تاکید کرد: عدم اعتراض صاحبان برند به قاچاق سیگار معنی‌دار است.

وی بر ضرورت اصلاح برخی سیاست‌های اقتصادی که موجب ایجاد قاچاق می‌شوند تاکید کرد و گفت: اگر پشت پرده قاچاق سیگار برنامه‌ریزی سازمان‌یافته‌ای وجود دارد، بحث برخورد با آن متفاوت خواهد بود.

خسروتاج همچنین با بیان اینکه هزینه‌های واردات غیرقانونی برای قاچاقچی باید افزایش یابد، گفت: مکانیزم تعرفه‌ای و کنترلی به تنهایی قادر به کاهش قاچاق در کشور نخواهد بود و باید هزینه‌های قاچاق را افزایش داد که افزایش سود بازرگانی نیز از مواردی است که باید کار کارشناسی بیشتری روی آن صورت گیرد.

همه سیگارهای مارلبرو موجود در بازار قاچاق است

وی همچنین درباره واردات سیگار مارلبرو تاکید کرد: هر آنچه سیگار مارلبرو به کشور وارد می‌شود قاچاق است و واردات رسمی این نوع سیگار را نداریم.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت یادآور شد: واردات قانونی سیگار مارلبرو حداقل 500 میلیارد تومان حقوق و عوارض گمرکی نصیب دولت می‌کند و از طرفی مسائل بهداشتی و استاندارد آن در شکل رسمی قابل کنترل است.

خسروتاج در عین حال گفت: مصرف دخانیات برای سلامت مردم مضر و خطرناک است و برای کاهش مصرف آن در ابتدا باید نظام تجاری آن را اصلاح کنیم تا به شکل رسمی وارد شود و مبدا ورود و مواد ساخت آن مشخص شود تا به تدریج به سمت کاهش مصرف حرکت کنیم.

وی همچنین با تاکید بر این‌که کشور ما در جهت حمایت از تولید داخل حرکت می‌کند، گفت: باید زمینه‌هایی برای افزایش ظرفیت‌های تولید داخل فراهم شود ولی یکی از موضوعاتی که باید مورد توجه قرار گیرد، بحث داشتن ارتباط با کشور‌های دیگر است، چون یک سیستم بسته مفید نخواهد بود.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |