شنبه 01 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 147812 18:54 1400/04/21
چالش جدی کمبود زمین در شهرهای اصلی

چالش جدی کمبود زمین در شهرهای اصلی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
چالش جدی کمبود زمین در شهرهای اصلی

چالش جدی کمبود زمین در شهرهای اصلی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

کارشناس حوزه مسکن در گفت وگو با جهان اقتصاد بر لزوم وجود بخش اقتصاد مسکن درتمامی وزارتخانه‏ ها تاکیدکرد

فریده خدادادی-برای ساخت مسکن به زمین نیاز داریم یعنی ابعاد زمین باید برای ساخت سازه مسکونی مناسب باشد.

به گزارش جهان اقتصاد؛ فراهم کردن زمین مناسب نقش مهمی در کاهش قیمت تمام شده ساخت و فروش مسکن دارد چرا که یکی از دلایل افزایش قیمت مسکن ناشی از افزایش سهم هزینه زمین در قیمت ساخت است. دولت باید با تامین زمین، برای ساخت مسکن ارزان قیمت برای اقشار مختلف تلاش کند.

مجلس با تصویب طرح جهش تولید مسکن، سازوکار اجرایی تأمین زمین مورد نیاز اجرای این طرح را در قالب اجاره 99 ساله پیش‌بینی کرده است که از آن جمله می‌توان به استفاده از ظرفیت اراضی دولتی مستعد در توسعه شهرها و همچنین احداث شهرک در اراضی خارج از حریم شهرها یا بهره‌برداری از اراضی مازاد در اختیار سایر دستگاه‌های دولتی اشاره کرد.

خبرنگار جهان اقتصاد در این زمینه با بیت‌الله ستاریان، کارشناس حوزه مسکن به گفت‏‏وگو پرداخته است که در ادامه می‏خوانید.

این کارشناس حوزه مسکن اظهار کرد: همکاری که در دولت‏ها در بخش مسکن وجود دارد، از یک حدی فراتر نمی‏رود یعنی تولید زمین شهری و زمین مسکونی برای تولیدکنندگان بخش خصوصی است. این امر به شکل مختلف به تعاونی‏های مختلف،تولیدکنندگان مختلف، مردم و... واگذار می‏شود.

** تولید زمین شهری از وظایف تمامی دولت‏ها است

ستاریان با بیان این که تولید زمین شهری از وظایف تمامی دولت‏ها است، گفت: موظف هستیم هنگامی که طرح شهر داده می‏شود، مقداری از زمین‏های مسکونی موردنیاز را در نظر بگیریم وعموما هم فضاهای مسکونی زمین‏های شهری که در این بخش اضافه می‏شود را دولت با سوبسیدهای خود برای اقشار خاص به بازار مسکن وارد می‏سازد.

وی گفت: اگر یک شهر تنها به تعداد معینی از زمین محدود شود وسپس جمعیت شهر افزایش پیدا کند، به طور قطع قیمت زمین برای ایجاد فضاهای مسکونی به طورسرسام آورافزایش  پیدا خواهد کرد.

این کارشناس حوزه مسکن بیان کرد: ارتباط شهرداری‏ها با دولت درکشور جدا شده است درحالی که در دنیا به این صورت نیست  و شهرداری‏ها و ادارات مسکن و شهرسازی هر شهری زیر نظر مدیریت شهر است.

این کارشناس حوزه مسکن عنوان کرد: وظایف مربوط به تولید زمین مسکونی برای سازندگان در اختیار دولت است یعنی تمامی الزامات فضاهای مسکونی را باید در طراحی و توسعه شهرها مد نظر قرار دهد.

وی عنوان کرد: اختصاص زمین برای ساخت مسکن در حواشی شهرها و شهرهای اقماری دوبحث جداگانه است که باید به آن توجه کرد به طوری که اختصاص زمین در شهرهای اقماری از ابتدا اشتباه بود. ساخت مسکن در حاشیه شهرها با مشکلی مواجه نیست البته به شیوه‌ای که خدمات لازم برای ساکنین آن فراهم شود و زمینی که برای ساخت مسکن در آن نواحی اختصاص پیدا می‏کند تمامی هزینه‏هایش صرف خدمات‌رسانی به آن مناطق شود به شرطی که حاشیه نشینی به صورت اسکان غیررسمی(کپر نشینی) نباشد.

به گفته ستاریان، مشکل اینجاست که به چه میزان زمین مسکونی شهری نیاز است و در کل چگونه باید این زمین‎ها را تولید کرد، اگر هم سیاست‌گذاری صورت گرفته اجبارا براساس یک مکانیسم متداول انجام شده است وعمدتا در شهرهای اقماری این مهم انجام شده است اما در شهرهای میانی و اصلی چنین فضاهایی دیده نشده است به همین دلیل شهر تهران با کمبود فضای مسکونی مواجه و قیمت زمین با افزایش چند برابری همراه است.

وی بیان کرد: حوزه مسکن فاقد سیاست‌گذاری لازم بوده است زیرا در دولت بخشی برای سیاست‌گذاری این حوزه وجود نداشته است. کدام بخش دولتی را می‏توان سراغ داشت که  بتواند در حوزه مسکن به ارایه فکر و ایده بپردازد؟ تنها یک معاونت در این خصوص در یکی از وزارتخانه‏ها وجود دارد درحالی که مسکن یک موضوع اقتصادی،اجتماعی، فرهنگی و... است.

** لزوم وجود بخش اقتصاد مسکن درتمامی وزارتخانه‏ها

ستاریان تکید کرد: در تمامی وزارتخانه‏ ها باید یک بخشی به نام اقتصاد مسکن و مسایل مرتبط این حوزه وجود داشته باشد حتی در وزارت بهداشت ودرمان نیز باید یک بخش ویژه مسکن داشته باشیم چرا که به میزانی که مسکن در بهداشت روانی جامعه تاثیرگذار است، سایر بخش‏ها تاثیرگذار نیستند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |