پنج شنبه 09 فروردین، 1403

کدخبر: 14161 15:49 1394/04/23
هیچ رونقی بی گرانی نیست

هیچ رونقی بی گرانی نیست

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
هیچ رونقی بی گرانی نیست

هیچ رونقی بی گرانی نیست

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

بررسی جهان اقتصاد از حوزه مسکن در دوره پساتحریم

مهناز اسماعیلی

mahnaz.esmaeeli@jahaneghtesad.com

در پی به دست آمدن توافق هسته‌ای پس از ۲۲ ماه مذاکره سرانجام قفل بحران هسته ای باز شد، دراین میان حوزه مسکن که چندسالی است در رکودی عمیق به سر می برد به عنوان یکی از بخش های مهم اقتصاد کشور چشم انتظار بازگشت به رونق است اما این بار رونق مدنظر فعالان و آگاهان این حوزه رونقی به دور از هیجانات و افزایش قیمت های سرسام آور است.

از همین رو جهان اقتصاد با دوکارشناس حوزه مسکن کشور به گفتگو نشست و نظرات آنها درباره این حوزه در دوره پساتحریم را جویا شد.

باقرمیلانی درباره تاثیر توافق صورت گرفته در زمینه مسائل هسته ای بر بازار مسکن گفت: توافق روی همه بازارها اثر دارد، بعضی از بازارها مثل بازار سرمایه واکنش سریع نشان می دهد مثل روز گذشته که ۱۵۴۰ واحد سرمایه مثبت شد و بعضی از بازارها هم با زمان بندی و فاصله به این مسئله واکنش نشان می دهند. امید است بازار مسکن نیز با احیای سرمایه گذاری، اثرات مثبتی در رونق، گردش کار و خرید و فروش مسکن داشته باشد که البته این موضوع نیاز به زمان دارد.

وی درباره وضعیت ساخت و ساز در شرایط جدید اظهار داشت: در چند سال اخیر متاسفانه صدور پروانه های ساختمانی در سراشیبی قرار گرفته است، اما زمانی که رکود باشد، میزان نقدینگی در دست مردم بالا است و زمانی که گردش و رونق به بازارها برگردد، به بازگشت سرمایه به این بازار امید هست چراکه برگشت سرمایه به بازار مسکن دربلندمدت صورت می گیرد. اگرسرمایه گذاران و انبوه سازان در این بازار احساس امنیت کنند، امید رونق هست.

این کارشناس حوزه مسکن افزود: تصور من این است که درنیمه دوم امسال تقاضای پروانه بیش از نیمه اول باشد و برای سال های آینده ساخت و ساز خواهیم داشت و به طور کلی هم از نظر ساخت و ساز و هم از نظر خرید و فروش البته با یک فاصله زمانی رونق اتفاق می افتد.

میلانی با اشاره به اینکه عوامل دیگری غیر از توافق در قیمت مسکن تعیین کننده هستند، تصریح کرد: تا آنجا که تحقیقات ما نشان می دهد، هنوز صحبت از افزایش قیمت در مسکن نیست و مدت زمانی طول می کشد تا براساس تقاضای موثر و سرمایه تعیین کنیم چه اتفاقی برای قیمت ها می افتد ولی به طور قطع ما درچند سالی که در رکود بودیم، از نظر قیمت مسکن در کف قرار داشتیم اما الان به سمت دوره رونق می رویم که البته هیچ رونقی هم بی گرانی نخواهد بود اما نه در آن حد که خطرناک باشد و این بستگی به تقاضا و عرضه دارد.

ایرج رهبر هم در پاسخ به این سوال که توافق صورت گرفته چه تاثیری بر بازار مسکن خواهد داشت؟ گفت: اگر بخواهید از ارتباط مستقیم توافق با بازار مسکن صحبت کنید، ارتباطی بین این دو وجود ندارد اما در مجموع گردش مالی و رونق اقتصادی کشور که در پی توافق ایجاد می شود، در بازار مسکن هم به دلیل رقم زدن یک گردش اقتصادی جدید، تاثیرگذار خواهد بود و امکاناتی را که برای ایجاد رونق نیاز هست از جمله انتقال پول، صدور ضمانت نامه های کارهای ساختمانی در خارج از کشور برای صدور خدمات فنی و مهندسی و مطالباتی را که ایران از کشورهای دیگر دارد، وارد کشور شده و در داخل هزینه شود تا رونق اقتصادی به وجود آید که این خود در کل مسائل از جمله مسکن تاثیر می گذارد.

وی درباره وضعیت قیمت در شرایط جدید در بازار مسکن اظهار کرد: قیمت مسکن بستگی به پایین آمدن تورم در کشور دارد یعنی هزینه را بتوانید پایین تر تمام کنید و تسهیلات و امکانات خوبی در اختیار سازندگان قرار بگیرد، چراکه مشکل رکود فعلی در بخش ساختمان دو بخش است، یکی اینکه هزینه ها و قیمت ها بالا است و توان خرید برای مردم وجود ندارد، پس از طریق تسهیلات بانکی یا وام یا منابع مالی ارزان قیمت قدرت خرید مردم را افزایش داد و دوم آن که هزینه های بالایی که برای تولید و عرضه مسکن صورت می گیرد را نیز با تامین منابع مالی ارزان قیمت، پایین آوریم. بنابراین منابع مالی و کاهش هزینه های ساخت و ساز از جمله مصالح ساختمانی و نیروی انسانی در بخش مسکن تاثیرگذار است.

رئیس کانون سراسری انبوه سازان کشور با اشاره به اینکه با خروج از رکود، خریدار به راحتی می تواند کالای موردنیاز خود را خریداری کند و از آن سو سازنده راغب به تولید می شود، گفت: با ایجاد این گردش که در واقع با عرضه و تقاضا برقرار می شود، امیدواریم بتوانیم تعادل ایجاد کنیم و هدف اصلی ما این است که انباشت تقاضا و کمبود تولیدی که وجود دارد را از بین ببریم.

وی درباره کمبود عرضه مسکن در بازار گفت: اگر مردم به طرف خرید مسکن هجوم بیاورند، آن مقدار که از پیش تولید شده، ارائه می شود و بلافاصله پس از آن تولید شروع می شود، منتهی ممکن است یک وقفه به دلیل رکودی که داشتیم، به وجود آید که اگر تلاش شود در همان راستا این کمبودها را جبران و جایگزین کنند، مسئله عرضه کافی هم برقرار می شود.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |