جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 154798 19:13 1400/06/29
نباید معطل واکسن‏های ساخت داخل بمانیم

نباید معطل واکسن‏های ساخت داخل بمانیم

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
نباید معطل واکسن‏های ساخت داخل بمانیم

نباید معطل واکسن‏های ساخت داخل بمانیم

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

فریده خدادادی-این روزها جهان در نبرد سختی با ویروس منحوس کرونا بسرمی‏برد، ویروسی که هر لحظه با جهش‏ خود رنگ عوض می‏کند و مرگ‌ومیر فراوانی را به دنبال دارد.

به گزارش جهان اقتصاد؛ کشورایران نیزهمانند جهان ازآسیب ویروس کرونا در امان نمانده است به طوری که در پیک پنجم وضعیت ناگواری را درارتباط با تعداد مبتلایان و مرگ و میر کرونایی‌ها مشاهده نمودیم. در این میان چندروزی است که روند نزولی آمار مبتلایان و فوتی‌ها را شاهد هستیم به طوری که بسیاری از شهرهای کشور از وضعیت قرمز خارج شدند اما هنوز هم  ویروس کرونا در کمین است وعده ای با ساده انگاری قضیه در روزهای پایانی شهریورماه به سمت شهرهای شمالی رهسپار شدند که خود گویای این است که فاجعه ای در راه است. از همه این موارد که گذر کنیم، روند واکسیناسیون در کشورشدت یافته است و این مساله را هم می‏توان از واردات واکسن‏های خارجی در کشورجویا شد. در کنار این مسایل باید واکسن‏های داخلی برای رفع نیاز داخل نیز با سرعت بیشتری تولید شود تا در فاصله‏های تزریق مشکلی به وجود نیاید اما گویا درمورد در دسترس بودن آن‏ها اخبار ضد و نقیضی وجود دارد.

خبرنگارجهان اقتصاد، پیرواهمیت این موضوع با محمدرضا محبوب فر، کارشناس و پژوهشگر حوزه سلامت و عضو انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقا سلامت ایران به گفت‏وگو پرداخته است که در ادامه می‏خوانید:

** واکسینه شدن جمعیت دربرابر ویروس کرونا کافی نیست

این کارشناس حوزه بحران های محیطی با اشاره به تشدید سرعت واکسیناسیون در کشور اظهار کرد: باید به خاطر داشت که تنها واکسینه شدن جمعیت دربرابر ویروس کرونا کافی نیست و رعایت پروتکل‏های بهداشتی از جمله استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی بین افراد واکسینه شده و واکسینه نشده لازم است.

محبوب فر افزود: با وجود روند نزولی بیماری کرونا، آمارموقتی بوده است زیرا در شرق کشور و تعدادی ازاستان‏های شمالی مانند مازندران و گیلان به دلیل حجم مسافران ورودی به این مناطق متاسفانه خیز ششم شکل گرفته است یعنی نشانه‏هایی از ابتلا و فوت مبتلایان مشاهده می‏شود.

وی گفت: اکنون با وجود تشدید روند واکسیناسیون و ورود واکسن‏های چینی به کشور اما براساس اخبار و مشاهدات واصله، افرادی که پیش‌‌تر دوز اول واکسن برکت تزریق کردند برای تزریق دوز دوم  با مشکل مواجه شدند یعنی در بسیاری از پایگاه‏های واکسیناسیون کمبود یا نبود این واکسن مشاهده شده است و این فاصله به وجود آمده در تزریق واکسن برای آن‏ها مشکل ایجاد می‏کند واین افراد نمی‏توانند واکسن چینی یا سایر واکسن‏ها را تزریق کنند.

این کارشناس و پژوهشگر حوزه سلامت افزود: درحال حاضر واکسن اسپوتنیک روسی در کشور وجود ندارد و به افرادی که دوز اول آن را تزریق کردند گفته شده که آسترازنکا تزریق کنند.

محبوب فر افزود: واردات واکسن کشور بیشتر مربوط به واکسن‏های چینی از کشورهای امارات متحده عربی بود و واکسن‏های آسترازنکا که از کشور اتریش به ایران اهدا شد مختص پناهنگان واتباع افغان در ایران بود. از این جهت هم مراکز واکسیناسیون کشور با کمبود یا فقدان واکسن آسترازنکا مواجه شدند.

به گفته وی، واکسن سازان برکت در ستاد اجرایی فرمان امام قول داده بودند که تا پایان شهریور50میلیون دوز واکسن دراختیار وزارت بهداشت و درمان قرار دهند و حتی در زمان رییس جمهورسابق  هر ویال واکسن  به ارزش 200هزار تومان خریداری شد اما به دلیل بدقولی طرف چینی، کوبایی و حتی روسی، سوله‏ها و کارخانه‏ها با تاخیر برپا شد اکنون واکسن سازان کشور به دلیل وجود تحریم‏ها در تامین ژن واکسن و مواد اولیه با مشکل مواجه شدند. نکته جالب اینکه مقامات سیاسی کشور حاضر به تعاملات جهانی نیستند و در مورد 50 میلیون دوز واکسن ایرانی که قول داده بودند، بنظر نمی رسد تا پایان شهریورماه  بیشتر از 8 میلیون دوز واکسن در اختیار دولت قرار گیرد.

عضو انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقا سلامت ایران تاکید کرد: اکنون واکسن‏ چینی برای هر سنینی وجود دارد  و مشکل کشور از لحاظ واکسیناسیون مربوط به واکسن‎های قبلی است که اکنون با کمبود مواجه شده یا به نحوی وجود ندارد.

محبوب فرعنوان کرد: اگر واکسیناسیون با واکسن‏های ممنوعه که از سوی سازمان بهداشت جهانی مورد تایید قرار گرفته و مجامع سلامت در ایالت متحده و اتحادیه اروپا تاکید کردند، اگر واکسیناسیون از 200 روز گذشته (هشت ماه پیش) در ارتباط با واکسن‎های معتبر انجام می گرفت، بیماری کرونا را پشت سر می‏گذاشتیم  و وضعیت کشور عادی می‏شد.

این کارشناس و پژوهشگر حوزه سلامت  گفت: با توجه به این که در کشور در حال استفاده از واکسن‏های چینی هستیم که کارایی و اثرگذاری آن‏ها به اندازه واکسن‏های خارجی اثبات نشده است به نظر نمی‏رسد که با وجود تزریق چنین واکسن‏هایی آمار مبتلایان و فوتی‏ها کاهش پیدا کند البته تاکید می‏شود که به نسبت قبل از تزریق واکسن تعداد آمار کاهش پیدا می‏کند اما باید بیاد داشته باشیم آمار ابتلا افزایش می‏یابد اما تعداد مرگ‌ومیر مبتلایان کمتر از قبل خواهد بود و این تعداد مرگ‌ومیر در قیاس با آمار ایالت متحده آمریکا، کشورهای عضو اتحادیه اروپا یا کشورهای خاورمیانه نخواهد بود.

محبوب فرعنوان کرد: از هشت ماه پیش مردم افغانستان به دلیل حضور نیروهای آمریکایی و خارجی تحت تزریق واکسن‏های فایزر و آسترازانکا قرار گرفتند. در کشورعراق بیشترین واکسن فایزر، آسترازنکا و جانسون دریافت کرد، حتی پس از برگزاری عاشورا و تاسوعا اوضاع بیماری کنترل شد و آمار در این کشور قابل قیاس با ایران نیست و آمار کشور ایران معادل آمار کل کشورهای خاورمیانه است.

عضو انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقا سلامت ایران تصریح کرد: در حال حاضر واکسن سازان برکت در حال مذاکره با سرمایه گذاران داخل و خارج از  کشور و یا سازمان‌های عام‌المنفعه مانند سازمان بهداشت جهانی وصلیب سرخ  هستند تا سوله ‏ها و کارخانجات تولید این واکسن توسعه پیدا کند و بتوانند تجهیزات خود را بروز رسانی کنند و تعداد واکسن‏های تولیدی را طی ماههای آبان و آذرماه افزایش دهند. همزمان شرکت پاستور و سیناژن نیز همین تصمیم  را دارند حتی شرکت پاستور تا آذرماه تصمیم دارد که ماهیانه سه میلیون دوز واکسن تولید کند.

محبوب فرعنوان کرد: با توجه به سیاست خارجی در پیش گرفته دولت سیزدهم و و از سرگیری  مذاکرات 1+5 در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل  از هفته آینده و... واکسن سازان داخل نهایت تا آذر و دی‌ماه به وعده‏های خود عمل کنند و نباید کشور را معطل واکسن‏های داخلی کرد بلکه باید واکسن خارجی به کشور وارد شود به طوری که سبد واکسیناسیون کشور متنوع باشد.

** واکسن مخصوص کودک و نوجوان وجود ندارد

عضو انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقا سلامت ایران عنوان کرد: واکسیناسیون  دانش‌آموزان در شرایطی آغاز شده است کهبه دلیل تحریم‏های کشور و خود تحریمی ایران نسبت به واکسن فایزر و مدرنا نتوانستیم واکسن مخصوص سنین 18-7 سال را به کشور وارد کنیم  ،  این دو شرکت در خارج از کشور برای کودکان و نوجوانان واکسن تولید کردند حتی اکنون فلسطین و لبنان نیز در حال تزریق این واکسن‏ها به دانش آموزان هستند و با این شرایط به نظر من واکسیناسیون دانش آموزان در کشور سرانجامی ندارد و با شکست مواجه می‏شود زیرا در کشور واکسنی مخصوص دانش آموز، کودک و نوجوان وجود ندارد و در واقع واکسن بزرگسالان به آنها تزریق ‏می شود که می‏تواند این امر به ابتلای خفیف یا شدید آن‏ها به کرونا بیانجامد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |