جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 51291 19:05 1395/10/25
نابه سامانی کلانشهرها نتیجه برداشت اشتباه از فناوری مدرن

نابه سامانی کلانشهرها نتیجه برداشت اشتباه از فناوری مدرن

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
نابه سامانی کلانشهرها نتیجه برداشت اشتباه از فناوری مدرن

نابه سامانی کلانشهرها نتیجه برداشت اشتباه از فناوری مدرن

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

آخوندی در مراسم امضای قرارداد تملک کارخانه تاریخی اصفهان مطرح کرد

امروز مقطعی تاریخی برای ادامه روند سوداگری یا انتخاب توسعه مسئولانه است

مهدی زاهدی-قرارداد تملک کارخانه ریسباف اصفهان پس از دوسال پیگیری، بین مدیران عامل بانک ملی ایران و شرکت عمران و بهسازی شهری ایران به امضا رسید و مالکیت آن رسما به وزارت راه و شهرسازی منتقل شد. قرارداد خرید این کارخانه تاریخی اصفهان با ارزشی معادل ۲۰۷ میلیارد تومان با حضور عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و رسول زرگرپور استاندار اصفهان، توسط محمدرضا حسین‌زاده مدیرعامل بانک ملی و محمدسعید ایزدی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران امضا شد این کارخانه در ۹ بهمن‌ماه سال ۱۳۱۱ با سرمایه‌ای حدود ۳۱۴ هزار تومان و در قالب شرکت سهامی در سمت جنوب شرقی سی و سه پل، در زمینی به مساحت ۶۹ هزار مترمربع احداث شده بود.استاد معتمدی تحت نظارت مهندسی آلمانی به نام ماکس اتوشونمان مسئولیت ساخت ریسباف را برعهده گرفت و سبک خاصی از معماری را در آن پیاده کرد.  ریسباف را می‌توان دومین کارخانه ریسندگی اصفهان و اولین محصول کار و سرمایه جمعی مردم اصفهان نامید. کارخانه ریسباف، از جمله کارخانجات نساجی اصفهان است که طی سالیان گذشته بدلایل متعدد از رونق افتاد. این کارخانه دارای معماری منحصر به فردی است که تحت عنوان معماری معاصر از آن یاد می‌شود. به همین دلیل موضوع حفظ و مرمت این بنای تاریخی سالها به دغدغه مردم این استان تبدیل شده بود.

تملک کارخانه ریسباف انتخابی تاریخی است

عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی درجلسه امضای این قرارداد با تأکید براینکه تملک این کارخانه، ارزیابی جدیدی از تمدن جدید، مدرنیته و فناوری به شمار می‌رود گفت: تملک کارخانه ریسباف انتخابی تاریخی و علامتی برای تغییر رویکرد از سیاست‌های توسعه سوداگرانه شهری به توسعه مسئولانه و متعهدانه شهرها براساس ظرفیت‌های زیستی و طبیعی شهری است. آخوندی گفت: به عقیده من این نوع اقدامات (خرید کارخانه ریسباف) یک انتخاب تاریخی بوده و بیشتر از بحث یک پروژه است، اگر بخواهیم به آن پروژه محور نگاه کنیم می‌توانیم یک بررسی اقتصادی و بازرگانی کرده و سود و ضرر را اعلام و راجع به آن به عنوان یک ملک نگاه کنیم. وزیر راه وشهرسازی در این‌باره اعلام کرد: اما می‌توان به آن به عنوان یک بازگشت تاریخی نگاه کرد، اگر به این شکل بنگریم موضوع را بسیار فراتر از یک پروژه خواهیم دید. ایران در یک منطقه کم‌آب استقرار یافته و بحث سازگاری با طبیعت نکته کلیدی توسعه ایران به شمار می‌رود. یکی از بحث‌هایی که ما همواره از تمدن ایران‌شهری داشته و از آن صحبت می‌کنیم این است که این تمدن در طول تاریخ، خشکسالی‌ها، جنگ‌ها و غارت‌های بسیار زیادی دیده است ولی مردمان آن با هوشمندی توانستند قانون طبیعت را خیلی خوب متوجه شوند و با آن ایران را آباد کنند.

دچار یک توهم عمرانی شده ایم!

آخوندی در ادامه با بیان این مطلب که ایرانیان کهن با تکیه بر فهم و فرهنگی که داشتند موفق به چیرگی فرهنگی در برابر غارتگران نیز شده‌اند گفت: این دو ویژگی بسیار مهمی است که ما در تمدن و فرهنگ ایران‌شهری خود داشته‌ایم، نکته‌ بسیار مهم و قابل تأمل در این بخش آن است که پس از آمدن دنیای مدرن، ماشین و قدرت آن یک ابهام و سردرگمی بسیار گسترده‌ای در ایران ایجاد شده و اینکه قدرت ماشین به ما امکان انتقال آب به هرجای ایران را می‌دهد باعث شد تا ما دچار یک توهم عمرانی در این بخش شویم. عضو کابینه تدبیر و امید در این باره افزود: این توهم باعث شد ما ظرفیت‌های زیست‌محیطی و طبیعی سرزمین‌های خود را درک نکنیم و همواره تصور کنیم خشک بودن و یا پراکندگی چشمه‌های آب در یک سرزمین اهمیتی ندارد و ما می‌توانیم با انتقال آب کانون‌های جمعیتی بسیار بزرگی ایجاد کرده و برای جاری شدن زندگی در آن، آب را به آن منتقل کنیم نه اینکه خود را با طبیعت سازگار کنیم. این مقام مسئول با اشاره به این مطلب که این برداشت اشتباه از فناوری مدرن باعث شکل‌گیری کانون‌های جمعیتی بسیار بزرگ و فراتر از توان طبیعی شهرها شده است گفت: در واقع مگر توان طبیعی تهران چقدر است که بتواند از ظرفیت منابع اصلی زیست (آب و هوا) استفاده کند. آنقدر در این شهر بارگذاری شده است که در حال حاضر مردم از هر دو مشکل آب و هوا رنج می‌برند. آخوندی در این‌باره اضافه کرد: مشابه این مسئله هم‌اکنون در سایر کلانشهرها مانند مشهد و اصفهان نیز مشاهده می‌شود. اما آیا این مسئله قابل باور است که در اهواز، منطقه‌ای که منبع اصلی آب ایران به شمار می‌رود زندگی کنید و اصلی‌ترین مشکل شما آب باشد؟ این آن نکته کلیدی است که ما یک فهم اشتباه در ۱۰۰ سال گذشته از فناوری پیدا کرده‌ایم. ما تصور می‌کنیم که فناوری می‌تواند تمام مشکلات موجود در بخش‌های مختلف را حل کند که بدون شک این باور، باور اشتباهی محسوب می‌شود.

به فروش همه ظرفیت‌های زیستی پایان دهیم

آخوندی با تأکید براین نکته که ما باید در این زمان تصمیم بگیریم که آیا می‌خواهیم به روند سوداگری شهری ادامه داده و همچنان تمام ظرفیت‌های زیستی شهر اعم از خاک، هوا و آب را بفروشیم و تمام امکانات زندگی نسل‌های آینده را از دست دهیم یا می‌خواهیم کیفیت زندگی در شهرهای ایران را ارتقا داده و آن‌ها را به نسل بعدی انتقال دهیم گفت: به تصور من ما در زمان یک انتخاب تاریخی هستیم و کارخانه ریسباف یک نماد برای این کار محسوب می‌شود که نشان می‌دهد می‌توانیم از این روش به صورتی آگاهانه بازگشته و به ظرفیت طبیعی شهر توجه کنیم. این اصلی است که باید در تمامی شهرهای ایران به آن توجه کنیم.

حفظ بنای شاخص دوران صنعتی ایران

مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان هم در این مراسم کارخانه «ریسباف» اصفهان را اثری شاخص از معماری دوران صنعتی ایران دانست.حجت‌الله غلامی گفت: با خرید این اثر تاریخی از تخریب آن جلوگیری کرده و به دنبال حفظ آن هستیم. در ادامه این مراسم استاندار اصفهان از راه‌اندازی نخستین موزه اصفهان با نماد ایران معاصر خبر داد و گفت: مجموعه تاریخی  کارخانه «ریسباف» برای احداث نخستین موزه شهر اصفهان با حمایت وزارت راه و شهرسازی و همکاری بانک ملی ایران خریداری شد. رسول زرگرپوراظهار کرد: ساخت یک موزه بزرگ در اصفهان یکی از آرزوهای ۲۰ ساله  مردم این شهر بود و مناسبترین مکان برای احداث این موزه، کارخانه ریسباف اصفهان است. محمدرضا حسین زاده - مدیرعامل بانک ملی ایران – نیز در این نشست گفت: برای خریدکارخانه ریسباف، شرکت‌ها، سازمان‌ها و نهادهای مختلفی داوطلب شده بودند و خیلی اصرار به خرید آن داشتند ولی از آنجایی که شهر اصفهان برای ما اهمیت زیادی به عنوان شهر فرهنگ و هنر ایران دارد و ایده‌های وزارت راه و شهرسازی را به تفکرمان در بانک ملی ایران که همان احترام گذاشتن به مردم منطقه است، نزدیک دیدیم و توافقاتی  نیز طی دو سال گذشته حاصل شده بود، مالکیت کارخانه به وزارت راه و شهر سازی منتقل شد.          


  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |