پنج شنبه 09 فروردین، 1403

کدخبر: 137938 21:13 1400/01/27
«مدیریت زمین» طرح فراموش شده تاریخی

«مدیریت زمین» طرح فراموش شده تاریخی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
«مدیریت زمین» طرح فراموش شده تاریخی

«مدیریت زمین» طرح فراموش شده تاریخی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

بررسی دلایل ناکامی «طرح‌های مسکن» در گفتگوی جهان اقتصاد با فرشید ایلاتی

فریده خدادادی- هریک از خانوارهای ایرانی حق برخورداری از مسکن مناسب را دارند و دولت موظف است در راستای این امر مهم برای تامین مسکن اقشار مختلف جامعه به‌ویژه روستاییان و کارگران اقدام کند. دولت برای دستیابی به این هدف مهم به یک طرح تحت عنوان طرح جامع مسکن نیازمند است، سندی ملی، كه چشم انداز بخش مسكن در سال های آينده را ترسيم می كند.

به گزارش جهان اقتصاد، طرح جامع مسکن به بیان راهبردها و راهکارهای لازم برای توسعه بخش مسکن اشاره دارد. مطالعات بر روی این طرح از سال ۱۳۸۳آغاز شده است و با توجه به ماهیت، نوع و میزان و حجم مسایل در طی زمان تغییر می کند، به همین دلیل به طور مستمر ارزیابی، بازنگری، تصحیح و تکمیل می شود تا این که طرح در خرداد ماه ۹۴ نهایی شد و مجدد در سال ۹۶ مورد بازنگری قرار گرفت.

اخیرا معاون وزیر راه و شهرسازی در گفتگویی با ایسنا در ارتباط با طرح جامع مسکن گفت: این طرح در حال بازنگری و مطالعات است.

وی افزود: این طرح یکی از موضوعات اساسی است تا بتوانیم به شکل دقیق تر نیاز شهرها و روستاها را برآورد کنیم. هم اکنون بر اساس طرح فعلی حرکت می کنیم که به نیاز ۹۵۰ هزار واحد شهری و روستایی تاکید دارد اما این برنامه هر چند سال یک بار که آمارهای رسمی ارایه می شود باید بازنگری شود و نیازهای آتی نیز باید در دستور کار قرار گیرد.

حال پس از گذشت سه سال از بازنگری این طرح به نظر می رسد توجه به موضوعاتی که در طرح جامع مسکن به آن تاکید شده مانند میزان تولید و نیاز مسکن برای پاسخگویی به تقاضا،مسکن اجتماعی و حمایت از مستاجران و... فراموش شده است و در شرایط کنونی نتوانسته جلوی رشد قیمت ها و سوداگران مسکن را بگیرد. در این زمینه خبرنگار جهان اقتصاد با فرشید ایلاتی، کارشناس حوزه مسکن به گفتگو پرداخته است که در ادامه می خوانید.

این کارشناس حوزه مسکن اظهار کرد: بارها طرح جامع مسکن در دولت کنونی مطرح شده است و حتی در ابتدای شروع فعالیت آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی پیرو بازنگری این طرح گروهی شکل گرفت و مبالغ هنگفتی نیز در این باره مطالبه کردند و خروجی مطلوبی حاصل نشد و البته براساس هدفگذاری تعیین شده باید سالیانه یک میلیون واحد مسکونی ساخته می شد که در مدت شش سال فعالیت آقای آخوندی نه تنها براساس آن، یک میلیون واحد مسکونی ساخته نشد بلکه نسبت به آمارهای قبلی نیز با رکود و سقوط فاحشی مواجه بودیم.

وی ادامه داد: در ارتباط با طرح جامع مسکن اگرملاک را مبنای عمل قرار دهیم و به سال‌های ۸۸-۸۷ بازگردیم با قانون ساماندهی عرضه و تولید مسکن مواجه می‌شویم که قانون جامعی است، حتی افرادی که بازنگری طرح جامع مسکن را در زمان آقای آخوندی در دستور کار خود قرار دادند، چیز جدیدی اضافه نکردند و دقیقا همان موارد قانون ساماندهی تولید و عرضه مسکن مطرح بود.

**لزوم مطابقت طرح جامع با نیازهای واقعی مسکن

این کارشناس حوزه مسکن عنوان کرد: باید توجه کرد که طرح هایی مانند طرح جامع مسکن به چه شکلی نوشته می شود و در نوع خود مبنای سوال است که چه کسانی در ارتباط با این طرح‌نویسی‌ها در دولت و وزارت مسکن حضور دارند و با چه انگیزه‌هایی مطرح می شود؟ اساسا بسیاری از طرح‌ها با نیاز واقعی مسکن در کشور مطابقت ندارد و لازمه آن نوشتن طرحی متناسب با نیازهای واقعی مسکن است.

ایلاتی بیان کرد: طرح جامع مسکن به دلیل ماهیت مسکن و طرح‌های توسعه‌ای در این حوزه هرچند توسط وزارت راه و شهرسازی طراحی و آماده می شود اما راهبری آن باید ذیل شورای عالی مسکن به ریاست خود رییس جمهور باشد.

**عدم توجه لازم دولت به بخش مسکن

این کارشناس حوزه مسکن افزود: هنگامی که رییس جمهور نسبت به حوزه مسکن توجهی ندارد این گونه است که بخش مسکن که می‌تواند به عنوان لوکوموتیو پیشران اقتصادی برای فعال‌سازی بخش‌های دیگر محسوب شود، مورد توجه قرار نمی گیرد و همواره توجه در این حوزه به خارج منتهی می شود؛ متاسفانه در روزهای پایانی دولت، هیات وزیران و رییس هیات وزیران یعنی خود رییس جمهور به خارج توجه دارند درحالی که بخش مسکن از پتانسیل‌های معدنی و ساختمانی برخوردار است که بیش از ۹۵ درصد آن در داخل کشور تولید می شود و طرح‌های توسعه‌ای مسکن بدون هیچ‌گونه وابستگی به خارج از کشور و بدون این که هزینه‌ای بابت هزینه ارزبری توسعه مسکن به همراه داشته باشد، می تواند اجرایی شود اما متاسفانه نگاه دولت به خارج، به غفلت در این حوزه منجر شده است و شاید تعمدی نیز در این غفلت مطرح بوده است.

ایلاتی بیان کرد: باتوجه به این که طرح جامع مسکن پیش نیاز در این حوزه محسوب می شود اما پیش از آن اراده برای حل موضوع مسکن مهم است یعنی باید به نوعی دغدغه‌مندی در متولیان این حوزه وجود داشته باشد. افرادی که در راس هیات حاکمه هستند عنوان می کنند که در اوایل انقلاب اقشار ضعیفی بودند و در خانه محقری زندگی می‌کردند اما زندگی در مساکن و ویلاهای آنچنانی نشان از این دارد که دغدغه‌های دوران انقلاب در مسئولین وجود ندارد.

وی تاکید کرد: پیش از پرداختن به جزییات طرح جامع مسکن باید اراده‌ای از سوی مسئولین برای حل معضل تامین مسکن برای نیازمندان و محرومان به عنوان اولویت وجود داشته باشد، در این صورت می توان به پیشبرد طرح جامع مسکن کمک کرد.

** طرح جامع مدیریت زمین مقدم بر طرح جامع مسکن است

این کارشناس حوزه مسکن گفت: مسکن کالای تبعی است یعنی کالایی که ماهیت آن مستقل از زمین نمی تواند مطرح شود. پیش از پرداختن به طرح جامع مسکن لازم است طرح جامع مدیریت زمین در کشور مطرح شود مادامی که زمین در کشور مدیریت و ساماندهی نشود، مسکن، کشاورزی و حتی تولید سنتی و خدماتی نخواهیم داشت.

ایلاتی حل معضل مسکن را در گرو مدیریت خوب زمین عنوان کرد و گفت: البته طرح مدیریت جامع زمین از بحث کاداستر شروع می شود طرحی که متاسفانه به دلیل عملکرد ناصحیح مسئولین سازمان ثبت بیش از چهل سال است که به نتیجه نرسیده است.

**سامانه کاداستر نداریم

وی عنوان کرد: برای مدیریت زمین باید به تمام اطلاعات مالکیت زمین‌ها دسترسی داشت تا بتوان بر نحوه توزیع این زمین ها مدیریت کرد که متاسفانه به دلیل عملکرد نادرست در سازمان ثبت درسال‌های اخیر و دهه‌های گذشته متاسفانه سامانه کاداستر نداریم.

این کارشناس حوزه مسکن گفت: در صورت شکل گیری سامانه کاداستر می توان نحوه توزیع مالکیت‌ها را مشاهده و روند توسعه زمین را مدیریت کرد و می‌توان مسأله مسکن را در کشور ساماندهی کرد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |