جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 2601 13:13 1393/03/28
مدیران بانکی، مظنونان ردیف اول معوقات

مدیران بانکی، مظنونان ردیف اول معوقات

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
مدیران بانکی، مظنونان ردیف اول معوقات

مدیران بانکی، مظنونان ردیف اول معوقات

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

مهدی گوزلی وایقان: هنگامی که مدیر بانکی در مرکز یک استان  و در یک بانک نیمه دولتی به مدیران خود در شهرستانها در پایان سال اعلام می کند که اگر معوقات بانکی در شعبه خود را به حداقل مورد نظر برسانید، هر کدام پاداش یک میلیون تومانی فقط برای این امر دریافت خواهید کرد،

و مدیران شعب بانکی مربوط با تلاش فراوان از جمله تماس تلفنی، تهدید تلفنی و پیامکی و یا من بمیرم های فراوان این معوقات را دریافت می کنند تا به یک میلیون تومان پاداش معوقات در پایان سال یا اول سال جدید برسند و هم در کنار آن خدمتی به معوقات بانکی خود بنمایند، و در نهایت پس از حصول این امر، مدیر مدنظر در استان، این یک میلیون تومان پاداش را به روسا و کارمندان شعب خود نمی دهد و بجای آن، همان مدیر بانکی استانی، از مدیریت بانکی خود در پایتخت، مبلغ پانزده میلیون تومان به عنوان پاداش جمع آوری معوقات در پایان سال دریافت و با همان پانزده میلیون تومان به زیارت خانه خدا مشرف می شود، تصور همه چیز برای همه به آسانی ممکن می شود!.
اگر در چند وقت اخیر مروری بر اخبار رسانه ها یا نشستهای رسانه ای سخنگوی قوه قضائیه داشته باشیم، حتماً سخنی از معوقات بانکی شنیده ایم، که به دنبال آن هزاران سئوال و تصور در ذهن همگان متبادر می گردد.
هر چند نگارنده این مطالب تخصصی در امور بانکی ندارد، اما هزارانی چون او به سادگی می توانند متصور این مفهومات آسان بانکی و پولی شوند و چگونه می توان باور کرد که به همین سادگی این مقدار معوقات بانکی به وجود می آید؟.
شاید کمترین مثال جاری برای بیان این موضوع کفایت کند که اکثر بانکهای کشور، هنگام اعطای تسهیلات به مشتریان خود در رده های پائین تر چنان از نظر حقوقی قرص و محکم حرکت می نمایند که مشتری بانکی که هیچ، جنبنده ای نمی تواند از قراردادهایشان شانه خالی کند، جایی که برای تنها یک میلیون تومان تسهیلات، بندهای زنجیر گونه ای در قراردادهای فیما بین مشتری و بانک که آن هم یکطرفه از طرف بانک است، و مشتریان نگون بخت ناگزیر از امضای آنها هستند، تصور این همه معوقات بانکی خیلی متناقض است.
در آخرین گزارش ارائه شده که رقم معوقات بانکی ۸۰ تا ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعلام شد، آمارهای تکان دهنده ای از این معوقات بدست می آید که به نظر می رسد در صورت عدم رسیدگی به موقع و مصلحت سنجی بیهوده مسئولین مربوط ، تراژدی بسیار تکان دهنده ای از فساد هزار میلیاردی بانکی دیگری را شاهد خواهیم بود که دیگر یک کره زمین سیستم اقتصادی ما را به تمسخر خواهد گرفت. با وجود تناقضات فراوان در آمارهای ارائه شده بانک مرکزی باز هم نتایج بسیار ملموس حاصل می گردد که جای تأمل و تعمق فراوان دارد.
با وجود اینکه توافق ژنو با آن همه کش و قوسها، ۲/۴ میلیارد دلار برای کشور درآمد داشت، کل بدهی های معوق و مشکوک الوصول به بانکهای کشور ۲۵ میلیارد دلار می باشد، و جالب تر اینکه این معوقات فقط متعلق به ۶۱  بدهکار بزرگ در کشور می باشد.
با قرار دادن این ارقام معوقات در کفه ترازوی مدیریت مالی کشور می توان یک و نیم سال یارانه نقدی مردم را پرداخت کرد، ۹ برابر درآمد برای دولت از محل انصراف یارانه تأمین کرد، برای ۲۰ میلیون جوان ایرانی وام ازدواج تأمین کرد، و ۷ سال برای دولت سود از محل افزایش قیمت حاملهای سوخت تأمین کرد تا به واسطه آن هزاران طرح عمرانی، اقتصادی و غیره را به بهره برداری رساند.
نکته قابل تأمل دیگر اینکه این معوقات همچون ببری درنده است که همه ساله رشد می یابد، و اگر اقدام به موقع انجام نشود، ممکن است که کل سیستم جامعه را بدَرَد و آن را پاره کند.
اما مهمترین موضوع این مقال این است که نقش مدیران بانکی در ایجاد و افزایش این معوقات چیست؟
آیا به جای ملامت بدهکاران بانکی، نباید کمی هم مدیران بانکی را ملامت نمود. چگونه می شود که مشتریان بانکی برای یک میلیون تومان تسهیلات نمی توانند از حصار قراردادهای بانکی فرار نموده و معوقه داشته باشند، اما بدین آسانی این حجم معوقه برای سیستم بانکی کشور به وجود می آید که همه آنها از پول و سرمایه مردم در بانکها فراهم شده و در اختیار این غولهای بدهکاری قرار گرفته است.
هرچند که مدیران بانکی در سطح کلان نیز مشکلات مربوط به خود را در این رابطه دارند، اما این موضوع نیز می تواند چالش بزرگی برای سیستم بانکی کشور باشد که مدیران بانکی خود یکی از عوامل کلان این معوقات هستند، و هر ذهن معمولی نیز نمی تواند نقش مدیران بانکی را در ایجاد و افزایش کهکشانی معوقات بانکی حذف نماید و محلی از اِعراب برای آن قائل نشود.
پس، آیا این سئوال مطلوب نیست که : مدیران بانکی مظنونین ردیف اول معوقات بانکی هستند؟!.
که با گذر از این موضوع حتی می توان به این موضوع نیز پرداخت که این معوقات به چه کسانی تعلق دارد!.  
به امید روزی که صراحت بتواند چهره از مصلحت بردارد.
مدرس دانشگاه و کارشناس ارتباطات*



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |