جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 3681 14:03 1393/04/31
قمار سياسي ترکيه در عراق

قمار سياسي ترکيه در عراق

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
قمار سياسي ترکيه در عراق

قمار سياسي ترکيه در عراق

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی


دکتر انتصار استاد دانشگاه آلاباما جنوبي آمريکا و مولف کتاب "سياست کردها در خاورميانه" با اشاره به وضعيت عراق و شنيده شدن زمزمه هايي در مورد استقلال اقليم کردستان، گفت: با توجه به آنکه اقليم کردستان براي اداره خود نياز گسترده اي به بودجه ارسالي از بغداد دارد استقلال اين منطقه از عراق در کوتاه مدت ممکن نيست.
دکتر "نادر انتصار" در اين مصاحبه با اشاره به مواردي همچون دوگانگي موضع ترکيه در خصوص استقلال کردها و همچنين روابط گسترده اقتصادي و سياسي آن با اقليم کردستان عنوان داشت که ممکن است محاسبات آنکارا در اين مورد اشتباه از آب دربيايند.
مهر: چنين استدلال مي شود که دولت نوري المالکي در تحقق بخشيدن به اصل 140 قانون اساسي تعلل کرده است و بايستي براي حل و فصل مناطق مورد اختلاف کردها و دولت مرکزي بغداد همه پرسي برگزار مي شود طرح اين موضوع در حال حاضر و در شرايط کنوني بحران عراق چه معنايي دارد؟
اصل 58 و 140 قانون اساسي عراق مکانيسمي را براي برگزاري همه پرسي در خصوص تصميم گيري براي حالتي دائمي و آينده مناطق مورد مناقشه فراهم کرده است. با اين وجود بر اساس قانون اساسي عراق، فقط دولت فدرال مرکزي در بغداد مي تواند و اجازه دارد که اقدام به برگزاري چنين رفراندومي در مناطق مورد مناقشه کند. علاوه بر اين اصل 140 قانون اساسي عراق انجام سه پيش شرط قبل از برگزاري همه پرسي را ضروري مي داند. اين سه پيش شرط عبارتند از پايان عربي سازي در مناطق مورد مناقشه، انجام سرشماري و در آخر برگزاري همه پرسي. تا کنون دولت عراق فقط مورد اول را رعايت کرده و به همين دليل است که دولت عراق متهم است که پيش شرط هاي اصل 140 قانون اساسي را اجرا نکرده است.
آيا تجزيه عراق در بلندمدت اساسا با منافع کردهاي عراق همسو خواهد بود؟
در اين مرحله زماني دولت اقليم کردستان تا حد زيادي براي اداره امور خود نياز فراواني به درآمدهايي دارد که از جانب دولت مرکزي در بغداد تامين مي شود. در واقع 95 درصد از بودجه مورد نياز اقليم کردستان توسط بغداد تامين مي شود. اگر چه اقليم کردستان اقدام به صادارات نفت از طريق ترکيه کرده و از اين راه درآمدهايي نيز کسب کرده است اما براي آنکه بتواند مقدمات استقلال را آماده کند نيازمند آن است که صادرات نفت خود را افزايش بدهد و براي اين کار بايد روزانه دست کم 800 هزار بشکه نفت صادر کند.
رسيدن به اين سقف صادرات از لحاظ زماني طول مي کشد چون اقليم کردستان زير ساخت هاي لازم براي اين کار را ندارد و نمي تواند ميزان نفتي را که براي استقلال کرستان لازم است را صادر کند. اما علاوه بر مسائل اقتصادي تعداد ديگري مسائل مهم وجود دارند از جمله جمعيت چند فرقه اي حاضر در مناطق مورد مناقشه از جمله کرکوک است که اين عامل مي تواند موجب مشکل شدن ترسيم مرزهاي نهايي در مورد اقليم کردستان شود.

اتحاديه ميهني کردستان عراق از مخالفان تجزيه عراق و استقلال کردستان است در صورتي که بحث همه پرسي در منطقه کردستان جدي تر شود موضع اين اتحاديه چگونه خواهد بود؟
موضع اتحاديه ميهني کردستان در مورد تقسيم عراق در مقايسه با موضع حزب دموکراتيک کردستان متفاوت است. اما فکر مي کنم اگر ايده برگزاري همه پرسي در اقليم کردستان به اجرا گذاشته شود اتحاديه ميهني نيز از آن حمايت خواهد کرد.
موضع ترکيه در خصوص استقلال کردستان عراق بر اساس چه منطقي قابل توجيه است؟
ترکيه در سال هاي اخير روابط گسترده اي را در بخش هاي سياسي و اقتصادي با اقليم کردستان عراق برقرار کرده و تبديل به مهمترين شريک تجاري و بازرگاني اين منطقه شده است. دولت ترکيه در اين مورد دست به شرط بندي بزرگي زده و ميزان ريسک اين موضوع را نيز کاهش داده و به همين دليل است که مشاهده مي کنيم که مقامات مختلف ترکيه مواضع مختلفي در مورد استقلال اقليم کردستان اتخاذ مي کنند و برخي با آن موافق و برخي ديگر با آن مخالفت مي کنند. ترکيه مي خواهند تا همچنان موقعيت تسلط اقتصادي و سياسي خود بر اقليم کردستان را حفظ کند. از آنجا که اقليم کردستان تا حد زيادي به ترکيه و حسن نيت اين کشور وابسته است آنکارا ممکن است اينطور گمان کند هر وضعيتي که در عراق پيش بيايد مي تواند بر اقليم کردستان تسلط داشته باشد. با استقلال و يا بدون کسب استقلال ترکيه به عنوان رگ حياتي اقليم کردستان باقي مي ماند. بطور خلاصه اگر بگوئيم موضع ترکيه بر اساس محاسبات استراتژيک اين کشور شکل گرفته است.
با توجه به اينکه ترکيه خود با مسئله کردها در اين کشور دست به گريبان است چرا از استقلال کردهاي عراق در حال حاضر حمايت مي کند؟
پاشنه آشيل ترکيه، جمعيت زياد کردهاي حاضر در اين کشور است به عبارت ديگر با حمايت از حق کردهاي ترکيه براي کسب استقلال ممکن است ترکيه خود را در معرض انتقادهاي فزاينده از سوي مردم کشورش قرار بدهد. در حقيقت بسياري در ترکيه شروع به مطرح کردن اين پرسش کرده اند که چرا تصميم براي کسب استقلال از سوي کردها در عراق خوب است اما در داخل ترکيه بد.
دولت ترکيه ممکن است اينطور تصور کند که از طريق حمايت از برنامه کردها براي کسب استقلال از عراق بتواند خواسته هاي کردهاي ترکيه را کاهش داده و مناقشه طولاني مدت خود با کردها را حل کند اما اين يک قمار سياسي بسيار بزرگ است که ممکن است آنگونه که آنکارا پيش بيني کرده به پايان نرسد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |