شنبه 01 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 167397 15:05 1400/10/08
فشار اقتصاددان‌های کج فکر برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

فشار اقتصاددان‌های کج فکر برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
فشار اقتصاددان‌های کج فکر برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

فشار اقتصاددان‌های کج فکر برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

به گزارش جهان اقتصاد به نقل از ایلنا، هر چند در ابتدای دولت سیزدهم اعضای کابینه از هماهنگی و اتحاد بین وزرا و معاونان و مدیران حرف می‌زدند و رییس جمهوری تاکید داشت که «انسجام و همدلی بین مسئولان، از الزامات پیشرفت در کشور است» و افرادی از جمله وزیر کار معتقد بود که اعضای کابینه از لحاظ فکری و عاطفی به یکدیگر نزدیک هستند اما عمر دولت هنوز به 6 ماه نرسیده که ناهماهنگی‌ها به ویژه در تیم اقتصادی دولت عیان شده‌ است.

هر چند که در همان روزهای اول زمزمه‌هایی از اختلاف بین اعضای کابینه در مباحث اقتصادی شنیده می‌شد اما رییس جمهوری بلافاصله اعلام کرد که «محمد مخبر» معاون اول رییس جمهوری فرمانده تیم اقتصادی دولت است که بلافاصله نقدهایی به دانش و توانایی‌های معاون در مباحث اقتصادی مطرح شد. بعد از آن هم شاهد ناهماهنگی‌های تیم اقتصادی در بحث حذف ارز 4200 تومانی و یارانه جایگزین آن بودیم. در حالی که «محسن رضایی» معاون اول رییس جمهوری از پرداخت یارانه نقدی جایگزین ارز 4200 تومانی از ماه آینده خبر داده بود، «احسان خاندوزی» وزیر اقتصاد بلافاصله این گفته رضایی را تکذیب کرد و پس از آن زمزمه‌های حذف یا استعفای خاندوزی شنیده شد.

این اختلافات و ناهماهنگی‌ها در بین اعضای تیم اقتصادی دولت سیزدهم در حالی دیده می‌شود که مردم در یکی از سخت‌ترین شرایط اقتصادی کشور قرار دارند و منتظر تصمیمات اقتصادی دولت برای بهبود معیشت و کاهش فشار گرانی‌ها هستند.

اما در حالی که نگرانی‌ها از تورم و فشار اقتصادی حاصل از حذف ارز 4200 تومانی برطرف نشده تیم اقتصادی دولت از یک تصمیم دیگری پرده برداشت که باز هم نشان از یک فشار بیشتر به مردم دارد و آن هم تغییر یا به عبارت درست‌تر کاهش سهمیه بنزین مردم است که طبق آخرین اطلاعات ارایه شده از سوی وزیر نفت قرار بر این است که 60 لیتر بنزین یارانه‌ای به هر مالک خودرو حذف و به جای آن 15 لیتر بنزین به هر کد ملی داده شود.

این تصمیمات دولت در شرایطی اعلام و اجرا می‌شود که وضعیت مذاکرات برجام نامعلوم است و دلار روند صعودی در بازار دارد.

«مرتضی افقه» کارشناس اقتصادی با اشاره به ناهماهنگی‌های بین تیم اقتصادی دولت سیزدهم و رونمایی از تصمیمات جدید اقتصادی اظهار داشت:  انتظار می‌رفت با توجه به شرایط بسیار سخت اقتصادی و معیشتی مردم، اقتصاد برای دولت سیزدهم در اولویت باشد. برای اینکه اقتصاد در اولویت قرار بگیرد باید تیم بسیار قوی، با دانش و با تجربه در راس تصمیم‌گیری‌های اقتصادی قرار می‌گرفت. موضوع بسیار مهم‌تر اینکه اعضای تیم اقتصادی باید با یکدیگر کاملا هماهنگ باشند اما تقریبا هیچ یک از این ویژگی‌ها در تیم اقتصادی دولت سیزدهم دیده نمی‌شود.

وی ادامه داد: هر چند اقای خاندوزی اقتصاد خوانده است اما تجربه اجرا ندارد. تا به امروز نشان داد حرف‌هایی که می‌زند از جنس آنهایی است که بر روی کاغذ بسیار کاربردی و موثر به نظر می‌رسند اما از آنجایی که با ساختارهای ضد تولید فعلی آشنایی ندارد این ایده‌های تیم اقای خاندوزی امکان عملیاتی شدن ندارند.

این کارشناس اقتصادی افزود: اقای رضایی در پست معاون اقتصادی اساسا به رغم اینکه اقتصاد خوانده اصلا تخصص اقتصاد ندارد البته از کسی که در شرایط مسئولیت دکترا گرفته نمی‌توان انتظار داشت که فهم درست از اقتصاد را داشته باشد. رشته تحصیلی رییس سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و معاون اول رییس جمهور هم اقتصاد نیست و یک مجموعه عجیب و غریب امروز درباره مسائل اقتصادی کشور تصمیم می‌گیرند که نکته مهم این است که این افراد موازی با یکدیگر هستند و همسو با هم نبوده‌اند.

وی با بیان اینکه در شرایطی که این افراد در کنار هم باید از متخصصان با تجربه مشورت بگیرند به صورت علنی ناهماهنگ با یکدیگر درباره مسائل اقتصادی مردم اقدام می‌کنند، گفت: اخیرا شاهد نامه نویسی اقای محسن رضایی به دستگاه‌های متعدد از جمله وزارت صمت، اقتصاد، بانک مرکزی، صدا و سیما و ...هستیم. این نشان می‌دهد که اقای رضایی در تیم اقتصادی مورد توجه قرار نمی‌گیرد یا به دلیل اختلافات بین اعضا هر کدام راسا نسبت به مسائل اقتصادی تصمیم می گیرند و در نهایت حرف یکدیگر را هم تکذیب می کنند.

افقه تاکید کرد: در همین شرایط که نیاز به تصمیم کارشناسی شده و تخصصی داریم در کنار ان نیاز به افزایش سرمایه اجتماعی هم داریم که موضوع بسیار مهمی است و نامه‌ای که اقای رضایی برای رییس صدا و سیما ارسال کرده مبنی بر مدیریت افکار عمومی بر بحث حذف ارز 4200 تومانی اهمیت موضوع را نشان می‌دهد اما همین ناهماهنگی‌ها در بخش تصمیمات اقتصادی باعث کاهش اعتماد مردم به دولت می‌شود.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به ساختار تیم دولت گفت: نکته دیگر ساختار نادرست دولت است و چه نیازی به این تعداد نهاد تصمیم گیر در موضوعات اقتصادی است و معاونت اقتصادی رییس جمهوری در کنار وزیر اقتصادی ایجاد شده ضمن اینکه معاون اول رییس جمهور هم خود را تصمیم ساز و تصمیم گیر در مباحث اقتصادی می‌داند در حالی که اساسا رشته تحصیلی او مهندسی بوده و تجربه کار در حوزه اقتصاد را هم ندارد. دقیقا وقتی کسی که اقتصاد نخوانده اما فرمانده تیم اقتصادی خطاب می‌شود باعث بی‌انگیزگی و بی‌اعتنایی سایر اعضا خواهد شد.

وی تاکید کرد: در این شرایط کشور، قوی ترین تیم اقتصادی هم نمی‌توانست مانع از ایجاد اشفتگی‌ها در بازارها شود تا چه برسد به حضور تیم کاملا ناهماهنگ با یکدیگر، که این ناهماهنگی ها برای مردم هم عیان شده است.

این کارشناس اقتصادیگفت: دولت باید از علم و تجربه جامعه شناسان در هر منطقه و استان استفاده کند. معتقدم اساسا اصرار بر حذف ارز 4200 تومانی یک اصرار غیر منطقی است اما در این میان اقتصاددان‌های کج فکر طرفدار بازار ازاد، فشار بسیاری برای حذف ارز 4200 تومانی می آورند. این در شرایطی است که مردم از لحاظ معیشتی بسیار در فشار هستند و یک بار تورمی مضاعفی به این اقشار وارد خواهد شد.

افقه افزود: باید توجه داشته باشیم که در این جامعه روستایی چند هزار نفره زندگی نمی‌کنیم که هر چه کدخدا گفت مردم هم آن را بپذیرند. امروز در جامعه‌ای زندگی می کنیم که اگر همه رسانه‌ها هم، یک صدا مدافع حذف ارز 4200 تومانی باشند اما باز هم مردم نسبت به این موضوعات آگاهی پیدا می‌کنند چرا که دایره ارتباطات مردم بسیار وسیع تر شده است. هرچند ذهن برخی از این مسئولان در سال‌های بسیار قبل از وجود شبکه‌های اجتماعی  مانده است و درک چندانی از شرایط دنیای امروز ارتباطات ندارند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |