جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 144278 19:43 1400/03/19
فراموشی «گنج بی‌پایان» درهیاهوی انتخاباتی

فراموشی «گنج بی‌پایان» درهیاهوی انتخاباتی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
فراموشی «گنج بی‌پایان» درهیاهوی انتخاباتی

فراموشی «گنج بی‌پایان» درهیاهوی انتخاباتی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

محیط زیست کشور حال خوشی ندارد

فریده خدادادی-حفظ بشر در طول تاریخ  وابسته به منابع طبیعی بوده است و به همین دلیل حفاظت از محیط زیست وظیفه همگان محسوب می شود.

به گزارش جهان اقتصاد؛ محیط زیست به عنوان سرمایه ملی در اختیار تمام انسان‏ها است و امانتی است که خداوند برای ما به ودیعه گذاشته است ، این ثروت ارزشمند در سال‏های اخیر به دلیل بی توجهی‏ها و اقدامات نادرست مورد تخریب قرار گرفته است و با توجه به مواجه ایران با تنش آبی و خشک شدن منابع آبی و آتش سوزی‏های مراتع و جنگل‏ها در معرض خطر است. از طرفی با توجه به نزدیک شدن به سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باید این موضوع در برنامه‏ های این کاندیداها مورد توجه قرار گیرد حتی با وجود برگزاری مناظره دوم  در بین  پاسخ های  ارایه شده از سوی نامزدهای انتخابات به مساله محیط زیست و منابع طبیعی اشاره ویژه ای نشد. باید بدانیم این ثروت ملی در معرض تهدید قرار دارد و باید این امانت برای آیندگان باقی بماند.

در این زمینه با محمدرضا محبوب فر، کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار به گفت وگو پرداخته ایم که در ادامه می خوانید.

** خارج شدن بحث محیط زیست از اولویت سیاست گذاری

این کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار گفت: متاسفانه بحث محیط زیست و به ویژه معضل محیط زیستی کشور یعنی کم آبی و ورشکستگی آبی در بیش از 70 درصد از مساحت کشور ایران از اولویت سیاست گذاری جمهوری اسلامی ایران خارج شده است زیرا هر فردی که تصدی ریاست جمهوری را عهده دار شده است، عملکردو بیلان خود را حواشی رفع محرومیت، فقر و توسعه بیان می‎کند و این رفع محرومیت و فقر به دلیل این که در بستر محیط زیست و منابع آبی کشوراتفاق می‎افتد و به نام محرومیت، فقر و توسعه  محیط زیست و منابع آبی مورد تاخت و تاز قرار می‏گیرد و حاضر نیستند از معضلات محیط زیستی کشور و بحران آب وورشکستگی  صحبت کنند.

وی افزود: آن‏ها می‏ خواهند هرچه سریع تر کارنامه شان بر مبنای  ایجاد تعداد شهرک‏های صنعتی و مسکونی ، پروژه‏های  انتقال آب وسدسازی ایجاد شده است.

محبوب فربیان کرد:متاسفانه کاندیداهای ریاست جمهوری تاکنون حاضر نشدند، در مناظره‏ها و برنامه‏های تبلیغاتی نسبت به بیان واقعیت‏های زیست محیطی  و آب کشور بپردازند.

** حذف شدن محیط زیست و منابع آب کشور از برنامه‎های کاندیداهای ریاست جمهوری

عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار سرزمین ایران بیان کرد: متاسفانه بحث محیط زیست و منابع آب کشور از برنامه‎های کاندیداهای ریاست جمهوری حذف شده و تاکنون خبری نبوده است.

محبوب فر خاطرنشان کرد: در حال حاضر محیط زیست کشور مملو از یورش، حمله، جدال  و منازعه است و آن امید و اعتمادی که باید نسبت به آینده محیط زیست و منابع آبی کشور وجود داشته باشد، روبه کاهش و فروپاشی است و مادامی که اولویت نخست برنامه‏های کاندیدها محیط زیست و آب کشور نباشد، هیچ برنامه اقتصادی محقق نمی‏شود  و لازمه تحقق آن در نظر گرفتن برنامه‏های زیست محیطی  است که عملا در برنامه‏های کاندیدای ریاست جمهوری به آن اشاره‏ای نمی‎شود.

** سند ملی محیط زیست وجود ندارد

به گفته این کارشناس محیط زیست و توسعه ‌پایدار، سند ملی محیط زیست وجود ندارد و این سند محیط زیستی موجود اسناد بالادستی است و سند ملی  محسوب نمی‏شود و اسنادی نیست که از قلب تفکرات واندیشه‏های متخصصین، کارشناسان مستقل و غیردولتی محیط زیست باشد و از نبود متولی مشخص درحوزه محیط زیست کشور دلالت دارد.

محبوب فر افزود: متاسفانه امروز محیط زیست کشور ایران در اولویت کشورداری نیست و به دلیل این مساله با مشکلاتی در حوزه محیط زیست مواجه هستیم.

وی گفت: سند محیط زیست یک سند جامع و کامل است که با توافق وهم اندیشی تمامی فعالین محیط زیستی، کارشناسان  و منابع آب و توسعه پایدار کشور نگاشته شود  این در حالی است که هیچ زمانی  در تدوین سند ملی محیط زیست از نظر کارشناسان، اساتید استفاده نشده است و اگرهم چنین سندی وجود داشته باشد که جزو اسناد بالادستی محسوب می‎شود، این سند مورد توافق محیط زیستی‏ها نیست و حتی سند جامعی نیست که نسبت به محیط زیست کشور تصمیم گیری شود تا محیط زیست را ازاین وضعیت کنونی تخریب خود خارج سازد.

**محیط زیست کشور حال خوشی ندارد

به عقیده عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران، امروز محیط زیست کشور حال خوشی ندارد به طوری که  خشک شدن تالاب ها، رودخانه ها ،آلودگی جنگل‏ها، تخریب زیستگاه‏های حیات وحش چند نمونه ازتخریب محیط زیست محسوب می‏شود.

برای بررسی بیشتر در قسمت دوم این موضوع با هژیر کیانی،دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان گفت وگو شده است.

دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان اظهار کرد: چنانچه هر کدام از نامزدها با بخشی نگری برای منطقه خاص یا گروه خاص یا منافع چپ وراست قدرت طلب (مسببین شرایط موجود) بخواهند در این شرایط حساس، کشوررا با چنین انگیزه و اندیشه ای دولت را بدست آورده و اداره کنند، به طور قطع شاهد تداوم وضعیت موجود و چه بسا بدتر از این خواهیم بود.

هژیرکیانی افزود: کشورما دیگر توان خطا و آزمون‏های خسارت بارمدیریت‏های ناکارآمد و بی برنامه و توسعه ناپایدار را ندارد.

وی ادامه داد: یکی از مهمترین مقوله‏هایی که تداوم حیات مادی و معنوی همه‏ی ما با آن استوار است، زیستگاه است!

** تهدید محیط زیست به دلیل بی برنامگی ها

این پژوهشگرحوزه محیط زیست گفت: امروز زیستگاه ایران اعم از منابع طبیعی، آب، تالاب، رودخانه و... در لبه ی پرتگاه بی برنامگی و سوءمدیریت قرار گرفته است.

کیانی بیان کرد: اکنون هر چه بوده نگاه بهره کشی و فانتزی به این مقوله‏ی مهم یعنی محیط زیست و به نام به اصطلاح  توسعه بوده است، توسعه ی یکجانبه نگرانه ای که دستاوردی جز فقیرترشدن منابع طبیعی کشور، تخریب محیط زیست و به خطر انداختن حیات همه زیستمندان نداشته است و توسعه پایدار همچنان درنگاه روسای جمهورو مدعیان دولت داری از گذشته تا کنون هیچ اولویتی نداشته است.

دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان اظهار کرد: شعارهای پوپولیستی و عوامفریبانه ای که این روزها از نامزدها می‏شنویم، زنگ خطر جدی برای آینده زیستگاه ایران (از رویشگاه زاگرس گرفته تا جنگل‏های هیرکانی و منابع طبیعی و اکوسیستم‌های آبی کشور و ...) است.

وی عنوان کرد: مسائل متعدد محیط زیست طبیعی و انسانی، بحران رو به رشد آب درتمامی نقاط کشور و فرهنگ بیکیفری،  سبب شده تا جرم انگاری محیط زیستی نیز از شعار تا عمل مغفول بماند.

** لزوم اجرای اصل پنجاهم قانون اساسی و سند ملی حفاظت از محیط زیست کشور

کیانی تاکید کرد: تنها نقطه امید دوستداران زیستگاه ایران اجرای اصل پنجاهم قانون اساسی و سند ملی حفاظت از محیط زیست کشور و سیاست‏های کلی است که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است که این سند مهم نیز دردولت به دروغ محیط زیستی فعلی به حال خود رها شد، چنانچه اراده ای برای اجرای این سند در این ۸ سال سخت و سیاه وجود داشت، امروز شاهد مسائلی چون قطعی برق و کمبود و تنش‏های آبی در کشور نبودیم!

وی  تصریح کرد: یادمان باشد ؛عدم توقف تخریب سرزمین و زیستگاه و نابودی رویشگاه‏های مهمی چون زاگرس که بیش از ۴۰ درصد منابع آبی کشور را تولید می‏ کند، برابر است با مهاجرت‏های گسترده و آینده ی مبهم فرزندان همه ی ما.

دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان تاکید کرد:اساسا تخریب سرزمین و زیستگاه می‏تواند هر تمدن باشکوهی را به نابودی بکشاند!

وی  گفت: متاسفانه در این دو مناظره هیچ نقطه ی امیدی از سوی نامزدها برای توقف سیر قهقرایی تخریب سرزمین ندیده و نشنیده ایم و این موضوع مهم نادیده انگاشته شده،  یعنی هیچ برنامه ای برای بهره برداری بهینه از منابع طبیعی و آب و خاک کشور وجود ندارد و همین مسئله می‏تواند مخاطرات جدی برای امنیت زیستی و غذایی کشور نیز به شمار آید.

دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان اظهار کرد: حتی مهمترین مسئله محیط زیستی کشور یعنی مسئله یا به عبارتی بحران آب نیز نتوانسته است نامزدهای انتخابات را از خواب بیدار کند  به طور مثال حدود ۷۵ درصد منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می‏شود که راندمان آبیاری در بخش کشاورزی ایران در تمامی دولت‏های گذشته تا کنون هیچ گاه به ۳۰ درصد نرسیده است، به عبارتی ۷۰ درصد منابع آب رو به زوال این سرزمین در بخش رها شده‏ی کشاورزی هدر می‏رود و بخش مهمی از محصولات تولیدی در این بخش نیز به ارزش میلیاردها دلار به شکل ضایعات در بخش کشاورزی هدر می‏رود.

وی افزود: فارغ از منفعت طلبی‏های شخصی، حزبی و گروهی و هیاهوهای مسبوق به سابقه امیدواریم در مناظره نهایی شاهد ارائه یک برنامه ( نه شعار) از سوی نامزدهای انتخابات باشیم،به نظر می‏رسد تنها با داشتن چنین برنامه ای می توان به شعارهای اقتصادی نامزدها امیدوار بود.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |